روحانی در تماس تلفنی با امیر قطر: تهدید و تحریم راه حل اختلافها نیست
حسن روحانی، رئیس جمهور اسلامی ایران، عصر روز یکشنبه ۴ تیر، در تماس تلفنی با شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر، «محاصره» این کشور از سوی عربستان سعودی و متحدانش را غیرقابل قبول خواند و تاکید کرد: فضای هوایی، زمینی و دریایی ایران همواره به روی قطر بهعنوان کشور برادر و همسایه گشوده خواهد بود.
حسن روحانی افزود: «ما معتقدیم اگر اختلافی میان کشورهای منطقه باشد، فشار، تهدید و یا تحریم راه درستی برای حل آن اختلافات نیست.» وی خواستِ جمهوری اسلامی ایران را، حاکمیت اعتدال ، میانهروی و عقلانیت در روابط میان کشورهای منطقه برشمرد و با ابراز امیدواری نسبت به حل و فصل مشکلات منطقه از طریق گفت وگو، گفت: دولت جمهوری اسلامی ایران برای انجام هر کاری که جهت آرامش منطقه مورد نیاز باشد، آماده کمک و همکاری است. روحانی روابط برادرانه و دوستانه میان دو ملت ایران و قطر را به نفع مردم منطقه دانست و گفت: «نگاه ما به همکاری با دولت قطر یک همکاری مستمر است و معتقدیم ظرفیت های فراوانی برای تقویت بیش از پیش روابط دو کشور وجود دارد که باید از این ظرفیت ها بهره گرفت.»
در این گفتگوی تلفنی امیر قطر نیز اعلام کرد که «آغوش قطر برای تعامل و همکاری باز است». شیخ تمیم بن حمد آل ثانی ضمن اعلام آمادگی برای «گسترش همه جانبه» روابط و همکاری دو کشور «در جهت حل مشکلات جهان اسلام» نیز اعلام آمادگی کرد. وی افزود: جهان اسلام در شرایط دشواری قرار دارد و رفع مشکلات آن نیازمند حاکمیت حکمت و گفت وگو است.
گفتوگوی تلفنی حسن روحانی با امیر قطر، یک روز پس از آن صورت میگیرد که دوحه شروط سیزدهگانه عربستان سعودی و متحدانش را رد کرد.
عربستان سعودی، مصر، بحرین و امارات با تعیین سیزده شرط برای قطر، گفتهاند تا زمانی که این خواستهها برآورده نشود، محاصره اقتصادی و دیپلماتیک این کشور پایان نخواهد نیافت. قطع روابط با جمهوری اسلامی ایران، پایان دادن به حمایت از حزب الله لبنان، اخوان المسلمین و حماس و تعطیلی شبکه تلویزیونی الجزیره از جمله این خواستهها است.
قطر روز شنبه سوم تیر، درخواستهای عربستان و متحدانش را رد کرد و شرایط ۱۳گانه آنها را برای پایان دادن به محاصره دیپلماتیک و اقتصادی خود را «غیرمنطقی و نقض حاکمیت» کشورش خواند.
عربستان، مصر، امارات، بحرین، یمن، مالدیو و لیبی روز دوشنبه ۱۵ خرداد، روابط دیپلماتیک خود را با قطر، به دلیل آنچه حمایت این کشور از «تروریسم» نامیدند، قطع کردند.
قطر اتهام حمایت از گروههای تروریستی را «بیپایه» توصیف میکند.
-
شروط کشورهای تحریم کنندهی قطر، بسیار سخت است
روز یکشنبه ۴ تیر، رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا، شروطی که گروهی از کشورهای عربی برای بازگشت مناسبات با این کشور گذاشتهاند را، «شرطهایی بسیار سخت» توصیف کرد و خواستار آن شد که این چهار کشور و قطر با همکاری هم راه حلی برای این بحران بیابند.
وزیرخارجه آمریکا در بیانیهای که دراینباره صادر کرده، توضیح داده: «در حالی که عمل کردن به برخی بخشهای این شروط برای قطر بسیار سخت خواهد بود، نکات زیادی هم هست که میشود بر اساس آنها گفتوگوی مستمری را دنبال کرد و به راه حل رسید.»
او تأکید کرد: «همگی ما متفقالقولیم که باید تروریسم را متوقف و با افراطگرایی مبارزه کرد. اگر همپیمانان و شرکای ما برای رسیدن به این هدف با هم همکاری کنند، این امر آنها را قدرتمندتر خواهد کرد.»
رکس تیلرسون با اشاره به اینکه از تلاشهای میانجیگری کویت میان قطر و همسایگانش حمایت میکند، یادآور شد: «گام بعدی سازنده این خواهد بود که هریک از این کشورها با هم نشسته و گفتوگوها را دنبال کنند.» وزیر خارجه آمریکا همچنین خواستار کاهش «جدل لفظی» بین این کشورها شد تا از این طریق «تنشها کاهش پیدا کند».
رکس تیلرسون این بیانیه را بهدنبال انجام چند روز مکالمه تلفنی با مقامهای ریاض و دوحه و رایزنی واشنگتن با این کشورها درباره بحران بهوجود آمده میان دوحه و همسایگانش صادر کرده است.
قطر پایگاه ۱۱ هزار نیروی نظامی آمریکا و ائتلاف بینالمللی است.
-
بازتاب گفتوگوی تلفنی امیر قطر با حسن روحانی در روزنامههای کویتی
دو رسانه کویتی روزدوشنبه، ۵ تیر رایزنیهای تهران با دوحه را درجهت تقویت مناسبات مشترک، مهم خوانده و آنرا بازتاب دادند. نشریه «القبس» کویت رایزنی تلفنی حسن روحانی رئیس جمهوری ایران و تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر را مهم خوانده و نوشته: «جمهوری اسلامی صراحتا اعلام کرده که تحریمهای اعمال شده توسط عربستان سعودی علیه دوحه را نمی پذیرند و راهبرد این کشورارتقای روابط با قطر است.»
وبسایت «کویت نیوز» هم نوشت: «جمهوری اسلامی ایران به حمایت از اقتصاد قطر ادامه خواهد داد و مقامات جمهوری اسلامی ایران آغوش خود را به روی قطر باز کردهاند.»