هدررفت ۶۸۰ میلیون دلار بهخاطر رشوه و حماقت
در روزی که قیمت مرغ به ۱۹ هزار تومان و هر دانه تخممرغ به هزار تومان رسید، ستاد تنظیم بازار مجوز افزایش قیمت محصولات لبنی را صادر کرد. روزنامه خراسان تیتر زد «روز گرانی مواد غذایی».
روزنامه کیهان مواضع دولت در قبال گرانیها را نمک پاشیدن به زخم مردم خوانده و بهطعنه نوشته است «دولت میگوید دست روی دست نگذاشته، مسکن و مرغ و تخممرغ شاهدند».
میانگین قیمت یک متر خانه در تهران ۱۹ میلیون تومان شد درحالیکه همین سه ماه پیش، در فروردین، ۱۵ میلیون تومان بود و این افزایش ۲۳ درصدی قیمت و مقایسه میانگین هزینه و درآمد خانوارها، این سوال را پیش میآورد که برای خرید خانه چقدر باید انتظار کشید؟ روزنامه اعتماد تیتر زده است «ربع قرن انتظار»، اما به نظر میرسد اعتماد استاندارد جهانی را محاسبه کرده است، نه واقعیت امروز جامعه ایران را، چرا که هماینک ارزانترین خانه در منطقه ۱۵ به قیمت متری ۷ میلیون و ۹۱۶ هزار تومان است؛ با فرض پسانداز حدود ۶ میلیونی در سال، یک خانواده شهری میتواند پس از ۶۶ سال، بهشرط ثبات قیمتها، خانهای ۵۰ متری در این منطقه تهران خریداری کند و این یعنی بیش از نیمقرن! اما مشکل قیمتها کجاست؟
بیتالله ستاریان، اقتصاددان و تحلیلگر بازار مسکن، در سرمقاله اعتماد نوشته است علاوه بر بیثباتی بازار ارز، مهمترین عواملی که قیمت مسکن را دستخوش تغییر میکند کمبود مسکن، نداشتن تولید به اندازه تقاضا و در نظر نگرفتن نیازهای سالانهای است که بهواسطه ازدواج یا استقلال جوانان در بازار مسکن ایجاد میشود.
به نوشته ستاریان، این موارد برای تصمیمگیری درباره بازار مسکن در نظر گرفته میشود و مسئولان فقط بر آمار خانههای خالی تاکید میکنند. دولت باید بپذیرد که مشکل اصلی «کمبود عرضه» است. ساخت سالانه ۵۰ تا ۶۰ هزار خانه کافی نیست. از نگاه این کارشناس بازار مسکن، برای حل مساله، کشور به ایجاد زیرساختهای ساخت سالانه یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحد مسکونی نیاز دارد.
روزنامههای اصولگرا به استقبال تصویب پیشنویس قرارداد ۲۵ ساله میان ایران و چین رفتهاند. جوان تیتر زده «پیمان راهبردی شیر و اژدها» و فرهیختگان آن را به «بازگشت به شرق در وقتهای اضافه» تعبیر کرده است.
این را هم بگوییم که روزنامهخوانی مکتوب در این پنجشنبه تیرماه، آخرین شمارهاش منتشر میشود و از این پس، مرور مطبوعات را در برنامه تصویری «تیتر یک» میتوانید دنبال کنید.