تأکید آذریجهرمی بر ضرورت بازبینی «قانون کپیرایت» در ایران
محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات جمهوری اسلامی ایران، با تأکید بر ضرورت بازبینی قانون قدیمی کپیرایت در ایران، گفت که اگر مسألهی کپیرایت حل نشود، نمیتوانیم به رشد لازم و مطلوب در حوزهی تولید محتوا ازجمله نرمافزار و بازیهای رایانهای، دستیابیم.
ایران یکی از کشورهایی است که به «کنوانسیون جهانی حق نشر» نپیوسته است و مشمول قوانین بینالمللی کپیرایت نمیشود. رعایتنشدن کپیرایت در ایران، همواره مشکلات فراوانی در حوزههای مختلف نشر، سینما، نرمافزار و بازیهای رایانهای بهدنبال داشته است.
به گزارش ایلنا، آذریجهرمی، شنبه ۲۵ شهریورماه، با اشاره به اینکه قانون کپیرایت و مالکیت معنوی فعلی ایران قدیمی و مربوطبه سال ۱۳۴۸ و براساس قانون تجارت آن زمان است، با تأکید بر ضرورت بازبینی آن،گفت: «این قانون نیازهای کنونی برای پشتیبانی از کسبوکارها را پوشش نمیدهد».
وزیر ارتباطات با تأکید بر اهمیت «قانون کپیرایت» اعلام کرد که این مسأله را در برنامهاش برای وزارت ارتباطات دولت دوازدهم، که به مجلس ارائه داده، گنجانده است. او همچنین با اشاره به تنظیم لایحهای در این زمینه، خواستار تشکیل کارگروهی در مجلس برای رسیدگی به این قبیل مسائل شد.
آذریجهرمی با اشاره به اینکه ایران در سالهای گذشته، محتوا (شامل نرمافزار و بازی) تولید نمیکرد، اما حالا تولیدکننده شده است، افزود: «به همین دلیل، آن زمان به قانون کپیرایت احترامی گذاشته نشد و مانعی نیز وجود نداشت؛ اما امروز که ما تولیدکننده هستیم، باید قانون کپیرایت را رعایت کنیم، تا به رشد مطلوب در حوزهی تولید محتوا دست پیدا کنیم». او تأکید کرد درصورتی که مسألهی کپیرایت حل نشود، نمیتوانیم به رشد لازم و مطلوب برسیم.
در وهلهی اول، بسیاری گمان میکنند که رعایت کپیرایت، صرفاً مانعی برای تکثیر غیرقانونی محصولات تولید خارج از کشور ایجاد خواهد کرد، اما این مسأله در حفظ و رعایت حقوق شرکتها و تولیدکنندگان داخلی نیز بسیار مهم است.
مشکلات مربوط به عدم رعایت کپیرایت در ایران، دوجانبه است و علاوهبر مشکلاتی که در زمینهی صادرات و ارتباطات بینالمللی برای تولیدکنندگان نرمافزار، بازیهای رایانهای و دیگر محصولات حوزه فناوری اطلاعات ایجاد میکند، مانع از حضور پررنگ شرکتهای معتبر خارجی در ایران و ارائهی رسمی نرمافزارها و محصولاتشان در این کشور نیز میشود.