شکایت وکلای سیدامامی از صداوسیما و سند جاسوسی او در برنامه ۲۰:۳۰
آرش کیخسروی و پیام درفشان، وکلای کاووس سیدامامی، در بیانیهای اعلام کردند که بهدلیل برنامهی خبری توهینآمیز ۲۰:۳۰ از شبکهی دوم سیمای جمهوری اسلامی ایران، شکایت خواهند کرد.
کاووس سیدامامی، استاد دانشگاه امام صادق و فعال محیطزیست، به اتهام «جاسوسی» بازداشت شد؛ اما پس از دو هفته، خبر مرگ مشکوک او، با عنوان «خودکشی» در رسانهها منتشر شد.
تاکنون ادعاهای زیادی ازسوی مقامات قضايی ایران علیه سیدامامی صورت گرفته است. عباس جعفری دولت آبادی، دادستان تهران، روز سهشنبه ۲۴ بهمنماه، در نشست خبری خود، مدعی شد که سیدامامی قبل از خودکشی اعتراف کرده و خانهی او، محل استقرار افسر اطلاعاتی آمریکا بوده است.
صادق آملی لاریجانی، رئیس قوهی قضائیه نیز روز دوشنبه ۳۰ بهمنماه، در جلسهی مسؤولان عالی قضایی، ادعا کرد که جاسوسی در ایران رایج شده و این جاسوسیها در پوشش حمایت از محیطزیست در ایران انجام شده است و دشمنان، قصد نفوذ داشتهاند.
در بیانیهی وکلای سیدامامی که با عنوان «بیانیهی نخست وکلای خانوادهی شادروان کاووس سیدامامی» در رسانهها منتشر شده، آمده است: «مسؤولان ذیربط بهجای فضاسازی امنیتی و هتک حیثیت متوفی و جریحهدار کردن عواطف خانوادهی ایشان، پاسخگوی مسؤولیت خود در وقوع این امر فجیع باشند. از مقام قضایی رسیدگیکننده انتظار میرود قاطعانه و با رعایت اصل بیطرفی و براساس اختیارات و تکالیف قانونی برای روشنسازی چرایی و چگونگی ابعاد وقوع این تراژدی اسفناک ملی یاری رساند.
در این بیانیه، از پخش فیلمی کوتاه و توهینآمیز دربارهی سیدامامی از صداوسیما انتقاد شده که در ساخت این فیلم کوتاه، بدیهیترین معارف اخلاقی و انسانی رعایت نشده است.
وکلای این استاد دانشگاه امام صادق در بیانیهی خود، تعقیب قانونی مسؤولان برنامهی تلویزیونی ۲۰:۳۰ را از مرجع قضایی خواستار شدند.
این نخستینبار نیست که صداوسیما اقدام به تهیه و انتشار گزارشهای یکطرفه و توهینآمیز یا اعترافهای اجباری میکند. نمونهی بارز آن، پخش اعترافات احمدرضا جلالی، پزشک زندانی محکوم به اعدام در ایران است. این پزشک زندانی، در یک فایل صوتی که روز سهشنبه ۲۸آذرماه از او منتشر شد، اتهام جاسوسی برای موساد را «ساختگی» خواند و تأکید کرد که اعترافات او اعتباری ندارد.
در ادامهی بیانیهی وکلای سیدامامی درخصوص فیلم کوتاه پخششده از برنامهی ۲۰:۳۰ آمده است: «در ساخت این فیلم که گواه فقدان مدرک مستدل علیه شادروان سیدامامی است، سازندگان سعی کردهاند با تمسک به روشهای غیرقانونی و استفاده از تصاویر خانوادگی و خصوصی متوفی که برخی در جمعهای خانوادگی و تعدادی نیز بنابر جایگاه بینالمللی این پژوهشگر معتبر در کشورهای دیگر است، موجبات تخدیش چهرهی این سرمایهی ملی را فراهم کنند».
در این بیانیه تأکید شده است که شخصیت سیدامامی با خطکش کوتاه و مغرض اشخاص سازندهی این فیلم سنخیتی نداشته و ندارد و فیلم، زننده، غیرکارشناسی و یکجانبه تهیه شدهاست.
همچنین در این بیانیه آمده است که عدم حضور وکیل در مرحلهی تحقیقات مقدماتی براساس محدودیتهای قوانین ایران، باعث بیاعتباری این تحقیقات است.
تاکنون نمایندگان مجلس و مقامات قضایی، سعی کردهاند با روایت جزئیات فیلم خودکشی سیدامامی، علت مرگ او را «خودکشی» جلوه دهند، اما روایت پیام درفشان، وکیل سیدامامی از فیلم خودکشی، کاملاً متفاوت و متناقض است.
بررسیهای ایراناینترنشنال بر روی گزارش کوتاه پخششده در برنامهی ۲۰:۳۰، نشان میدهد آنچه بهعنوان سند جاسوسی سیدامامی منتشر شده، ایمیلی است که او ازسوی کارشناس آمریکایی به نام دیوید لیلین، مورد مشورت قرار گرفته و به آن پاسخ داده است.
کارشناس آمریکایی در نامهاش، خاطرنشان کرده است که به دعوت دکتر تجریشی، معاون سازمان محیطزیست، برای بازدیدی سههفتهای مهمان رسمی این سازمان است و درخواست ویزای او، ازطریق این سازمان به وزارت خارجه ارجاع شده است. در این ایمیل، او از استاد دانشگاه امام صادق میپرسد که آیا بهتر است برای پیگیری ویزا دست به کار شود، یا منتظر بماند تا ۱۵ اکتبر (۲۳ مهر) که دونالد ترامپ، تکیلف برجام را مشخص کند.
سیدامامی در جواب نوشته است که در شرایط فعلی، بهخاطر تنش میان دو کشور، مسافرت یک آمریکایی به ایران، مخاطرهآمیز است و بهتر است که سفر را به تعویق بیندازد.
هر دو در این ایمیلهایشان رفتار ترامپ را نسبتبه ایران تقبیح کردهاند.
جزئیات بیشتر دربارهی این ایمیلها، بهزودی از طریق ایراناینترنشنال منتشر میشود.
شش کارشناس و فعال محیطزیست، هومن جوکار، سپیده کاشانی، نیلوفر بیانی، سام رجبی، امیرحسین خالقی و طاهر قدیریان در ارتباط با این پروندهی جاسوسی، همچنان در بازداشت بهسر میبرند.