آستان قدس موظف به پرداخت مالیات است
در پی بحثهای اخیر در مورد عدم پرداخت مالیات از سوی آستان قدس رضوی، محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه و سخنگوی دولت میگوید آستان قدس براساس قانون برنامهی ششم توسعه موظف به پرداخت مالیات است.
به گزارش ایسنا، نوبخت صبح روز سهشنبه، ۱۹ اردیبهشتماه، در نشستی خبری با اشاره به لغو معافیت سازمانها و نهادهای معاف از مالیات در برنامهی ششم توسعه، تأکید کرد که طبق برنامهی ششم توسعه، آستان قدس هم موظف به پرداخت مالیات است.
سخنان اخیر ابراهیم رئیسی، تولیت آستان قدس و نامزد انتخابات دوازدهمین دورهی ریاست جمهوری، در برنامههای تبلیغاتیاش، بار دیگر موضوع معافیت مالیاتی آستان قدس از مالیات را به کانون توجه آورده است.
ابراهیم رئیسی در تبلیغات انتخاباتی خود بارها بر ضرورت پرداخت کامل مالیاتها به منظور رفع کمبود منابع مالی کشور و دولت تأکید کرده است؛ او هفتهی گذشته در همدان گفت: «ما میگوییم کسانی که فرار مالیاتی میکنند، باید بیایند و مالیات خود را پرداخت کنند.»
حسن روحانی، رئیسجمهوری و نامزد انتخابات ریاستجمهوری نیز دو روز پیش، در تبلیغات انتخاباتی خود در اورمیه گفت: «می گویند باید مالیات بدهید؛ ولی کسی نمیپرسد آنجایی که شما مدیریت میکنید، تا حالا مالیات دادهاید؟» روحانی در سخنان خود، از شخص خاصی نام نبرده بود، اما مشخص بود که منظور او ابراهیم رئیسی است.
براساس حکم آیتالله خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی در سال ۱۳۶۸، آستان قدس رضوی و شرکتها و مؤسسات وابسته به آن، از پرداخت مالیات معاف شدهاند. بعدتر، این حکم از سوی آیتالله خامنهای، رهبر فعلی جمهوری اسلامی نیز تأیید شد و آستان قدس تا امروز همچنان از پرداخت مالیات معاف است. هرچند که از سال ۱۳۹۳ تابهحال، مجلس چندینبار موضوع پرداخت مالیات از سوی آستانهای مقدس نظیر آستان قدس رضوی و قرارگاههای سازندگی مانند قرارگاه سازندگی خاتمالانبیای سپاه پاسداران را مورد بررسی قرار داده و مصوباتی هم در این زمینه داشته است، اما در نهایت آستان قدس و شرکتهای وابسته به آن تنها مکلف شدهاند که با هدف شفافیت اطلاعات مالی، اظهارنامههای مالیاتی خود را تنظیم و ارائه کنند و همچنان از پرداخت مالیات معاف هستند.
ابراهیم رئیسی، دیروز در گفتوگو با خبرگزاری مهر با اشاره به حکم بنیانگذار جمهوری اسلامی و تأیید آیت الله علی خامنهای، گفت: «۳۰ سال است که این روش ادامه دارد و ریشهی تمام شرکتهای آستان قدس نیز نذر و وقف است و اساساً هیچ شرکتی غیر از این در آستان وجود ندارد».
این در حالی است که بسیاری از شرکتهای وابسته به آستان قدس رضوی، از فعالیتهای اقتصادی خود هر ساله به سود کلانی دست پیدا میکنند.
به گفتهی ابراهیم رئیسی، آستان قدس «در حال حاضر مالیات بر ارزش افزوده را مثل همهی جاهای دیگر پرداخت میکند و البته سه الی چهار برابر معافیت مالیاتی تعلق گرفته، دارند به فقرا کمک میکنند.»
کامل تقوینژاد، رئیس سازمان مالیاتی کشور نیز دیروز در نامهای خطاب به ابراهیم رئیسی، با اشاره به این نکته که «مالیات بر ارزش افزوده، شفافیت اقتصادی را به دنبال دارد»، نوشت که رهبر جمهوری اسلامی درخصوص معافیت مالیاتی آستان قدس رضوی و شرکتها و مؤسسات وابسته اعلام کرده است که معافیت آستان، شامل مالیاتهای تکلیفی و مالیات بر ارزش افزوده نمیشود، چرا که بایستی فعالیتهای اقتصادی شفاف و رقابتپذیرتر باشد.