مناظره سوم : چالشهای جدید روحانی
سومین وآخرین دور مناظرات کاندیداها در حالی برگزارشد که رهبر ایران چند روز پیش نسبت به مواضع انتقادی کاندیداها بویژه روحانی که از خطوط قرمز نظام رد شده و مواضع دشمن شاد داشته اند هشدار داد.
درمناظره سوم نیز که به جرات میتوان گفت یکی از پربیننده ترین برنامه های سیاسی تاریخ ایران به شمار می رفت هرچند در آغاز لحن ها ملایم بود اما با آغاز حملات شخصی قالیباف و رییسی به روحانی شکل دیگری به خود گرفت و روحانی در وهله نخست وسپس معاونش جهانگیری حملات وانتقادات تندی را متوجه رقبای خود کردند که از لحاظ تبلیغاتی یک پایان ناگوار برای آنها رقم زد و می توان گفت این مناظره نقش موثری درکشاندن آرای خاکستری به پای صندوقهای رای به نفع روحانی خواهد داشت.
- روحانی وعبور از خطوط قرمز
روحانی هر چند سعی میکرد خود را کنترل کند تا از قطبی کردن بیش از حد گفتارها اجتناب ورزد اما بعد از حملات شخصی آنها با دستاویز اینکه من نمیخواستم اما شما مرا مجبور کردید در چند حوزه به طور غیرمستقیم دید گاههایی را مطرح کرد که در تعارض با نظرات رهبری قرارداشت و عبور از خطوط قرمز محسوب می شد.
- الف- مساله دور کردن خطر جنگ با برجام
هرچند که رهبری ایران به صراحت ادعای روحانی در مورد برکنار کردن خطر جنگ از سر ایران بهواسطه برجام را رد کرده بود و آن را سخن نادرستی خوانده بود و گفته بود حضور مردم در صحنه مانع حمله به ایران شده است . او مجددا در مناظره سوم خاطر نشان کرد که حل مساله بحران هسته ای و بستن کل پرونده مظنونیت فعالیتهای هستهای نظامی ایران) (PMD در آژانس بین المللی ا تمی انرژی بهواسطه برجام ، خطر جنگ را از سر ایران رفع کرد . تکرار این موضوع یک جور مخالفت علنی با نظرات رهبری محسوب میشود.
- ب- ادعای برداشتن کلیه تحریمهای غیر هستهای
روحانی در سخنان پایانی خود اعلام آمادگی کرد که آماده برداشتن بقیه تحریمهاست او گفت : "من الان به ملت ایران اعلام میکنم که آمادگی دارم در چهار سال بعد غیراز تحریمهای هستهای که در این چهارسال برداشتم ، بقیه تحریمهای ملت ایران را بهخوبی و باقدرت بردارم و عزت ایران را و منفعت ایران را به ملت ایران برگردانم".این سخنان که با قدرت بیان شده است در حالی است که تصمیم گیری در مورد مسائل حیاتی مربوط به سیاست خارجی در حوزه اختیارات رهبری است و از آنجا که رفع کامل تحریمها مستلزم ایجاد یک رابطه نوین با امریکا و غرب میباشد و باتوجه به چالشهای کنونی ایران در سیاستهای منطقهای با امریکا معلوم نیست روحانی چگونه چنین وعده ای را داده است ؟ آیا او طرحی برای حل جامع اختلافات ایران با غرب در دست دارد که تاکنون از آن پرده برداری نکرده است و فکر میکند آنها را به سرانجام می رساند و ساختار قدرت را پشت سرخود خواهد آورد؟
هر چند که چنین ادعایی مورد تردید است . ولی چنین ادعایی را مطرح کردن از موضوعاتی است که آیتالله خامنه ای چندان آن را برنمی تابد. زیرا اینها قولهایی نیست که روحانی بتواند در مورد آینده تعاملات نظام با غرب به مخاطبنش بدهد.
- ج- کار کرد دادگاه ویژه روحانیت
روحانی با اشاره به نقش رییسی در دادگاه ویژه روحانیت به عملکرد آن که مستقیما به نهاد رهبری ارتباط دارد حمله کرد و خاطر نشان ساخت: " شما دادستان روحانیت هم هستید و می توانید همه علما را دستگیر کنید باید بپرسیم علما چه از شما کشیدهاند؟" او در این سخنان به ماهیت سرکوب دادگاه ویژه روحانیت علیه روحانیت منتقد ومعترض اشاره کرد و به این ترتیب از خط قرمزهایی که نهادهای انقلابی را زیر علامت سوال میبرد عبور کرد .
- د- نقش نیروهای امنیتی در بسیج انتخاباتی
در صحبت پایانی او نهادهای انقلابی و امنیتی را که معلوم بود به سپاه و بسیج سپاه پاسداران اشاره دارد متهم کرد دارند با پول بیت المال بسیج انتخاباتی برای رییسی می کنند . چنین اتهامی هم این معنا را دارد که نهادهای زیر نظر رهبری به نفع یکی از کاندیداها فعالیت میکنند و هم این بحث را پیش میبرد که گویی انها قصد مداخله در انتخابات و نتایج آن را دارند و از آنجا که مسئولیت نهادهای نظامی با رهبری است این به معنای آن است که رهبری اجازه داده این نیروها به نفع یکی از کاندیداها وارد عمل شوند و از آنجا که رهبری دائما سعی دارد نشان دهد که موضع بی طرف نسبت به کاندیداها دارد چنین امری میتواند واکنش او را برانگیزد .
در مجموع میتوان گفت روحانی در موارد گفته شده انتقاداتی را متوجه رهبری نظام کرده که احتمالا با واکنش او روبهرو خواهد شد.