پنج فروند هواپیمای حامل مواد غذایی از ایران راهی قطر شد
در پی اعلام کمبود احتمالی مواد غذایی در قطر و هجوم شهروندان این کشور به فروشگاهها، جمهوری اسلامی ایران روز یکشنبه ۲۱ خرداد، پنج فروند هواپیما حامل مواد غذایی به قطر ارسال و علاوه بر آن، ۴۶۰ تن مواد غذایی نیز با شناور راهی قطر کرده است.
شاهرخ نوشآبادی، سخنگوی هواپیمایی ملی ایران، روز یکشنبه به خبرگزاری فرانسه گفته است که محمولهای حاوی حدود ۹۰ تن مواد غدایی، ازجمله میوه و سبزیجات، توسط پنج فروند هواپیما از ایران به قطر ارسال شدهاند. او افزوده که امروز ۲۱ خرداد هواپیمای دیگری نیز راهی قطر خواهد شد.
هنوز مشخص نیست که محمولههای مواد غذایی اقلام صادراتی هستند یا کمک غذایی به قطر محسوب می شوند. با این حال شاهرخ نوشآبادی گفته که تا زمانی که تقاضا باشد به تحویل محمولهها ادامه خواهیم داد.
در همین راستا خبرگزاری ایرنا روز یکشنبه اعلام کرد که در این روز نخستین محموله مواد غذایی ایران به وزن ۴۶۰ تن از بندر «دیربوشهر» به مقصد قطر ارسال شده است. این محموله شامل کدو، خیار، هندوانه، خربزه، سیب زمینی، کاهو، کلم و گوجه فرنگی با چهار فروند شناور متعلق به تجار بومی این شهرستان به ارزش ۱۱۳ هزار و ۴۱۶ دلار به مقصد قطر صادر شده است.
روز دوشنبه ۱۵ خرداد رضا نورانی، رئیس اتحادیه صادرکنندگان محصولات کشاورزی ایران اعلام کرده بود که تهران آماده است ظرف ۱۲ ساعت مواد غذایی مورد نیاز قطر را تأمین کند.
همزمان شبکه تلویزیونی الجزیره گزارش داده که کامیونهای حامل مواد غذایی برای قطر پشت مرزهای این کشور با عربستان صف بستهاند و نمیتوانند وارد این کشور شوند.
پس از قطع رابطه کشورهای عرب همسایه با قطر، جمهوری اسلامی ایران همچنین حریم هوایی خود را به روی روزانه حدود ۱۰۰ پرواز قطری دیگر گشوده است. این پروازها موجب افزایش ۱۷ درصدی حجم ترافیک هوایی ایران شده است.
عربستان، مصر، امارات، بحرین، یمن، مالدیو و لیبی روز دوشنبه ۱۵ خرداد اعلام کردند که روابط دیپلماتیک خود را با قطر، بدلیل حمایت این کشور از تروریسم قطع کردهاند. علاوه بر آن همسایگان عرب دوحه، مرزهای زمینی، دریایی و هوایی خود را به روی این کشور بستند.
قطر که در زمینه مواد غذایی به شدت وابسته به واردات است، پس از بسته شدن مرزهایش با کشورهای همسایه، برای تهیه اقلام خوراکی با مشکل مواجه شد و درحال حاضر مرزهای ایران تنها مبادی ورود کالا به این کشور است. طی روزهای گذشته، شهروندان قطری با نگرانی از پیامدهای قطع ارتباط با عربستان، به فروشگاههای مواد غذایی هجوم برده و بیش از مصرف روزانه اقدام به خرید کردهاند.
-
ارسال آب و موادغذایی از ترکیه به قطر
همزمان دولت ترکیه که از قطر حمایت میکند، اعلام کرده که به این کشور مواد غذایی و آب ارسال کرده است. آنکارا در پی تنش میان دوحه و همسایگان عربش، اعلام کرده کرد که در کنار قطر ایستاده و رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه گفته است: «ما برادران قطری مان را رها نخواهیم کرد»
شبکههای اجتماعی عکسهایی از فروشگاههای مواد غذایی در قطر منتشر کردند که با کالاهای ترکیهای پر شده است. فروشگاههای زنجیرهای قطری اعلام کردهاند، محصولات غذایی مایحتاج روزانه با برچسب «ارسال هوایی از ترکیه» در فروشگاهها موجود هستند.
قطر در ادامه تنشها با شماری از همسایگان خود گفته است از سیاست خارجی خود دست بر نمیدارد.
شیخ محمد عبدالرحمن آل ثانی، وزیر امور خارجه قطر گفته است: «دیپلماسی را برای حل بحران میان این کشور و همسایگان ترجیح میدهد و گزینه نظامی برای حل این بحران وجود ندارد.»
نگرانیها از بالا گرفتن تنشها میان دوحه و چند کشور عربی، موجب شد که برخی کشورها از جمله کویت، ترکیه و جمهوری اسلامی برای میانجیگری اعلام آمادگی کنند. آلمان هم تلاش کرده از تنشها میان قطر و همسایگانش بکاهد. وزیر امور خارجه آلمان گفته است کشورهای همسایه قطر باید به محاصره دریایی و هوایی این کشور پایان دهند. آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان و زیگمار گابریل، وزیر خارجه این کشور، خواهان گفتوگو و دیپلماسی برای حل مناقشه شدهاند.
قطر اتهام حمایت از گروههای تروریستی را رد کرده و این اتهامات را «بیپایه» توصیف میکند.