شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.
روزنامه‌خوانی ۲۲ خرداد 

چرا دلار گران‌تر شد؟

 

نرخ ارز دوباره صعودی شد و هر دلار به ۱۸ هزار تومان رسید، جهان صنعت تیتر زده است «خیز دلار». هم‌زمان رییس کل بانک مرکزی بلوکه شدن میلیاردها دلار منابع ارزی ایران در کره جنوبی را دلیل التهاب بازار معرفی کرد و روزنامه اعتماد با تیتر «بازی وحشتناک سئول»، از کره‌ جنوبی بدهکار انتقاد کرد. 

جلال ساداتیان، کارشناس روابط بین‌الملل، در مورد وضعیت بلوکه شدن منابع مالی ایران در کره جنوبی، در اعتماد نوشته کاملا محرز و مشخص است که کره‌ای‌ها زیر فشار آمریکا قرار دارند، فشاری که روی هند و چین هم وجود دارد اما به نوشته ساداتیان، چین قدری استقلال عمل بیشتری داشته و دارد. 

جلسه دوم دادگاه اکبر طبری، معاون اجرایی سابق حوزه ریاست قوه ‌قضاییه ایران،  برگزار شد و او همه اتهام‌هایش را رد کرد. طبری در این جلسه گفت اگر کل لواسان و کارخانه‌اش را هم بخواهم، دوستانم به من می‌دهند و دادستان پاسخ داد بله، شما محبوب متهمان اقتصادی‌اید. همین چند جمله توجه روزنامه‌ها را جلب کرد و با تیترهایی چون «طبری، محبوب دل متهمان اقتصادی» آن را منعکس کردند. روزنامه‌های اصول‌گرای جوان و سیاست روز هم طبری را «گستاخ رشوه‌خوار» و «متهم طلبکار» لقب دادند. 

آن‌سوتر، روزنامه سازندگی تصویر محمدرضا شفیعی کدکنی را روی جلد کار کرده است تا نگاهی داشته باشد به کتاب شعر تازه او که پس از ۲۳ سال منتشر شد و در یک هفته‌ به چاپ دوم رسید. 

دیروز، حسن روحانی در جلسه هیات دولت تلاش کرد منتقدان داخلی را راضی کند با زبان نرم و منصفانه نقد کنند. روحانی گفت برای ساماندهی بازار مسکن، دستور ویژه صادر کرده است و موفقیت دولتش در احیای دریاچه ارومیه را عظیم‌ترین پروژه محیط زیستی تاریخ کشور نامید. اما روزنامه‌های کیهان و فرهیختگان، منتقدان همیشگی دولت، از تک‌و‌تا نیفتادند. کیهان نوشته گزارش‌هایش درباره گرانی باعث شده است که اکنون، پرونده گرانی مسکن روی میز دولت بیاید. فرهیختگان هم ادعای حسن روحانی مبنی بر این‌که «دولتش بحق دولت محیط زیست بوده و کارهای بزرگی انجام داده» را جوک خوانده و زیر سوال برده است. فرهیختگان در گفت‌و‌گو با کارشناسان، عملکرد هفت ساله دولت در حوزه محیط زیست را بررسی کرده و دولت روحانی را «ستاد شعارهای محیط زیست» خوانده که جز حرف کاری نکرده است. 

برویم سراغ روزنامه‌خوانی در آخرین روز هفته.

علت جهش قیمت دلار

 

جهان صنعت از قول فعالان بازار ارز، بانک مرکزی را مقصر جهش دوباره قیمت دلار می‌داند. آن‌ها می‌گویند بانک مرکزی از تزریق دلار به بازار امتناع می‌کند و پاسخگوی تقاضای ارزی بازار نیست. به نوشته جهان صنعت، یکی از سناریوهای محتمل در مورد افزایش قیمت دلار به «عدم بازگشت ارز حاصل از صادرات» مربوط است. 

جهان صنعت همچنین کاهش درآمدهای ارزی دولت و بر هم خوردن تعادل عرضه و تقاضا در بازار را دلیل دیگر افزایش خیره‌کننده قیمت دلار دانسته است. با این وضعیت احتمال صعود دلار تا کانال ۲۰ هزار تومان نیز دور از انتظار نیست. 

جمشید عدالتیان شهریاری، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران، به جهان صنعت گفته است نرخ دلار نیمایی و نرخ دلار صرافی‌ها تقریبا یکی شده است. به گفته این فعال اقتصادی، ۲۰ درصد گرانی کالا و اجناس داخلی هم نتیجه افزایش قیمت ارز است و با این حساب، خیز دوباره ارز فشار اقتصادی مضاعفی را بر جامعه تحمیل خواهد کرد. عدالتیان راه‌حل کنترل بازار را در این می‌داند که بانک مرکزی ارز به بازار تزریق کند.

 

چهار خطای استراتژیک دولت 

 

محمدقلی یوسفی، اقتصاددان، در گفت‌و‌گو با روزنامه تعادل، معتقد است که اقتصاددانان مشکلات اقتصادی و ندانم‌کاری‌ها را بارها به دولت و حکومت گوشزد کرده‌اند اما، مانند روشنفکران، حرف آن‌ها هم شنیده نشده است. در عین حال، اقتصاددانانی هم هستند که هم‌زیستی با دولت را ترجیح می‌دهند و مداخلات دولت‌ها را توجیه می‌کنند. کار این تیم اقتصادی دولت این است که به دولت یاد بدهند چطور مبهم صحبت کند و با مهندسی اقتصاد، به عملکرد دولتمردان مشروعیت علمی می‌دهند، بدون این‌که مشکلی را حل کنند. 

 یوسفی به فهرستی از خطاهای راهبردی تیم اقتصادی دولت اشاره کرده است. اول این‌که نرخ تورم، رشد اقتصادی یا کسری بودجه هدف اقتصادی نیستند، بلکه معلول عوامل دیگرند. یوسفی اصلاح قانون اساسی به‌نفع حقوق مالکیت و آزادسازی اقتصادی را پیش‌نیاز هر‌‌گونه حرکت اقتصادی در کشور می‌داند؛ اما به‌روشنی می‌گوید اصلاح قوانین اقتصادی مستقل از قوانین حاکم بر جامعه و نظام اجتماعی‌ـ‌سیاسی نیست. 

به‌دلیل شرایط تورمی حاد حاکم، صنایع کشور کمتر از ۵۰ درصد ظرفیت کار می‌کنند و به‌طور متوسط با حدود ۴۸ درصد نیروی کار اضافی هم مواجه‌اند. انگیزه فعالیت‌های تولیدی در کشور به‌شدت کاهش یافته و کمتر از ۱۲ درصد سرمایه‌گذاری‌های برنامه‌ریزی‌شده صنعتی در عمل تحقق یافته است. 

 

طفلی به نام شادی 

 

پس از ۲۳ سال، مجموعه اشعار سال ۱۳۷۶ به بعد محمدرضا شفیعی کدکنی در کتاب «طفلی به نام شادی» منتشر شد و در چند روز، به چاپ دوم رسید. 

سازندگی چاپ اثر تازه شفیعی کدکنی را اتفاق ادبی مهم کشور خوانده است، کتابی که قرار بود در نمایشگاه کتاب امسال عرضه شود ولی به‌خاطر شیوع کرونا، انتشارش به تاخیر افتاد. به نوشته سازندگی، ۱۱۰۰ نسخه چاپ اول کتاب در پیش‌فروش تمام شد و بازار کتاب را تکانی داد. 

میلاد حسینی، خبرنگار سازندگی، با تورق کتاب، نوشته است طفلی به نام شادی مقدمه کوتاهی دارد که شاعر با ایجاز درباره نگاهش به شعر و چگونگی داوری آثارش حرف می‌زند که از نگاه خبرنگار، زیبایی مقدمه به گونه‌ای است که می‌تواند راهنمایی کوچک برای نوشتن متن فارسی زیبا و آراسته باشد.

این مجموعه علاوه بر شعرهای بلندی چون «غوک‌نامه»، شعرهای کوتاه و موجزی هم دارد که به باور حسینی، درخشان‌اند و کلامی جان‌دار دارند. شعرهایی پر‌تصویر که تناقض‌ها را یادآور می‌شود و گاه اندوه را، مانند این تک‌بیت ساده که می‌گوید:

ای شعر من ز هستی من یادگار باش/ تاریخ نانوشته این روزگار باش  

 

فشار جدید جام‌جم علیه پاستور 

 

صدا‌و‌سیما می‌گوید به‌دلیل دریافت نکردن سهمیه ارزی‌اش، در روزهای آینده شبکه‌هایی مانند پرس تی‌وی، العالم و آی‌فیلم انگلیسی و عربی از روی ماهواره حذف خواهند شد. رسانه‌های اصول‌گرا می‌گویند پرداخت نشدن ارز تعمدی است و دلیل سیاسی دارد. 

اما روزنامه ایران گزارش داده است که تاکنون، اعتبارهای ارزی کلانی از صندوق توسعه ملی به صدا‌و‌سیما اختصاص داده شده است. صدا‌و‌سیما علاوه بر ۲۰۰ میلیون دلاری که بین سال‌های ۱۳۸۸ تا ۱۳۹۲ دریافت کرد، در سال ۱۳۹۵ هم ۳۰۰ میلیون یورو از صندوق توسعه ملی قرض کرد که وضعیت بازپرداخت آن اصلا روشن نیست. در سال ۱۳۹۶ هم معادل ریالی ۱۰۰ میلیون یورو را در قالب تبصره ۴ قانون بودجه دریافت کرد که در سال‌های ۱۳۹۷ و ۱۳۹۸ نیز تکرار شد. 

به گزارش ایران، دولت در ۱۰ سال اخیر در مجموع، یک میلیارد و ۵۹۷ میلیون دلار و ۴۳۰ میلیون یورو کمک ارزی در اختیار صدا‌و‌سیما گذاشته است. اما سوال این‌جاست که کدام گزارش رسمی از مسئولان صدا‌و‌سیما درباره شیوه مصرف و عملکرد منابع قبلی منتشر شده که اکنون مدعی است؟ 

ارائه نکردن گزارش، نبودِ شفافیت و نظارت بر عملکرد و اقدام‌های شبکه‌های برون‌مرزی از دلایل توقف پرداخت ارزی مجدد به صدا‌و‌سیماست.

 

«حق ملت»، مجله‌ای برای شناخت حقوق شهروندی‌مان 

 

مجله «حق ملت» ماهنامه‌ای سیاسی‌ـ‌اجتماعی است از همان گروه مجله «مشق فردا». مدیرمسئول این ماهنامه جوانی است به نام مهدی دریس‌پور که سردبیری حق ملت را به حسن اسدی زیدآبادی سپرده است. 

اسدی زیدآبادی عضو شورای مرکزی سازمان ادوار تحکیم وحدت و فعالان سیاسی نزدیک به مهدی کروبی بود. بعد از جریان‌ انتخابات ۱۳۸۸، بازداشت شد و به جرم تبلیغ علیه نظام، به ۵ سال زندان محکوم شد و در نهایت، در سال ۱۳۹۴ آزاد شد. 

انتشار ماهنامه حق ملت از شهریور‌ماه ۱۳۹۷ آغاز شده و تاکنون، شش شماره از آن به دکه‌های روزنامه‌فروشی آمده است. این ماهنامه موضوع‌محور است و دغدغه‌اش حقوق شهروندی و حقوق بشر است و می‌خواهد به خواننده بگوید که این مفاهیم انتزاعی و لوکس نیستند و در تاروپود زندگی شخصی و جمعی ما اثر‌گذارند. 

شماره اخیر حق ملت به موضوع حقوق کارگران اختصاص دارد و گزارش‌های متنوعی در مورد وضعیت بی‌کاری و چالش‌های قانون کار در جامعه پسا‌کرونا نوشته است و روایت‌هایی دارد از بی‌کارشدگان و فعالان صنفی که از حداقل دستمزد و تبعیض علیه زنان در حوزه کار گفته‌اند و اسناد جدیدی هم از خصوصی‌سازی نیشکر هفت‌تپه و قاچاق سوخت در سیستان و بلوچستان دارد.

 

روزنامه‌نگار
تازه چه خبر؟
گزارش‌های رسانه‌ای از مرگ شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در زندان تهران بزرگ خبر می‌دهند. منابع نزدیک به خانواده شاهین ناصری در گفت‌وگو با...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More