شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.
روزنامه‌خوانی ۵ تیر

هدررفت ۶۸۰ میلیون دلار به‌خاطر رشوه و حماقت

 

در روزی که قیمت مرغ به ۱۹ هزار تومان و هر دانه تخم‌مرغ به هزار تومان رسید، ستاد تنظیم بازار مجوز افزایش قیمت محصولات لبنی را صادر کرد. روزنامه خراسان تیتر زد «روز گرانی مواد غذایی». 

روزنامه کیهان مواضع دولت در قبال گرانی‌ها را نمک پاشیدن به زخم مردم خوانده و به‌طعنه نوشته است «دولت می‌گوید دست روی دست نگذاشته، مسکن و مرغ و تخم‌مرغ شاهدند».

میانگین قیمت یک متر خانه در تهران ۱۹ میلیون تومان شد درحالی‌که همین سه ماه پیش، در فروردین‌، ۱۵ میلیون تومان بود و این افزایش ۲۳ درصدی قیمت و مقایسه میانگین هزینه و درآمد خانوارها، این سوال را پیش می‌آورد که برای خرید خانه چقدر باید انتظار کشید؟ روزنامه اعتماد تیتر زده است «ربع قرن انتظار»، اما به نظر می‌رسد اعتماد استاندارد جهانی را محاسبه کرده است، نه واقعیت امروز جامعه ایران را، چرا که هم‌اینک ارزان‌ترین خانه در منطقه ۱۵ به قیمت متری ۷ میلیون و ۹۱۶ هزار تومان است؛ با فرض پس‌انداز حدود ۶ میلیونی در سال، یک خانواده شهری می‌تواند پس از ۶۶ سال، به‌شرط ثبات قیمت‌ها، خانه‌ای ۵۰ متری در این منطقه تهران خریداری کند و این یعنی بیش از نیم‌قرن! اما مشکل قیمت‌ها کجاست؟ 

بیت‌الله ستاریان، اقتصاددان و تحلیلگر بازار مسکن، در سرمقاله اعتماد نوشته است علاوه بر بی‌ثباتی بازار ارز، مهم‌ترین عواملی که قیمت مسکن را دستخوش تغییر می‌کند کمبود مسکن، نداشتن تولید به اندازه تقاضا و در نظر نگرفتن نیازهای سالانه‌ای است که به‌واسطه ازدواج یا استقلال جوانان در بازار مسکن ایجاد می‌شود. 

به نوشته ستاریان، این موارد برای تصمیم‌گیری درباره بازار مسکن در نظر گرفته می‌شود و مسئولان فقط بر آمار خانه‌های خالی تاکید می‌کنند. دولت باید بپذیرد که مشکل اصلی «کمبود عرضه» است. ساخت سالانه ۵۰ تا ۶۰ هزار خانه کافی نیست. از نگاه این کارشناس بازار مسکن، برای حل مساله، کشور به  ایجاد زیرساخت‌های ساخت سالانه یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحد مسکونی نیاز دارد. 

روزنامه‌های اصول‌گرا به استقبال تصویب پیش‌نویس قرارداد ۲۵ ساله میان ایران و چین رفته‌اند. جوان تیتر زده «پیمان راهبردی شیر و اژدها» و فرهیختگان آن را به «بازگشت به شرق در وقت‌های اضافه» تعبیر کرده است. 

این را هم بگوییم که روزنامه‌خوانی مکتوب در این پنجشنبه تیرماه، آخرین شماره‌اش منتشر می‌شود و از این پس، مرور مطبوعات را در برنامه تصویری «تیتر یک» می‌توانید دنبال کنید.

 

برای بازگشت به شرق دیر شده است 

 

فرهیختگان در تحلیل فرامتن توافق چین و ایران نوشته است به نظر می‌رسد امکان شکل‌گیری بستری مساعد برای اجرای چنین قرارداد مهمی میان تهران و پکن فعلا فراهم نیست و این‌که از روی کاغذ به زمین عملیات برسد متفاوت است. از نگاه فرهیختگان، دولت حسن روحانی روابط تهران‌ـ‌پکن را خراب کرد و از سال ۱۳۹۲، برخی همکاری‌های نفتی میان ایران و چین را محدود کرد که باعث دلسردی چینی‌ها از تداوم همکاری با تهران شد.

به نوشته فرهیختگان، بعد از امضای برجام، رییس‌جمهوری چین به تهران آمد و در دومین روز سفر، ناگهان مقام‌های بلندپایه ایران سرگرم تدارک سفر به اروپا شدند و رییس‌جمهوری چین با‌دلخوری ایران را ترک کرد. این هم باعث سردتر شدن روابط شد، تا جایی‌که در زمستان ۱۳۹۷، به‌جای حسن روحانی، علی لاریجانی در راس هیاتی، عازم پکن شد. 

فرهیختگان اجرای این قرارداد را نیازمند تغییر‌های مهمی در دولت می‌داند، یعنی در نبودِ ظریف در جایگاه وزیر امور خارجه و تغییر دولت.

 

هدر‌رفت ۶۸۰ میلیون دلار به‌خاطر رشوه و حماقت

 

«ع.ا.غ»، مدیرعامل شرکت حمل فله کشتیرانی، به‌عنوان آخرین حلقه از بازداشتی‌های پرونده فساد مالی و حقوقی در شرکت کشتیرانی ایران، روز سوم تیر بازداشت شد. شرق این فرد را «جعبه سیاه» پرونده کشتیرانی خوانده است، اما ماجرای این پرونده چه بود؟ (با یک گوگل ساده، نام متهم معلوم شد علی‌اکبر غنجی).

به گزارش شرق، ایران چند سال قبل، ده فروند کشتی فله، کانتینر و تانکر از شرکت هیوندای کره جنوبی خرید. با آغاز دور جدید تحریم‌ها، کشتیرانی نتوانست از کشتی‌های جدیدی که خریداری کرده بود استفاده کند. «ع.ا.غ» به مدیرعامل وقت، محمد سعیدی، پیشنهاد کرد که بهتر است کشتی‌ها را اجاره بدهند. 

پس، چهار کشتی فله ایران را به شرکت یونانی «ماروین» اجاره دادند. این‌طور که منبع شرق گفته است، شرکت یونانی کشتی‌ها را بدون قرارداد سفت و سخت حقوقی، تحویل گرفت و پس از دو سال، ادعای مالکیت بر کشتی‌ها را مطرح کرد. 

از آن‌جا که ایران به‌دلیل تحریم‌ها، نام کشتی‌های تحویلی از هیوندا را تغییر نداده بود تا امکان تردد آن‌ها وجود داشته باشد، یکی از این کشتی‌ها، به نام «بالتیک هارمونی»، این فرصت را به یونان داد که روی ادعای مالکیت مانور بدهد و در نهایت، کشتی‌ها را صاحب شد. 

ارزش هر فروند کشتی که به یونان تحویل داده شد ۱۷۰ میلیون دلار بود و این یعنی هدررفت ۶۸۰ میلیون دلار به‌خاطر یک قرارداد ضعیف! 

در آبان ۱۳۹۸، «م.س»، یا همان محمد سعیدی، مدیرعامل وقت کشتیرانی، و هفت نفر دیگر در جریان این پرونده بازداشت شدند ولی علی‌اکبر غنجی، که قرارداد اجاره را تنظیم کرده بود، پستی بالاتر گرفت.

به گفته منبع شرق، پرونده‌های تودرتوی رشوه و فساد مالی در شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی کلاف سردرگم شده است. به باور شرق، شاید اکنون، با بازداشت علی‌اکبر غنجی، سرنخ برخی از این فسادها روشن شود.

 

عقب‌نشینی جمهوری اسلامی در وقت اضافه

 

درحالی‌که نمایندگان مجلس و رسانه‌های اصول‌گرا بر طبل خروج از ان.پی.تی می‌کوبند، حسن روحانی دیروز گفت «بنای ما همکاری با آژانس است». تحلیل علی بیگدلی، کارشناس روابط بین‌الملل، این است که روحانی بدون نظر رهبری سخنی نمی‌گوید و کاری نمی‌کند. ارزیابی بیگدلی از حرف‌های دیروز روحانی این است که جمهوری اسلامی آمادگی دارد کارشناسان آژانس را بپذیرد تا پرونده ایران به شورای امنیت نرود. به گفته بیگدلی، همین عقب‌نشینی کافی است که پرونده ایران به شورای امنیت نرود، به‌شرط این‌که ایران در قطعنامه ۲۲۳۱ هم عقب‌نشینی کند.

جهان صنعت این را به «عقب‌نشینی در وقت اضافه» تعبیر کرده است. علی بیگدلی با تاکید بر این‌که سه، چهار روز بیشتر فرصت نداریم، به جهان صنعت گفته فرصت ایران محدود است و ایران باید هرچه سریع‌تر اجازه بازدید از دو مرکز آباده و تورقوزآباد را بدهد؛ هر کاری غیر از این، هزینه ایران در فضای بین‌المللی را بیشتر می‌کند. 

بیگدلی معتقد است دلبستگی به چین و روسیه بی‌مورد است، آن‌ها منافع خود را دارند، همان‌طور که در سوریه ایران را کنار زدند. این کارشناس روابط بین‌الملل پیش‌بینی کرده است به احتمال زیاد آژانس ایران را مجبور می‌کند از آن پنج گام برداشته‌شده برگردد. او در ادامه افزوده است این کار بی‌تردید ضرر و زیانی دارد که نتیجه ندانم‌کاری و اظهار‌نظرهای بی‌اساس و غیر‌عالمانه است.  

 

روز از نو، روزی از نو

 

سعدالله زارعی، یادداشت‌نویس کیهان، در سرمقاله امروز پرسیده است: «چرا وزارت امور خارجه به اقدام متقابل دست نمی‌زند؟» پیش‌تر هم کیهان و حسین شریعتمداری گفته بودند خروج از ان‌.پی‌.تی یا پروتکل الحاقی اقدام متناسب ایران در مقابل قطعنامه شورای حکام است. 

زارعی پرسیده چرا وزارت امور خارجه از اقدام عملی بازدارنده خودداری کرده است؟ 

اکنون که حسن روحانی موضوع همکاری با آژانس را مطرح کرده، یادداشت‌نویس کیهان نوشته است این یعنی «روز از نو، روزی از نو».

 

رمزخوانی رای چین در شورای حکام

 

روزنامه دنیای اقتصاد سعی کرده است رمزخوانی کند از رای منفی چین در شورای حکام، این‌که آیا می‌توان روی وتو چین در شورای امنیت حسابی باز کرد یا نه؟ 

محسن شریعتی‌نیا، استاد دانشگاه شهید بهشتی و کارشناس مسائل چین، در پاسخ به سوال دنیای اقتصاد درباره قطعنامه اخیر شورای حکام علیه ایران گفت رای منفی چین در این قطعنامه اهمیت زیادی ندارد، چرا که موضوع صرفا به اجازه بازرسی از برخی سایت‌های ایران مربوط است و این قطعنامه هنوز رابطه ایران و آژانس را دچار بحران نکرده است. بنابراین، فقط با ارزیابی رای منفی چین نمی‌توان تفسیر کرد که در روابط تهران و پکن اتفاق بزرگی رخ داده است. 

با این همه، شریعتی‌نیا معتقد است گسترش روابط چین و ایران به‌شدت متاثر از افزایش تنش‌ها بین پکن و واشینگتن است. 

شریعتی‌نیا درباره واکنش احتمالی چین به قطعنامه شورای امنیت و این‌که آیا آن را وتو خواهد کرد یا خیر، گفته است اگر آمریکا بخواهد این پرونده را به شورای امنیت ارجاع دهد، به بعد از انتخابات آمریکا موکول خواهد شد. به همین دلیل از هم‌اکنون نمی‌توان موضع چین را پیش‌بینی کرد. زیرا این موضع‌گیری بستگی به آن دارد که چه کسی در آمریکا رییس‌جمهوری می‌‌شود و سطح تنش بین دو کشور چه سمت و سویی می‌گیرد. شریعتی‌نیا در ادامه افزوده است حتی ممکن است در دوره بعد، اگر دوباره ترامپ رای بیاورد، ایران با دولت دونالد ترامپ به توافق برسد و نمی‌توان قاطعانه گفت که رفتار تهران هیچ تغییری نخواهد کرد.

 

هیچ‌کس حال ما را نپرسید

 

روزنامه اعتماد با مدیرمسئول روزنامه شرق گفت‌و‌گو کرده و از او درباره علت اخراج ۱۵ روزنامه‌نگار شرق پرسیده است. 

مهدی رحمانیان گفته است مجبور به تعدیل نیروهایش شد و چاره نداشت. او در ادامه افزوده است تاکنون فقط ۵ نفر تعدیل شده‌اند، اما احتمالا به ۱۵ نفر خواهد رسید. به گفته رحمانیان، روزنامه اعتماد هم قبل از عید این تعدیل نیرو را انجام داد، اما شرق تا الان با قرض‌و قوله مقاومت کرده است، اما دیگر چاره‌ای ندارد. 

مدیرمسئول روزنامه شرق گفته است شرق رسانه بخش خصوصی است و منبع درآمدی جز آگهی و فروش ندارد، یارانه‌‌اش آن‌قدر ناچیز است که در ردیف درآمدها حساب نمی‌شود؛ بنابراین، در برنامه‌ریزی بودجه مجبورند از هزینه‌ها کم کنند. او در ادامه افزوده است ابتدا، چهار صفحه کم کردند تا با کم کردن کاغذ و هزینه چاپ، قدری از هزینه‌ها کاسته شود، اما کاهش صفحات در نهایت به تعدیل نیرو می‌رسد. 

به گفته رحمانیان، حقوق و بیمه هر روزنامه‌نگار شرق حداقل ۵/۵ میلیون تومان است. رحمانیان از وزیر ارشاد گلایه دارد و گفته هیچ‌کس با او تماس نگرفته و هیچ کمکی به روزنامه نشده است.

 

روزنامه‌نگار
تازه چه خبر؟
گزارش‌های رسانه‌ای از مرگ شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در زندان تهران بزرگ خبر می‌دهند. منابع نزدیک به خانواده شاهین ناصری در گفت‌وگو با...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More