حافظه ضعیف کیهان و معترض خواندن اشرار
برخی سینماگران ایرانی با انتشار نامهای، به اعتراضهای اخیر در ایران واکنش نشان دادند. در قسمتی از این نامه آمده «در این روزهای تلخ که در آبان ۹۸ گذشته است، لحظهای چهره جوانان جانباخته، مردمان زخمخورده، مادران داغدار و پدران بیتاب از برابر چشم دور نمیشود. اینها فقط بهجانآمدگانی بودند که چون هیچ گوش شنوایی نیافتند، ناکآرامدیها را در کوی و برزن فریاد زدند.»
سینماگران شناختهشدهای چون اصغر فرهادی، بهمن فرمانآرا، داریوش مهرجویی، رخشان بنیاعتماد، مجتبی میرطهماسب، فاطمه معتمد آریا، نوید محمدزاده، منیژه حکمت، باران کوثری و دهها نفر دیگر از امضاکنندگان این نامه اعتراضیاند.
روزنامههای اصولگرا بهطور هماهنگ علیه این نامه واکنش نشان دادند. در راس آنها روزنامه جوان، وابسته به سپاه پاسداران، با انتشار تصویر چند نفر از این سینماگران در صفحه نخست، تیتر زده «پیشکش مالیاتی دولت به سلبریتیهای میلیاردر» و همزمان به دولت و سینماگران معترض تاخته است. جوان با القابی چون وطنفروش، خائن، فرصتطلب، خدمتگزار شبکه سعودیـاسرائیلی ایران اینترنشنال و توهینهای مشابه، به سینماگران معترض حمله کرده است.
روزنامههای اصلاحطلب اما در واکنش به نامه سینماگران هم مانند بیانیه موسوی و کروبی و خاتمی سکوت کردند و چیزی ننوشتهاند.
جوان همینطور در صفحه آخر روزنامه، از بیانیه هنرمندان و شاعران بسیجی گفته است که نوشتهاند اجازه سوءاستفاده ضد انقلاب از حوادث اخیر را نمیدهیم. ولی بیانیه ادعایی جوان هیچ نام و امضایی ندارد.
با وجود اینکه آمارها درباره تعداد کشتهشدگان و آسیبدیدگان حوادث اخیر از سوی مراجع رسمی اعلام نشده است، روزنامه شهروند از طرح شورای شهر خبر داده که کمک به خانوادههای جانباختگان و مجروحان حوادث اخیر را تصویب کرده است. شهروند در مطلبی با عنوان «همدلی بهجای برچسب سیاسی» نوشته است اینها جوانان این کشورند و این اتفاقها پیش از آنکه نماد مجرمیت عاملان آن باشد، نماد آسیبهای اجتماعی است. شهروند در یادداشتی، بهترین راه مواجهه با این خشونتها را رفع و رجوع نسبی آثار و عوارض آن دانسته و به استقبال مصوبه شورای شهر رفته است.
ناظران سیاسی از تاثیر اعتراضهای آبانماه بر انتخابات مجلس میگویند. مهدی مطهرنیا در گفتوگو با آرمان ملی پیشبینی میکند «مجلس یازدهم راست رادیکال میشود». مطهرنیا درباره کنارهگیری لاریجانی هم گفته است علی لاریجانی و خانوادهاش دماسنجی برای فهم هوای سیاسی ایراناند. کنارهگیری او یعنی دما منفی است و به تبع او، اصولگرایان اعتدالگرا یا میانهروهای اصولگرا تلاش میکنند از متن به حاشیه روند تا بتوانند جایگاهشان را در ساختار قدرت بهسلامت حفظ کنند.
به باور این استاد علوم سیاسی، هزینههای اعتراضهای دیماه ۹۶ و آبانماه ۹۸ فضای جامعه مدنی ایران را به سمت رکود و بیمیلی به شرکت در انتخابات کشانده است.
در سه هفته گذشته، دهها ویدیو از لحظه کشته یا مجروح شدن معترضان در شهرهای مختلف روی رسانههای اجتماعی منتشر شده است، ولی هیچ روزنامهای آنها را به صفحه یک نبرد چون حکومت و نیروهای امنیتی طرف سرکوبگر و خشن ماجرا بودند. اما امروز، به دنبال انتشار ویدیویی کوتاه از انداختن کودک زبالهگرد در سطل زباله، بیش از چهار روزنامه موضوع را با تیترهایی چون بیشعوری، فقر فرهنگی و ویدیوی خجالتآور در صفحه نخست بازتاب دادند.