تأکید بر پایان دوران پر آبی ایران در روز جهانی آب
همزمان با روز جهانی آب، عیسی کلانتری، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست بار دیگر نسبت به بحران آب در ایران هشدار داد و گفت که دوران پر آبی کشور به اتمام رسیده است و دیگر باید یاد بگیریم که با مشکل کم آبی چگونه زندگی کنیم.
دوم فروردین برابر با ۲۲ مارس، روزی است که سازمان ملل از تمامی کشورها خواست که این روز را بهعنوان روز جهانی آب در تقویم خود ثبت کرده و به رسمیت بشناسند.
روز جهانی آب نخستین بار در سال ۱۹۹۲ میلادی، در کنفرانس محیط زیست و توسعه سازمان ملل در شهر ریودوژانیرو کشور برزیل رسماً مطرح شد. از آن تاریخ تا به امروز اگر چه در تقویم ایران نیز این روز بهعنوان روز جهانی آب نامگذاری شده است، اما درج این نام نتوانست کمکی به فرهنگسازی در مصرف آب و حفظ منابع زیرزمینی کند.
بنا به گفته کلانتری در حال حاضر وفور و کمبود آب در گوشه و کنار جهان تحت تاثیر تغییر اقلیم قرار گرفته و به دلایل جغرافیایی، ایران در حال حاضر تحت تاثیر خشکسالی است. او افزود سال گذشته این کشور یکی از بدترین سالهای آبی ۵۰ سال گذشته را تجربه کرد.
آنگونه که کلانتری عنوان کرده، در حال حاضر متوسط بارش در ایران به ۲۰۰ میلیمتر رسیده و این در حالی است که متوسط بارش جهانی حدود ۷۵۰ تا ۸۰۰ میلیمتر است.
شرایط آب ایران بسیار بحرانی است. بر اساس مطالعات انجام شده تا سال ۲۰۴۰، ۳۳ کشور در وضعیت شدید کم آبی قرار خواهند گرفت که ۱۴ کشور از این تعداد در منطقه خاورمیانه قرار دارد و ایران در پلکان سیزدهم است. گفته شده است که اگر شرایط به همین ترتیب پیش برود تا سال ۲۰۴۰ ایران بههمراه ۳۳ کشور دیگر در وضعیت شدید کم آبی قرار خواهند گرفت.
آنگونه که آمارهای داخلی میگویند، هر ایرانی دو برابر میانگین مصرف جهانی، آب مصرف میکند و همین روش مصرف، ایران را در گروه کشورهای مواجه با کمبود فیزیکی آب قرار داده است.
بهمن ماه سال گذشته، احمد امینی، مدیرکل کانهآرایی و فرآوری مواد معدنی سازمان زمینشناسی، مسئله بیآبی ایران را یک بحران اساسی خواند.
کلانشهرهای اصفهان، بوشهر، بندرعباس، شیراز، کرمان و مشهد، بههمراه ۲۸۹ شهر کشور دارای تنش آبی هستند. بحران آب در ایران بهحدی جدی است که علاءالدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، بحران آب را به یک مقوله امنیتی میداند.
گزارشی از همایون خیری درباره روزجهانی آب :