رییسی و چالشهای پس از انتخابات
پیام تبریک ابراهیم رییسی رقیب اصلی حسن روحانی و نماینده اصولگرایان بالاخره با ۲۴ساعت تاخیر منتشرشد.
در این پیام او همچون پیام آیتالله خامنهای از ابراز تبریک مستقیم به روحانی خودداری کرده و فقط درانتهای پیام خود برای رئیس جمهور و اعضا دولتش آرزوی موفقیت کرده است. در حقیقت وزن اصلی پیام او به تبریک و ستایش از رهبر و حرفهای انتخاباتی خودش اختصاص یافته است .
او همچنین به تخلفات انتخاباتی قبل و پیش ازانتخابات اشاره کرده ودر نامه دیگری به آقای جنتی دبیر شورای نگهبان خواستاررسیدگی به این تخلفات شده است.
در نامه آقای رییسی مانند نامه رهبری، تحولی که باعث بسیج انتخاباتی به نفع روحانی شد را نادیده گرفته و در پیامش به گونهای سخن رانده که گویی خودش پیروز این رقابت بوده است . او دستاورد مهم این انتخابات را سیاستمداری اخلاق مدار و تکلیف محور و طرح گفتمان «توجه به محرومان» و «مبارزه با فساد و تبعیض» معرفی کرده که به مطالبه عمومی مردم تبدیل شده و مورد اذعان و تعهد دیگر نامزدهای انتخاباتی نیز قرار گرفته است. از نظر رییسی گویی فقط هواداران وی وجود خارجی دارند. او به کلی دیدگاههای نقادانه روحانی درمورد عملکرد نهادهای قدرت در حوزه قضا وسیاست را که از جمله به مسئولیتهای آقای ریسی اشاره داشت را به طورکل نادیده گرفته است. آنچه که باعث شد مشارکت انتخاباتی به طور خارقالعادهای افزایش پیدا کند نقد رادیکالی بود که روحانی در مورد نهادهای قدرت و نیزعملکرد رقیب انتخاباتیش در مورد اعمال مجازاتهای اعدام درسالهای بعد انقلاب و نیز مسئولیتش در دادگاه ویژه روحانیت در مقابله با روحانیت منتقد نظام و نیز کوتاهی در مقابله با فساد در قوه قضاییه در دوره احمدینژاد مطرح کرده بود
رییسی در مقابل این انتقادها سکوت کرد و سعی کرد با زیرکی از کنار آنها عبور کند چون دفاع از اعدام ۶۷ یا دادگاه ویژه و یا مسائل دولت احمدینژاد میتوانست بار منفی تبلیغاتی بیشتری برایش ایجاد کند.
- افقهای جدید رییسی
اکنون با پایان انتخابات به نظر میرسد تازه رییسی وارد صحنه سیاست ایران شده است.
او میخواهد با امکانات آستان قدس تشکل جدیدی را سازماندهی کند و مساله محرومان و مبارزه با فساد را شعار محوریش قرار دهد و درضمن شکل جدیدی به حرکت اصولگرایان دهد کاری که در گذشته به عهده ناطق نوری گذاشته شده بود و اکنون او این مسئولیت را به عهده گرفته است و در سازماندهی جدید باید آنها شکست را بیاهمیت جلوه دهند همچون روزنانه کیهان که شکست رییسی را نه به عوامل ساختاری ونارضایتیها نسبت نداده بلکه شکست رییسی را بیشتر تبلیغاتی دانسته که با توجه به فرصت کم دوماهه در مقایسه با فرصت چهار ساله دولت نتوانسته خود را به جامعه معرفی کند و گرنه او میتوانست سی میلیون رای کسب کند . یعنی پیروزی روحانی را فقط به جنبه تبلیغاتی تقلیل دادهاند و
جدا از این اصولگرایان این جریان میتوانند در جریان سازماندهی برای انتخابات مجلس فعالش شوند در انتخابات مجلس هم فضای جدیدی ایجاد کتتد.
علاوه براین هرچند نظر میرسد دیدار تبلیغاتی وی با تتلو بهخاطر کاربرد انتخاباتیش مورد انتقاد شدید مراجع مذهبی و اصولگرایان سنتی قرارگرفته است. اما این سیاست نزدیکی با اقشاری که از لحاظ فرهنگی فاصله زیادی با اصولگرایان دارند میتواند در بازسازی اصولگرایان و محبویت اجتماعی آنها نقش مهمی ایفا کند .
رییسی و اصولگرایان در حال حاضر همچنان گیج ضربه ۲۹ اردیبهشت هستند وهنوز از شوک آن خارج نشدند. رییسی میخواهد از شکست پلی بسازد برای رقابتهای بعدی و دستیابی به سطوح بالای قدرت. موفقیت او بسته به نحوه عملکرد روحانی، تحولات بین المللی و موقعیت آیتالله خامنهای در نظام سیاسی دارد زیرا رهبر ایران اکنون سرمایه گذاری بیشتری بر روی کارت او خواهد کرد . اما اینکه چقدررییسی بتواند در فضای پیچیده و پر از رقابت ایران موفق شود پرسشی است که زمان به آن پاسخ خواهد داد.