شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.

ضرغامی: حصر ارتباطی با رهبری ندارد

 

 

عزت‌الله ضرغامی، رئیس اسبق صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران می‌گوید حصر رهبران معترضان به نتایج انتخابات ۸۸، به‌هیچ‌وجه ارتباطی با رهبر جمهوری اسلامی نداشت و تصمیم «شورای عالی امنیت ملی کشور» بود. او در مورد مهدی کروبی، یکی از رهبران معترضان به نتایج اتخابات ۸۸، می‌گوید اگر دوستان امنیتی حصر را کم‌کم بردارند، آرام‌آرام نگرانی‌های موجود در مورد آشوب‌ها کم می‌شود

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی سیما، عزت‌الله‌ ضرغامی، شنبه شب، ۱۱ شهریورماه، در برنامه‌ی تلویزیونی «جهان‌آرا» به پرسش‌های وحید یامین‌پور در مورد مسائل مختلف، ازجمله «حوادث پس از اعلام نتایج انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۸۸» و «مسأله‌ی حصر خانگی میرحسین موسوی، زهرا رهنورد و مهدی کروبی،رهبران معترضان به نتایج انتخابات ۸۸ که بیش از ۶ سال به طول انجامیده است»، پاسخ گفت.

برنامه‌ی تلویزیونی گفت‌وگومحور «جهان‌آرا» که شنبه تا دوشنبه‌ی هر هفته، ساعت ۲۲ از شبکه‌ی افق سیمای جمهوری اسلامی پخش می‌شود، آن‌طور که در صفحه‌ی رسمی برنامه در وب‌سایت شبکه‌ی تلویزیونی افق آمده است، شامل گفت‌وگوهایی صریح و شفاف در مورد موضوعات و چالش‌های تاریخی و روز ایران از خاستگاه «گفتمان انقلاب اسلامی» است. وحید یامین پور، مجری شناخته‌شده‌ی تلویزیونی که از مؤسسان سازمان هنری-رسانه‌ای «اوج» و از مدیران اولیه‌ی و سیاست‌گذاران شبکه‌ی افق است، یکی از اجراکنندگان این برنامه است.

 

مناظره‌های انتخاباتی سال ۸۸

 

ضرغامی در این گفت‌وگو، مناظره‌های انتخاباتی سال ۸۸ را بسیار تعیین‌کننده خواند و با تأکید بر «نقش اساسی آنها در انتخاب مردم» و دوقطبی‌شدن شدید مناظره‌ی میان محمود احمدی‌نژاد و میرحسین موسوی، گفت: «این مناظره به‌قدری حساس بود که مجری نتوانست آن را اداره کند و بحث به‌گونه‌ای پیش رفت که ما باید پاسخگو می‌بودیم».

عضو شورای عالی فضای مجازی، با اشاره به اینکه هیچ دستگاه امنیتی پیش‌بینی به گفته‌ی او، «فتنه» را نمی‌کرد، افزود: «هیچ‌کس پیش‌بینی نمی‌کرد که موسوی مصاحبه کند و خود را پیروز انتخابات بنامد و بعد از آن، مردم را به حضور در خیابان‌ها دعوت کند که تا وقتی تکلیف روشن نشده، به خانه‌هایتان نروید».

 

میرحسین موسوی

 

«فتنه» واژه‌ای است که ازسوی بسیاری از مسؤولان حکومت جمهوری اسلامی ایران و هم‌فکران آنها، برای اشاره به حوادث و اعتراضات پیامد اعلام نتایج انتخابات جنجال‌برانگیز ریاست‌جمهوری سال ۸۸ به‌کار می‌رود.

رئیس اسبق سازمان صداوسیما، با تأکید بر این‌که «در ایران  به‌خصوص، صداوسیما به‌دلیل داشتن قدرت بسیار و جایگاهش، می‌تواند در معادلات ملی تأثیرگذار شود و خودش بیاید و بازیگر شود»، افزود: «ما شب انتخابات ۸۸ غافلگیر شدیم و من از وزارت کشور خواستم که اعلام نتیجه‌ی رأی‌گیری را به هشت صبح فردا نیندازد و آرام‌آرام صندوق‌ها که خوانده می‌شود در استان‌ها، اینها را بدهید ما اعلام کنیم؛ لذا آن اعلام تدریجی تا صبح، مردم را متقاعد کرد که نتیجه‌ی انتخابات، آن نیست که شبکه‌های ضد انقلاب دارند می‌گویند».

او تأکید کرد که «مدل کلاسیک انقلاب مخملین کاملاً براساس قواعد آن، برای ما طراحی شده بود؛ یک رنگ مشخص کاملاً نماد بود و قرار بر این بود که نتیجه‌ی انتخابات هرچه بشود، یک‌عده بیایند در خیابان، نافرمانی مدنی کنند و بگویند تا نتیجه عوض نشود، ما به خانه‌هایمان نمی‌رویم و درگیری‌ها شروع شود».

ضرغامی در سخنان خود مدعی شد که درپی درگیری‌های ۲۵خردادماه ۸۸، «سی و خورده‌ای کشته» برجای ماند  که ما «باید وارد عمل می‌شدیم و به‌همین منظور، من هم به خانه‌ی موسوی و کروبی رفتم و با هر دو صحبت کردم و گفتم فاصله‌ی آرا، ۱۲میلیون است و نمی‌توان تقلب کرد».

 

اعتراضات پیامد اعلام نتایج انتخابات جنجال‌برانگیز ریاست‌جمهوری سال ۸۸

 

۲۵خردادماه ۸۸، یعنی ۳ روز بعد از اعلام نتایج انتخابات ریاست‌جمهوری ۸۸، معترضان به آن، تظاهرات‌هایی اعتراضی در تهران و دیگر شهرها ترتیب دادند. تظاهرات میلیونی آن روز در تهران، بدون مجوز وزارت کشور جمهوری اسلامی ایران برگزار شد و بخش زیادی از آن همراه‌با «سکوت» شرکت‌کنندگان و بدون سردادن هیچ شعاری بود. این تظاهرات، یکی از بزرگ‌ترین تظاهرات‌های غیر حکومتی تاریخ ایران بوده است. براساس اعلام صداوسیمای جمهوری اسلامی و شورای تأمین استان تهران در آن زمان، درپی درگیری‌های پایان این تظاهرات، ۷ نفر کشته و ۲۹ نفر زخمی شدند.

رئیس اسبق سازمان صداوسیما، در بخشی از صحبت‌های خود گفت: «من اگر آقای خاتمی را ببینم، به او می‌گویم که شما می‌دانستید که تقلب در این سطح، اصلاً امکان‌پذیر نیست و در سال ۸۸ تقلب نشده و چرا نگفتید که تقلب نیست؟» او در ادامه تأکید کرد که «اگر بزرگان اصلاحات می‌گفتند تقلب نشده و امکان ندارد، اوضاع آرام می‌شد و از طرفی دیگر، جمله‌ی خس‌وخاشاکی که احمدی‌نژاد در جشن پیروزی گفت، فضا را متشنج‌تر کرد».

ضرغامی با اشاره به این‌که «در شورش‌های اجتماعی، تحریک آدم‌ها خیلی اثر دارد »، گفت: «شاید بهتر بود احمدی‌نژاد از کسانی که سبز بودند و به او رأی ندادند هم برای حضور در انتخابات تشکر می‌کرد».

 

جمله‌ی خس‌وخاشاکی که احمدی‌نژاد

 

رئیس اسبق سازمان صداوسیما با اعلام اینکه او به تشخیص خودش تصمیم گرفته است که به میرحسین موسوی تریبون بدهد تا تشنج کمی آرام‌تر شود، گفت: «من به موسوی گفتم حرف‌های خود را ضبط کنید و به ما بدهید و موسوی گفت من آنتن زنده می‌خواهم و برنامه‌ی ضبطی را قبول ندارم؛ آنتن زنده، هم طرف مناظره را می‌خواهد و هم مجری؛ که موسوی این را قبول نکرد». او تأکید کرد که «عقل سلیم قبول نمی‌کرد که با این شرایط به موسوی آنتن زنده بدهیم» و در ادامه، گفت: «البته شاید اگر ۱۰ تریبون به موسوی می‌دادیم، حرفی برای گفتن نداشت».

ضرغامی، در مورد کروبی، او را مهربان‌ترین رئیس مجلس دانست و گفت: «کروبی احساس کرد که باید در زمین موسوی بازی کند». او همچنین افزود که اگر محمد خاتمی نقش مستقل خود را بازی می‌کرد و به‌دنبال موسوی نمی‌رفت، اوضاع این‌گونه نمی‌شد.

عضو شورای عالی فضای مجازی در بخش دیگری از سخنان خود، تأکید کرد که اصطلاح «فتنه»، باید موضوع دانشکده‌های سیاسی دانشگاه‌های ما باشد و واکاوی‌های عالمانه‌تر بشود و اینکه آن‌چه که «فتنه» می‌خواند، «برای کشور ما برکاتی هم داشت که کشور را بیمه کرد».

او اصطلاح مرزبندی را که آیت‌الله خامنه‌ای نیز در آن زمان  بر آن بسیار تأکید کرده بود، مسأله‌ی بسیار مهمی دانست. 

رئیس اسبق سازمان صدا‌وسیما با تأکید بر اینکه بعد از ۲۵ خرداد، بسیاری از افراد از کسانی که او  «فتنه‌گران» می‌خواندشان، جدا شدند، گفت: «در ماجرای عاشورای ۸۸، من در محل کار بودم و شبکه‌های ماهواره‌ای، هماهنگ با هم شروع به نشان دادن آتش‌سوزی‌های چهارراه کالج و هل‌هله کردن فتنه‌گران کردند که نتیجه‌ی عکس داد». او در ادامه مدعی شد که «در روز عاشورا، ضدانقلاب به میدان وارد شد و هیچ مرزبندی از جانب نامزدهای شکست‌خورده انجام نشد و گوگوش و اکبر گنجی هم با فتنه‌گران همراه شدند» که در پی آن، «همه‌ی مردم از این کار به ستوه آمدند و همه وارد میدان شدند و از آقایان موسوی و کروبی، اعلام برائت کردند».

 

ماجرای عاشورای ۸۸

 

ضرغامی گفت: «حصر مصوبه‌ی شورای عالی امنیت ملی است که بیست‌ماه بعد از شروع فتنه انجام گرفته بود و بعد از ۹دی (حدود یک سال پیش از این مصوبه) باید همه‌چیز تمام می‌شد؛ زیرا امنیت مردم بسیار مهم است».

نهم دی‌ماه سال ۱۳۸۸ با فراخوان شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی، تظاهراتی حکومتی در واکنش به تظاهرات معترضان به نتایج انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۸۸ در تاسوعا و عاشورای ۸۸ انجام شده بود.

 

مردم در روز ۹دی، با خروش تاریخی خود، فتنه و سران آن را محاکمه کردند

 

عضو شورای عالی فضای مجازی درمورد حوادث عاشورای سال ۸۸، گفت: «هم‌زمان با بیداری اسلامی که حرکتی مقدس بود و مردم آن کشورها خروش اساسی داشتند، علیه رهبرانشان که وابسته به غرب بودند، طراحی انحرافی برای سوق دادن این حرکت به‌سوی سوریه و ایران انجام شد» و «آنها برای حضور مردم در خیابان‌ها بیانیه دادند که البته آقای خاتمی همراهیشان نکرد و با اینکه مجوز نداشتند، آمدند و البته سه، چهار هزار نفر بیشتر به خیابان نیامدند که درگیری و آشوب شد و دو کشته روی دست گذاشت». او به مصاحبه‌های ناطق‌نوری و روحانی در بهمن‌ماه ۸۹ اشاره کرد و تأکید کرد که آن زمان، پی از ۲۰ ماه، تکلیف «فتنه» روشن شد.

ضرغامی با بیان اینکه رئیس سازمان صداوسیما، عضو «شورای امنیت ملی» نیست و تنها در جلسات این شورا حضور پیدا می‌کند (یعنی حق رأی ندارد، اما به‌دلیل اهمیت و نقشی که سازمان صداوسیما دارد، پذیرفته شده است که رئیس آن در جلسات حضور داشته باشد و همراهی کند)، تأکید کرد که در جلسه‌ی «شورای عالی امنیت ملی»، که همه‌ی آقایان (ازجمله آقای روحانی) حضور داشتند  بحث شد و حصر به‌عنوان  یک «راه‌حل» برای «جمع‌شدن درگیری‌های کف خیابانی» مطرح شد و نه «مجازات» و چون مورد اتفاق همه بود، اصلاً رأی‌گیری انجام نشد. او افزود: «به نظرم محاکمه‌ی سران فتنه، در شرایط فعلی اصلاً به‌صلاح نیست؛ زیرا امنیت کشور به خطر می‌افتد. چون اگر محکمه‌ای برقرار شود، احکامش ممکن است خیلی تند و جدی باشد». او همچنین تأکید کرد که جلسات «شورای امنیت ملی» به‌کلی سری است و هیچ کجا هم در موردش حرف زده نمی‌شود.

رئیس اسبق سازمان صدا‌وسیما مسؤول حصر را وزارت اطلاعات (یکی از معاونت‌ها) دانست و تأکید کرد که حصر در آن زمان، به‌نظر او، راه‌حل مناسبی بود، برای کنترل حوادثی که داشت اتفاق می‌افتاد؛ اما حالا در ادامه، درمورد مهدی کروبی گفت: «اگر دوستان امنیتی حصر را کم‌کم بردارند، آرام‌آرام نگرانی‌های موجود در مورد آشوب‌ها و کنش‌گر بودن این افراد در صحنه‌ی آشوب‌گری، کم می‌شود». 

مهدی کروبی، یکی از رهبران معترضان به نتایج انتخابات سال ۸۸، که از ۲۵مرداد در اعتراض به روند حصر غیرقانونی خود، دست به اعتصاب غذای خشک زده بود، پس از آن به‌دلیل نارسایی قلبی روانه‌ی بیمارستان شد و ۲۶ مردادماه،  با تضمین دولت برای خروج مأموران امنیتی از منزلش به اعتصاب غذای خود پایان داد.

 

مهدی کروبی، یکی از رهبران معترضان به نتایج انتخابات سال ۸۸

 

ضرغامی در پاسخ به اصرار مجری برنامه بر ضرورت محاکمه‌ی افرادی که او «سران فتنه» می‌خواند و صدور «حکم اعدام» برای آنها به دلیل محاربه، گفت: «مردم در روز ۹دی، با خروش تاریخی خود، فتنه و سران آن را محاکمه کردند».

رئیس اسبق سازمان صداوسیما، در ادامه با اشاره به «مظلومیت» و در عین حال، «اقتدار» رهبر جمهوری اسلامی، گفت که نوار مستند (فیلم تبلیغاتی) مهدی کروبی برای انتخابات ۸۸، براساس قوانین رسمی و شورای ۵‌نفره‌ی قانونی  صددرصد خلاف تشخیص داده شد و به‌هیچ‌وجه قابل پخش نبود، یک ساعت مانده به پخش، با دفتر رهبری تماس گرفتم و او گفت که شما سخت‌گیری نکنید و بگذارید این آزادی عمل باشد و بعدتر نگویند که نگذاشتند حرفمان را بزنیم.

ضرغامی با تأکید بر این‌که رهبری با رؤسای ستادهای نامزدهای معترض به نتایج انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۸۸ جلسه برگزار کرد، گفت: «حصر به‌هیچ‌وجه ارتباطی با رهبری نداشت و تصمیم شورای عالی امنیت ملی کشور بود».

این سخن عزت‌الله ضرغامی در حالی است که بسیاری، حصر رهبران معترضان به نتایج انتخابات جنجال‌برانگیز ۸۸  را دستور مستقیم آیت‌الله خامنه‌ای می‌دانند.

محمد خاتمی، رئیس‌جمهوری اسبق جمهوری اسلامی ایران، ۲۹ مردادماه ۹۶، از آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، درخواست کرد حصر را بشکند و گفت که «دستگاه‌های مسؤول» یا نمی‌خواهند یا نمی‌توانند مسأله‌ی حصر را حل کنند و فقط با عنایت رهبر جمهوری اسلامی ایران است که این مسأله حل خواهد شد.  

 

تازه چه خبر؟
گزارش‌های رسانه‌ای از مرگ شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در زندان تهران بزرگ خبر می‌دهند. منابع نزدیک به خانواده شاهین ناصری در گفت‌وگو با...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More