روحانی ونقد گفتار سیاسی رهبر و اصولگرایان
روحانی رییس جمهور ایران شب گذشته در مهمانی افطاری که برای خبرنگاران رسانهها ترتیب داده شده بود، هم پاسخ سخنان رهبر ایران در حملاتی که چند شب پیش در افطار اعضای دولت متوجه او کرده بود را داد و هم از معضل جنگ سرد کلامی که رهبر و اصولگرایان علیه عربستان و اخیرا امریکا بهراه انداختهاند پرده برداشت.
چند روز پیش آیتالله خامنهای سخنان تندی را به طور تلویحی علیه دولت روحانی در مقابل خودش ایراد کرد و گفت که نباید به دشمن اعتنا کرد و نباید از او ترسید و نیز به طور تلویحی هشدار داد که ادامه مواضع روحانی میتواند او را تبدیل به بنیصدر کند. او همچنین دوباره خواستار مرزبندی با عاملان فتنه ۸۸ به عنوان دشمن شد . او در عین حال با لحنی که به تمسخر نزدیک بود به روحانی گفت که این کارهایی که میگویی باید بشود خودت باید انجام میدادی. دوربینهای تلویزیون نگرانی و عصبانیت سلولهای صورت روحانی را بهخوبی ثبت کردند. روحانی دیشب روش رهبر در حمله به دولت و موضعگیری در سیاست خارجی را به طور تلویحی مورد انتقاد قرار داد و گفت" لحن مان را چرا اصلاح نمیکنیم؟ با چه لحنی می خواهیم با دولت، با منطقه و با دنیا صحبت کنیم؟
با لحن تند ما به جایی نمیرسیم، ولله، بالله، جز اعتدال راه دیگری وجود ندارد. امام هم با اعتدال انقلاب ما را پیروز کرد. اگر امام به مردم می گفت روبروی ارتش بروید بایستید و بجنگید با ارتش، تمام کشور هم حمام خون می شد و انقلاب هم پیروز نمی شد.امام با اعتدال انقلاب ما را به پیروزی رساند."
این سخنان هم نقد مواضع رهبر علیه دولت است و هم پرده از نگرانی دیگری برمی دارد که روحانی با آن مواجهه شده است. بهکارگیری سخنان وعبارتهای تند توسط رهبر و مقامات نظامی و نهادهای سیاسی علیه کشورها و رهبرانشان که امکان هرگونه تنشزدایی از جانب او را به اغما ببرد در این میان تخریب هرگونه سیاست تنشزدایی علیه عربستان از سوی روحانی جای ویژه ای دارد .
تخریب عامدانه سیاست تنش زدایی
یکی از وعدههای روحانی در ۱۳۹۲ بهبود رابطه با عربستان بود او امیدوار بود همچون دوره خاتمی به رابطه خوبی با عربستان دست پیدا کند و به این ترتیب ترتیبات امنیتی منطقهای ایران بهبود پیدا کند . با آنکه مساله حوادث منا امر عمدی نبود . ولی روحانی قصد داشت آن را وسیلهای برای قرار دادن عربستان در موضع معذرتخواهی و استفاده برای بهبود شرایط کند اما لحن تند رهبر ایران بازی را تغییر داد و با اشغال سفارت عربستان خارج از اراده دولت فضا باز هم تیرهتر شد . با این حال روحانی که میداند بدون توافق با عربستان و آمریکا نمیتواند موقعیت امنیتی ایران را ارتقا و سرمایه گذاری خارجی را به سمت بازارهای ایرانی بکشاند، در همه موضعگیریها ازهرگونه بهکار گیری کلمات تند و خصومتبار خودداری میورزد تا بتواند از روزنهای کوچک فضای بهتر و مساعدتری بسازد .در آخرین پیام خود مربوط به حمله تروریستی داعش در تهران نیز بدون آنکه نام خاصی ذکر کند خواستار همکاری همه کشورهای منطقه برای مقابله با تروریسم شد . اما رهبر ایران بدون آنکه تحقیقات ویژه و مشخصی انجام شده باشد با کلمات تندی به عربستان حمله کرد و بهدنبال آن بقیه رسانهها و نظامیان و امامان جمعه فضای تبلیغاتی جنگ سرد علیه عربستان را دوباره کلید زدند . رهبر ایران با قرار دادن عربستان به عنوان دشمن اصلی سعی در بسیج نیروهای اجتماعی دارد و عربستان را جانشین آمریکا کرده است روحانی دیشب با گفتن اینکه این چه زبانی است که با منطقه صحبت میکنیم به این موضوع اشاره کرد که روشهای رهبر در سیاست خارجی مانع از مدیریت بحران و هدایت چالشها به سمت کنترل و پیدا کردن منافع مشترک است. روحانی میخواهد چنین نتیجهگیری کند که اگر رهبری و اصولگرایان نخواهند روش سخن گفتنشان را عوض کنند در هیچ کدام از اهدافی که او برای آینده ترسیم کرده پیروز نخواهند شد همان طور که پیروزی انقلاب را مدیون اعتدال خمینی دانست و به این ترتیب او از هم اکنون مسئولیت هرگونه تنش غیرضروری در روابط منطقهای و غرب و حتی در سیاست داخلی را به مواضع و شعارهای رهبر و اصولگرایان نسبت داد و از عواقب آن تبری جست .