هکشدن همزمان وبسایت چند روزنامه ایرانی با خبر جعلی مرگ خامنهای
حدود ساعت ده شب ۲۱ بهمنماه ۹۶، خبرهایی مبنیبر مرگ رهبر جمهوری اسلامی ایران، با فاصلهی چند دقیقه، در وبسایت چند روزنامهی ایرانی منتشر شد. از آنها، میتوان بهترتیب به وبسایت «آرمان امروز»، ٰ«ستاره صبح» و «قانون» اشاره کرد که همگی روزنامههای صبحاند که در تهران منتشر میشوند و بهترتیب در ساعت ۲۲:۰۰، ۲۲:۰۲ و ۲۲:۱۲ این خبر را منتشر کرده بودند.
در خبری که روی همهی این وبسایتها عیناً مشابه یکدیگر و با یک تصویر یکسان منتشر شده بود، دلیل مرگ یا آنطور که در خبر آمده بود، «رحلت جانگداز امام خامنهای»، سرطان رودهی بزرگ اعلام شده بود. همچنین در خبر آمده بود که به علت این حادثه، بهجای برگزاری راهپیمایی ۲۲ بهمن، آن راهپیمایی، با مراسم تشییع پیکر رهبر جمهوری اسلامی ایران، برگزار خواهد شد.
کمی پساز انتشار خبر، حساب توئیتر روزنامهی قانون، از هکشدن سایت آن روزنامه و انتشار اخبار جعلی بر روی آن و همچنین خارج شدن سایت از دسترس مخاطبان خبر داد.
به اطلاع مى رساند سايت روزنامه قانون ساعتى پيش #هك شده و هكر ها شروع به گذاشتن اخبارى جعلى به روي سايت كردند
سايت هم اكنون از دسترس خارج شده— روزنامه قانون (@ghanoondailyir) February 10, 2018
حساب توئیتر روزنامهی قانون، سپس از رخداد مشابه در وبسایت روزنامههای آرمان و ستاره صبح خبر داد.
اتفاق مشابه برای سایت روزنامه هاى آرمان و ستاره صبح
.
بنا بر شنيده ها، سایت روزنامه هاى آرمان و ستاره صبح نیز گویا هک شده و خبری کذب که در سایت قانون منتشر شده بود، به همان شکل در سايت اين روزنامه ها نیز منتشر شده است.#روزنامه_قانون— روزنامه قانون (@ghanoondailyir) February 10, 2018
وبسایت روزنامههای «آرمان امروز» و «ستاره صبح»، ساعتی بعد به وضعیت عادی بازگشتند، اما وبسایت روزنامهی «قانون»، تا ساعت درج این خبر، همچنان از دسترس خارج است و در مراجعه با آن، تصویری از صفحهی اول روزنامهی پنجشنبه دیده میشود که پایین آن، با اشاره به هکشدن روزنامه و آنچه که «مورد سوءاستفادهی عوامل ضد انقلاب قرار گرفتن خبر» خوانده شده، نوشته شده است که موضوع از طریق «پلیس فتا» پیگیری خواهد شد.
به گزارش پایگاه خبری- تحلیلی اعتدال، حسین عبداللهی، مدیرمسؤول و سردبیر روزنامهی آرمان گفته است که «به نظر میرسد این حمله اینترنتی از سرورهای خارج از کشور سازماندهی شده بود».
عبداللهی این اقدام را ازسوی «ضد انقلاب» و به دلیل «ترس از حضور گستردهی مردم در روز ٢٢ بهمن» دانست و افزود که سریعترین کار ممکن پیشاز برگرداندن سایت به شرایط عادی، از دسترس خارجکردن دامنه بود که بلافاصله اقدام شده است.
علیرضا شاکر، سردبیر وبسایت قانون، کمتر از یکساعت پساز این رخداد، در گفتوگو با خبرگزاری ایلنا، با توجه به به فاصلهی دو دقیقهای انتشار این خبر در وبسایت روزنامهی قانون و انتشار آن در کنالی تلگرامی که آن را «یکی از کانالهای تشنجآفرین خارج از کشور» خواند، گفت که خبر، بلافاصله مورد «سوءاستفادهی عوامل ضدانقلاب» قرار گرفته است و روزنامهی قانون، موضوع را از طریق پلیس فتا پیگیری میکند.
بهنظر میرسد منظور از کانال خارج از کشور، کانال تلگرام «صدای مردم» (آمد نیوز) باشد که با فاصلهی بسیار کمی خبر را منتشر کرده بود.
سردبیر وبسایت قانون، همچنین گفت که کار فنی هر سه وبسایت هکشده توسط یک شرکت انجام شده و احتمال میدهیم از طریق این شرکت این اتفاق افتاده باشد.
بنابر گزارشها، شرکت ارائهدهندهی سرویس پشتیبانی سایتها و روزنامههای هک شده مشترک است و گفته شده است که دلیل اصلی هک دستهجمعی این رسانهها، به احتمال زیاد ناشی از هک سرور شرکت اصلی بوده است. بعضی منابع آن را شرکت رادکام و بعضی دیگر، شرکت آریا اعلام کردهاند.
وبسایت خبرآنلاین نوشته است که وبسایت همهی این روزنامهها روی vipserver قرار داشتهاند که «هکرها با نفوذ به این سرور، سایتهای مذکور را تخلیه کرده و اخبار جعلی خود را روی آن درج کردهاند».
براساس این گزارش، سایت «صبح نو» که روی سرویسدهندهی vipserver.ir قرار دارد نیز از دسترس خارج شده بوده و کانال «خبرفوری» نیز اطلاع داده است که سایتشان هدف حملهی هکرها قرار گرفته، اما موفق به هک نشدهاند.
وبسایت انصافنیوز نیز با انتشار مطلبی با عنوان «تلاش برای هک انصافنیوز از روسیه!»، مدعی شده است که از ساعاتی پیشاز هکشدن وبسایت روزنامههای آرمان و قانون، حملات هکری علیه انصافنیوز نیز در جریان بوده و تا مدتی ادامه پیدا کرده است.
به گزارش انصافنیوز، حملات علیه آن وبسایت، از آیپی 46.161.9.61 واقعدر سنپترزبورگ روسیه انجام شده است که پیشتر نیز بهدفعات، حملاتی هکری از آنجا سازماندهی شده بود.
انصافنیوز مدعی شده است کانال «آمدنیوز» که «زیر نظر سازمان اطلاعات و امنیت ملی (میت) ترکیه کار میکند» و بلافاصله پساز هکشدنها، خبر مربوطه را پوشش داده است، در فضای مجازی متهم شده که در هک کردنهای اخیر دست دارد.
ازسوی دیگر، مدیر بخش امنیت شبکهی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، اعلام کرد که درپی هکشدن سایت چند روزنامهی کثیرالانتشار، تیم امنیتی وزارت ارتباطات جهت رصد و حل مشکل، به موضوع ورود کرده و از دسترس خارجشدن و بعد بالا آمدن دوبارهی وبسایت روزنامههای آرمان و ستاره صبح با هماهنگی این تیم، انجام شده است.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، او ضمن رد «ادعای برخی از سایتهای خبری مبنیبر حملهی اینترنتی به وبسایتهایشان» گفت که گزارشی در این خصوص، وجود نداشته است.
این مدیر ارشد وزارت ارتباطات، اعلام کرد که پس از بررسیهای کامل فنی، اطلاعات کاملتری در اختیار افکار عمومی گذاشته خواهد شد.