شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.
روزنامه‌خوانی ۳۰ مهرماه

اسحاق و مُنشی

 

یک جمله از اسحاق جهانگیری کافی بود تا پرده از اختلافات درونی دولت بردارد. معاون اول رییس جمهوری در همایش سالروز ملی صادرات، از بی‌اختیاری و دست‌های بسته‌اش در کابینه شکوه کرد و گفت که اختیار تغییر منشی‌اش را هم ندارد، چه رسد به تغییر وزیر. روزنامه‌های امروز گویا که منتظر پرده‌برداری از این اختلاف بودند، این چند کلمه معاون اصلاح‌طلب روحانی را به تیتر و گزارش و یادداشت تبدیل کردند. اعتماد با تیتر «گلایه‌های نابهنگام»، چندان هم به جهانگیری حق انتقاد نداده است. آفتاب تیتر زده است: «اعتراف تلخ اسحاق» و شرق و ابتکار هم صلاح دیده‌اند فقط خبر را نقل کنند، بی‌هیچ تفسیری. بگذریم که روزنامه اطلاعات سعی کرده است تا از در آشتی وارد شود و از قول جهانگیری تیتر بزند:«تهدید را به فرصت تبدیل می‌کنیم» و اما آن‌سوی میدان، روزنامه کیهان، خوشحال از اختلافات درونی کابینه، نوشته است:«آقای جهانگیری وعده‌هایی که دادید یادتان هست؟» روزنامه سازندگی، ارگان حزب کارگزاران هم با اعلام مخالفت جهانگیری با افزایش قیمت بنزین، خواسته است تا برای معاون اول بی‌اختیار دولت، حمایت اجتماعی دست‌وپا کند.

از جهانگیری و منشی که بگذریم، روزنامه‌های امروز، نیم‌نگاهی هم به مسائل بین‌المللی داشتند و خارج‌شدن آمریکا از توافق هسته‌ای با روسیه را بررسی کرده‌اند و روزنامه صدای اصلاحات، حتی احتمال داده که با این وضع، ممکن است جنگ‌جهانی سوم هم رخ بدهد؛ اما نظر روزنامه ابتکار این است که جنگ سرد تازه‌ای به‌راه افتاده و اعتماد هم آخرین میراث گورباچف و ریگان در پایان‌دادن به جنگ سرد را از‌دست‌رفته دیده است.

 

دیر شده آقای جهانگیری

 

عباس عبدی در یاداشتی باعنوان «دیر شده آقای جهانگیری»، نوشته است که اولا معاون اول در قانون اساسی، در طول رییس جمهوری تعریف شده و درحد وزیر هم اختیارات ندارد. بعد از این توصیف جایگاه معاون اولی، عبدی توضیح داده است که در دور دوم ریاست جمهوری روحانی، اصلاح‌طلبان می‌خواستند تا جهانگیری یار کمکی روحانی به‌حساب آید و به‌نوعی در تصمیم‌گیری‌های دولت ازطرف اصلاح‌طلبان، اختیار داشته باشد؛ اما این قرارها، نه مکتوب بود و نه مشخص شده بود. خلاصه اینکه عبدی تصریح کرده که آقای جهانگیری فرصت‌های استعفا را ازدست داده است و بهتر بود آن‌وقت که وزیران اقتصادی کابینه، خلاف نظرش انتخاب شدند و یا بعد از حوادث دی‌ماه سال گذشته و یا بعد از اینکه قیمت دلار را اعلام کرد و کسی در کابینه جدی‌اش نگرفت، استعفا می‌داد. عبدی معتقد است که همه کارهای اصلاح‌طلبان و ایضا اسحاق جهانگیری، نصفه و نیمه است و سیاست عرصه این‌طور تعارف‌ها نیست.

 

گروه اقتصادی دولت، منسجم و نامشخص

 

ابتکار تغییرات گروه اقتصادی دولت را بررسی کرده است و صادق جنان‌صفت در یادداشتی، با اشاره به استعفای عباس آخوندی، وزیر راه و کناره‌گیری مسعود نیلی، مشاور اقتصادی دولت، نتیجه گرفته که طرفداران اقتصاد آزاد از کابینه رفته‌اند و تیم اقتصادی تازه دولت، یعنی فرهاد دژپسند، وزیر پیشنهادی اقتصاد و رضا همتی، رییس بانک مرکزی و محمدباقر نوبخت، رییس سازمان برنامه و بودجه، کاملا هماهنگ و همراه‌اند. فقط یک مشکل وجود دارد که معلوم نیست راهبرد اقتصادی این گروه منسجم چیست و برنامه‌شان برای اقتصاد ایران کدام است. گو اینکه نوبخت، دست بالا را در کابینه دارد و رهبری این کادر اقتصادی را عهده‌دار است و اتفاقا خط‌مشی اقتصادی‌اش در تمام سال‌های گذشته، نامشخص بوده است.

 

ضرغامی پرتناقض

 

این روزها عزت‌الله ضرغامی که روزگاری ریاست صداوسیما را برعهده داشت، در شبکه‌های اجتماعی بسیار فعال ظاهر می‌شود و یک هدف هم بیشتر ندارد و می‌خواهد رییس جمهوری شود. همین امروز، «ضرغامی» بر صفحه اول روزنامه شرق ظاهر شده است، با این اظهار نظر: «رفع حصر رای نمی‌آورد».

اما روزنامه آفتاب، گزارش مفصلی داده است از مواضع پر از تناقض «ضرغامی» و با چندنفری از کارشناسان سیاسی و مطبوعاتی درباره این نامزد بالقوه ریاست جمهوری گفتگو کرده است. آفتاب یزد نوشته است که نباید تعجب کنید اگر ضرغامی را در میوه‌فروشی ببینید و یا اینکه سر میز صبحانه؛ رییس سابق صداوسیما می‌خواهد هرطور که شده، خودش را مطرح کند. یک‌روز از آزادی زنان دفاع می‌کند، یک‌روز با رفتن خانم‌ها به استادیوم مخالف است. یک روز با حسین کروبی صبحانه می‌خورد و یک‌روز هم با رفع حصر مخالفت می‌کند. عبدالله ناصری، فعال رسانه‌ای درباره این احوالات ضرغامی، به آفتاب گفته است که ضرغامی شناختی از جامعه ندارد و می‌خواهد با متفاوت‌بودن، رای بیاورد؛ درحالی‌که زاییده گفتمان تندروی است و فرقی با حسین شریعتمداری، مدیر مسئول روزنامه کیهان ندارد. البته ناصری گفته است که حسین شریعتمداری را ترجیح می‌دهد، چراکه همانی که هست را نشان می‌دهد.

 

پول جمع می‌کنیم تا بچه‌ها را از اعدام نجات دهیم

 

روزنامه قانون در گزارشی باعنوان «پایان زندگی در ابتدای کودکی»، به جرایم کودکان و نوجوانان زیر هجده‌سال پرداخته است و گزارش داده که در مناطق محروم و فقیرنشین، کودکان درمعرض ارتکاب جرم‌اند و گاهی مرتکب قتل می‌شوند. وقتی یک کودک و یا نوجوان مرتکب قتل می‌شود، به قصاص محکوم می‌شود، اما حکم قصاص پس از بلوغ و رسیدن به سن قانونی به‌اجرا درمی‌آید. درواقع هنوز دوران کودکی تمام نشده، زندگی به‌سر می‌آید.

کتایون افرازه، یکی‌از فعالان جمعیت امام علی که کارش نجات کودکان اعدامی است، به روزنامه قانون گفته که سالانه نزدیک یک‌میلیارد تومان پول جمع می‌کنند، تا با گرفتن رضایت و پرداخت دیه به اولیای دم، بچه‌های اعدامی را نجات دهند. از طرفی، کانون‌های اصلاح و تربیت هم تکلیفشان با بچه‌های محکوم به قصاص مشخص نیست؛ معلوم نیست این بچه‌ها باید در کانون اصلاح شوند، یا مثل یک زندانی، منتظر حکم قصاص باشند.

 

آزادی، ترسناک‌ترین ورزشگاه آسیا

 

این تیتر عجیب و غریب ایران ورزشی، یعنی اینکه بازی برگشت السد و پرسپولیس در استادیوم آزادی است و پرسپولیسی‌ها می‌توانند با شور میزبانی بر حریف پیروز شوند و به فینال جام باشگاه‌های آسیا بروند. آرمن ساروخانیان هم در سرمقاله ایران ورزشی، رفتن به فینال آسیا را مستلزم داشتن یک برنامه دقیق برای بازی دانسته و معتقد است بازیکنان پرسپولیس باید متنوع بازی کنند. پرسپولیس در بازی‌های این دوره جام باشگاه‌های آسیا، تابه‌حال در آزادی نباخته است.

 

تازه چه خبر؟
گزارش‌های رسانه‌ای از مرگ شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در زندان تهران بزرگ خبر می‌دهند. منابع نزدیک به خانواده شاهین ناصری در گفت‌وگو با...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More