خسارت ۱/۵ میلیارد دلاری قطع اینترنت در ایران
روزنامهها در اولین شنبه پس از آغاز اعتراضها، چنان بااطمینان از پایان ماجرا نوشتهاند که حتی روزنامه دولتی ایران در گفتوگو با فعالان سیاسیـاجتماعی از تحلیل «پساواقعه» گفته است.
روزنامه کیهان هم مدعی شده است مقامهای آمریکایی از پایان آشوبها در ایران عصبانیاند و با وجود شکست پروژه آشوب، همچنان افکار عمومی را به اغتشاش تحریک و تهییج میکنند. کیهان از قول پمپئو تیتر زده است که «با تلگرام برای ما فیلم و عکس بفرستید». به نظر میرسد این تاکید کیهان برای جلوگیری از آزادی اینترنت و ترساندن دولت از وصل شدن مردم به رسانههای مجازی چون تلگرام است.
روزنامه مردمسالاری اما از خسارت قطع اینترنت و ضرر تحمیلشده به کسانی که از راه اینترنت امرارمعاش میکنند، نوشته و کسبوکارهای مختلفی که در این روزها تحت تاثر قرار گرفتهاند را بررسی کرده است. این روزنامه به نقل از سایتهای داخلی نوشته قطعی اینترنت خسارتی ۹۰۰ میلیارد تومانی به بار آورده و در ادامه افزوده است که اما نتبلاکز، موسسه ناظر بر دسترسی اینترنت در سراسر جهان، این رقم را ۱/۵ میلیارد دلار برآورد میکند.
اما از خطیب نماز جمعه تهران بشنوید که دیروز آشوبگران را «باغی» و «محارب» نامید و برای آنها خواستار اشد مجازات شد. حسین شریعتمداری، مدیرمسئول کیهان، در روزنامهاش که به دلیل نزدیکی به آیتالله خامنهای به «روزنامه فردا» معروف است، معترضان را آشوبگر و حکمشان را باغی خوانده بود. اکنون، موضع احمد خاتمی، امام جمعه تهران، تکرار یادداشت هفته پیش کیهان است. با این حال، امروز این روزنامه سخنان تند احمد خاتمی را نه تیتر یک، بلکه در گوشه صفحه کار کرده است.
روزنامه مستقل تنها روزنامهای است که حرفهای احمد خاتمی را تیتر یک کرده است. تصویر خشمگین احمد خاتمی در حالیکه فریاد میزند «اینترنت را باز نکنید» بر صفحه نخست مستقل ترسناک است. امام جمعه تهران دیروز در خطبههای نماز این هفته، قطع اینترنت را تدبیر ستودنی روزهای اخیر دانسته و از مسئولان خواسته است اینترنت بومی و پیامرسانهای داخلی را هرچه زودتر راهاندازی کنند و از خدا بترسند و اینترنت را باز نکنند.
برخی روزنامههای اصولگرا مثل جوان و حمایت از قول رییس قوه قضاییه تیتر زدهاند «مجازات سختی در انتظار آشوبگران است». با این حال، خط اصلی اغلب این روزنامهها تاکید بر راهپیماییهایی است که به گفته این روزنامهها، در حمایت از نظام و رهبری در شهرهای مختلف کشور برگزار شده و میشود که به تعبیر آنها «موج برائت از آشوبگران» است. اهمیت پوشش این راهپیماییها برای اصولگرایان به گونهای است که کیهان امروز به روزنامههای اصلاحطلب حمله کرده که چرا خبر این راهپیماییها را سانسور کردهاند.
به نظر میرسد روزنامه اصلاحطلب آرمان ملی قبلا هشدار را گرفته است چون امروز در گوشه صفحه اول، با تیتر نه چندان درشت از راهپیمایی سراسری در محکومیت آشوبها گزارش و خبر داده است که روز دوشنبه راهپیمایی حکومتی در تهران هم برگزار خواهد شد.
روزنامههای اصلاحطلب در یک هفته گذشته به عناوین مختلف از «حق اعتراض» نوشتند. اعتماد حتی امروز تیتر زده است که «حق اعتراض صدای مشترک همه تریبونها»، البته مشاهدات روزنامهخوانی در یک هفته گذشته ادعای اعتماد را تایید نمیکند.
در میان روزنامههای موسوم به اصلاحطلب، شاید بتوان نمره قبولی را به روزنامه دنیای اقتصاد داد که در روزهای آغازین اعتراضها، بدون توجه به موضع رسمی حکومت، انتقادهای کارشناسان اقتصادی از شوک بنزینی را انعکاس داد و در روزهای نخست اعتراضها، علیرغم سانسور، از خشم مردم معترض نوشت. امروز که روزنامهها به نام آشوب در حمایت از سرکوب همصدا شدند، روزنامه دنیای اقتصاد ترجیح داده است بهجای توجیه و انکار معترضان سکوت کند و هیچ ننویسد.
برویم سراغ روزنامهخوانی امروز و خبرهای بیشتر.