تراژدی رومینا
مجلس یازدهم آغاز به کار کرد و تصویر ادای سوگند نمایندگان صفحات اول روزنامهها را پر کرد. مخالفان دولت در مجلس اکثریت را دارند، روحانی که برای افتتاحیه رفته بود به تعبیر آفتاب یزد «دست دوستی» داد ولی نه تنها مجلسیها بلکه روزنامههای طیف اصولگرا هم به پیام دوستی و همکاری دولت اعتنایی نکردند. روزنامههای مخالف دولت مطالبه رهبر جمهوری اسلامی از مجلسیها را برجسته کردند که گفته است «معیشت طبقه ضعیف اولویت مجلس یازدهم باشد». جالب اینکه روزنامه کیهان حضور رییسجمهوری و اعضای کابینه در مجلس را بهکل نادیده گرفته و سرمقاله و گزارشها را فقط به پیام علی خامنهای اختصاص داده است.
رای فراکسیون اکثریت مجلس به نامزدی باقر قالیباف برای ریاست هم تکلیف رییس مجلس آینده را تقریبا روشن کرد. تا پیش از دیروز، مصطفی میرسلیم رقیب اصلی قالیباف محسوب میشد اما پخش گفتوگوی تلفنی میرسلیم با بیبیسی فارسی، که سهشنبه شب از این تلویزیون پخش شد، هوادارانش را ناامید کرد و روزنامه جوان مصاحبه میرسلیم را «اشتباهی فاحش» خواند.
تحلیل و تفسیرها پیرامون قتل هولناک رومینای ۱۴ ساله همچنان ادامه دارد. امروز، یادداشتنویسان سیاسی هم دست به قلم شدند و از خلاهای قانونی نوشتند.
عباس عبدی، تحلیلگر سیاسی، در مطلبی با عنوان «همه قربانی هستیم»، در روزنامه ایران، به این موضوع اشاره کرده است که نه تنها رومینا بلکه پدر او هم قربانی مقررات حقوقی و اخلاقی است که جامعه و نظام آموزشی آن را تحمیل میکند، مقرراتی که از منظر شرعی، ازدواج دختران بالاتر از ۱۳ سال را منع نمیکند و تنها شرط آن اجازه پدر یا جد پدری است. عبدی یادآور شده است حتی اگر این دختر ۳۰ سال هم داشت و میخواست با یک جوان ۳۰ یا ۳۵ ازدواج کند، قانون مانند رومینا با او برخورد میکرد، یعنی چون باکره است باز پدر قیم اوست.
از نگاه عبدی، ناکارآمدی قانون دلیل اینگونه فجایع است. راهکار این است که ازدواج زیر سنی معین غیرقانونی باشد و هرگونه کوشش برای ازدواج و ایجاد رابطه مستوجب مجازات طرفی باشد که بالای سن قانونی است و دیگر اینکه قانون بپذیرد ازدواج حق فرد است و مشروط به اجازه کسی نباشد.
شهناز سجادی، حقوقدان و دستیار حقوق شهروندی معاون رییسجمهوری در امور زنان، نیز در ماجرای قتل رومینا به «تضاد قانون با عرف محلی» اشاره کرده است.
سجادی در روزنامه ایران نوشته است رسم فراری دادن دختر با کمک پسر عاشق و سپس، اسکان او در منزل بستگان پسر تا جلب رضایت پدر دختر برای ازدواج هرچند عرف ناپسندی است، مصداق عمل مجرمانه آدمربایی نیست.
به نوشته این حقوقدان، در چنین مواردی بزرگان و ریشسفیدان محلی رضایت پدر را برای عقد جلب میکنند و خیلی بهندرت اتفاق میافتد که دختر به خانه پدر برگشت داده شود.
سجادی طرح شکایت پدر در موارد این چنینی را اصلا رایج نمیداند و آن را نشانه خشم کور و تصمیم قبلی پدر به قتل دختر ارزیابی میکند.
روزنامه سازندگی از منظر فقهی و جامعهشناختی به تراژدی رومینا پرداخته و تصویر این دختر را کنار تختهسیاهی که روی آن نوشته شده است «بابا با داس آمد» به صفحه نخست آورده است.
این را هم بگوییم که امروز کمتر گزارشی از کرونا در روزنامهها میخوانیم، در حالیکه مسعود مردانی، عضو كميته کشوری مبارزه با بیماریهای واگير وزارت بهداشت و عضو کميته علمی ستاد ملی مقابله با كرونا، ديروز به خبرگزاری ايرنا گفت كه ۱۲ درصد از موارد بستری بيمارستانی كوويدـ۱۹ فوت میكنند.
پیشتر سخنگوی وزارت بهداشت گفته بود ۲۵۵۱ نفر از مبتلایان در وضعیتی وخیم در بیمارستان تحت مراقبتاند که اکنون با نرخ فوتی که مردانی اعلام کرده است، بیش از ۳۰۰ نفر آنها فوت خواهند کرد.