خامنهای و مغلطه برتری دولت دینی بر دموکراسی
روزی کوروش کبیر در پاسخ برخی بزرگان ایرانی و موبدان زرتشتی که از او خواسته بودند برای ایرانزمین دعا کند، گفت: «خداوندا سرزمین مرا از دروغ، خشکسالی و حمله بیگانه در امان بدار.»
کاش خامنهای نیز در سخنرانیاش بهمناسبت نیمه شعبان، با اندک عبرتی از نیایش بنیانگذار هخامنشیان، برای خود و دولتمردانش آرزو میکرد که از ادامه دروغگویی به مردم اجتناب کنند. یکی از آن دو بلای دیگر یعنی جنگ را ملت ایران هشت سال تجربه کرد. هرچند جمهوری اسلامی تاکنون قحطی را بر مردم تحمیل نکرده است، رنج زندگی در خط فقر برای بیش از نیمی از شهروندان و خط فقر مطلق برای حدود ۲۰ درصد مردم چندان بیشباهت به شرایط قحطیزدگی یا خشکسالی نیست. از سویی، پیشبینی میشود اگر وضعیت اقتصادی فعلی ادامه یابد، ایران پس از گریز از بحران کرونا، در معرض خطر قحطی نیز قرار خواهد گرفت.
کرونا، توطئه دشمن یا آزمون عمومی؟
برخی مسئولان جمهوری اسلامی، از جمله شخص رهبر، در اوان شیوع کوویدـ۱۹، آن را بزرگنمایی و جنگ روانی دشمنان علیه نظام خواندند و با انکار جدی بودن تهدید، سبب شدند تا امروز به نقطه فاجعه برسیم. علی خامنهای تاکنون مواضع متناقضی در مورد علت شیوع این بیماری داشته است که خود باعث سردرگمی بیشتر مردم و بعضا سهلانگاری در حفظ جان شهروندان شد.
۱) تنها یک هفته پس از ادعای فرمانده سپاه پاسداران درباره توطئه بیولوژیک آمریکا، خامنهای در ۲۲ اسفند، ضمن صدور فرمان تشکیل قرارگاه بهداشتی و درمانی مقابله با کرونا، مدعی شد: «این احتمال مطرح است که شیوع ویروس کرونا در ایران حمله بیولوژیکی بوده باشد.»
۲) ده روز بعد خامنهای موضعش را صریحتر اعلام کرد و در واقع، به مکانیسم توطئه شیوع کرونا پرداخت. او در پیامش بهمناسبت سال جدید، در ادعای عجیبی، از نقش نیروهای ماورایی در دشمنی علیه حکومت چنین گفت: «جمهوری اسلامی هم دشمنان جنی هم دشمنان انسی دارد و اینها به هم کمک میکنند.»
۳) خامنهای در سومین گام، با چرخشی ۱۸۰ درجه، اساسا از توهم توطئه درباره شیوع کوویدـ۱۹ دست شست. او در سخنرانی ۲۱ فروردین، از کرونا بهعنوان «وبای مدرن» اما یک «ابتلای عمومی» و یک «آزمون» نام برد. رهبر انقلاب برای اینکه به تناقضگویی متهم نشود، در ادامه اضافه کرد: «مساله کرونا ما را از توطئه دشمن غافل نکند.»
خامنهای ناگزیر بود از مواضع قبلیاش برگردد، وقتی تمام دنیا از جمله خودیهای رژیم شاهدند که مردم آمریکا یکسوم کل جمعیت آلوده به ویروس کرونا را تشکیل دادهاند و آمار مبتلایان در آمریکا از مرز نیم میلیون نفر عبور کرد. فقط ایالت نیویورک بهتنهایی بیش از هر کشوری در دنیا موارد ابتلا به ویروس جدید کرونا دارد و در مدت کوتاهی، مقام اول جانباختگان کوویدـ۱۹ در جهان را احراز خواهد کرد. دونالد ترامپ یک هفته پیش اعلام کرد در خوشبینانهترین حالت، ممکن است بیش از ۲۰۰ هزار آمریکایی قربانی کرونا شوند.
ولایت فقیه بیشتر از دین سوءاستفاده میکند یا غرب از علم؟
خامنهای در بخش دیگری از سخنانش گفت: «قدرتها از علم سوءاستفاده میکنند، امروز بیعدالتی در دنیا از علم تغذیه میکند، یعنی علم پیشرفته در خدمت بیعدالتی.» او پا را فراتر نهاد و ضمن متهم کردن غربیها به درک نکردن دموکراسی دینی، گفت: «اصل مردمسالاری اسلامی از نظر آنها قابل قبول نیست، قابل فهم نیست و قابل تحمل نیست.»
کسی نمیتواند سوءاستفاده حکومتها از علم و بهاصطلاح فلسفه «علم برای علم» را که در مواردی نتیجهاش جز تبدیل علم به پادوی قدرت یا سرمایهداری نیست، انکار کند. اساسا یکی از پیامدهای منفی رنسانس که برای نجات مردم از یوغ حکومتهای دینی در قرون وسطی و پایان آن دوره مخوف شکل گرفت، همین فلسفه اصالت تام علم است. اما خامنهای قطعا میداند جنایتهای حاکمیت مسیحیت در قرون وسطی اصلا قابل مقایسه با سوءاستفاده امروز قدرتها و کلا کاپیتالیسم از علم نیست.
در جمهوری اسلامی تحت ولایت خامنهای مظالمی که به نام دین تاکنون بر مردم روا شده کجا قابل مقایسه است با سوءاستفادههای موردی دولتهای آمریکا، حتی در دوره ترامپ که سیاستهای نامتعادلش تهدیدی برای دنیا به حساب میآید؟ رژیم ایران برای توسعهطلبی در کشورهای منطقه دخالت میکند و آمریکاییها هم با عناوین و بهانههایی، اما بین آنها دو تفاوت عمده وجود دارد.
اول اینکه ایالات متحده آمریکا توان و ابزار اقتصادی مداخله در کشورهای دیگر را دارد و برای حضور در خاورمیانه از بودجه عمرانی، رفاهی و بهداشتی مردم کشورش نمیکاهد تا چون حکومت ایران، مصداق چراغی شود که به مسجد حرام است.
مساله دوم این است که مداخلات آمریکا در دنیا با رضایت اکثریت رایدهندگان آمریکایی است. اما در جمهوری اسلامی، شهروندان اساسا جایگاهی ندارند که در مورد سیاستهای منطقهای خامنهای که ۳۰ سال است سکان سیاست را در دست گرفته کمترین اظهارنظری کنند.
در چنین فضایی، طرح اصل مردمسالاری اسلامی و متهم کردن غرب به نفهمیدن آن مضحک نیست؟
رهبری و رزمایش کمک به مستمندان
خامنهای ضمن پرداختن به عواقب اقتصادی کرونا، میگوید: «مردم هم وظیفه دارند. عدهای هستند که در این شرایط و در این اوضاع، حقیقتا زندگیشان بهسختی قابل گذران است و نمیتوانند زندگی معمولیِ عادیِ خودشان را اداره کنند. مردمی که دستشان باز است و توانایی دارند بایستی در این زمینه فعالیت وسیعی را شروع کنند. چه خوب است که رزمایش گستردهای در کشور به وجود بیاید برای همدلی و کمک به نیازمندان و فقرا.»
ولی فقیه در حالی از متمولان توقع دارد به مستمندان رسیدگی کنند که خود برای صدور اجازه برداشت یک میلیارد یورو از صندوق توسعه ملی، یازده روز فرصتسوزی کرد، در حالیکه روحانی این درخواست را اضطراری اعلام کرده بود.
اختصاص تنها بخشی از ثروت کلان موسسات زیر نظر خامنهای، چون ستاد اجرایی فرمان امام، در شرایط فعلی میتواند از بحران مالی دولت که در وضعیت فروپاشی اقتصادی است بکاهد. این در حالی است که فقط با حذف معافیت مالیاتی بنگاههای تحت امر ولی فقیه، دیگر نیازی نبود دولت برای کمک پنج میلیارد دلاری، دست تکدیگری به سوی صندوق بینالمللی پول دراز کند؛ که البته این درخواست با مخالفت آمریکا مواجه و به تحقیر بیشتر ایران منجر شد.
خامنهای در حالی به برخی مردم غرب طعنه میزند که «از ترس مرگ (ناشی از کرونا) خودکشی کردهاند» که نیمی از ملت ایران به برکت وجود جمهوری اسلامی، سالهاست که نه زندگی بلکه فقط تلاش میکنند زنده بمانند و با بحران کرونا، بسیاری از شهروندان در حال خودکشی تدریجیاند.
«غرب وحشی»، بهزعم خامنهای، با تمام کاستیهایش، نیازی ندارد در بحران امروز، طرح تحقیرآمیز «هر محله، یک قربانی» موردافتخار ولی فقیه را صرفا برای سیر کردن شکم شهروندان فقیرش، اجرا کند. دولت آمریکا به ۱۷ میلیون بیکار ناشی از بحران کرونا و اقشاری که درآمد سالانهشان تا ۷۵ هزار دلار در سال است ۱۲۰۰ دلار کمکهزینه ماهانه میدهد. بدین ترتیب، شاید فقط خامنهای قدرت قیاس عدالت «استکبار جهانی» با عدل علوی به نمایندگی خودش را داشته باشد!