خط فقر در تهران ۴/۵ میلیون تومان شد
پس از سه روز تعطیلی و این همه اتفاق که در دنیا و ایران افتاده است، در آغاز هفته، روزنامهها آنقدر سوژه داشتند که تیترهای متفاوتی را برای صفحه اول انتخاب کنند.
در این میان، سخنرانی دو روز پیش رهبر جمهوری اسلامی که آیتالله خمینی را «تحولخواه» توصیف کرده و خواهان تحول انقلابی در کشور شده بود نظر روزنامههای مستقل و اصلاحطلب را چندان جلب نکرد و فقط در روزنامههای اصولگرا بازتاب داشت. روزنامه کیهان از قول رهبری تیتر زده که «شرط مهم برای تحول، نترسیدن از دشمن و دشمنیهاست».
تقریبا در بیشتر روزنامههای امروز، اعتراضها در آمریکا با عکس و گزارش در صفحه نخست آمده است. روزنامه دولتی ایران با تیتر «اعتراض در خیابان، جنگ در کاخ سفید»، از اختلافِ نظر مقامهای آمریکایی در برخورد با اعتراضها و به صحنه آوردن ارتش گزارش داده است.
روزنامه جوان، رسانه نزدیک به سپاه پاسداران، تیتر اولش را به آشوبهای آمریکا اختصاص داده و تیتر زده است «دیوار کاخ، میان ترامپ و مردم». جوان از قول خامنهای هم نوشته هواداران آمریکا با اتفاقهایی که در این کشور افتاده است، سرافکنده شدهاند. تیتر وطن امروز هم این است «آمریکا علیه آمریکا».
روزنامه جامجم فرصت را غنیمت شمرده و مصاحبهای اختصاصی کرده است با نوام چامسکی، زبانشناس و نظریهپرداز آمریکایی، و درباره بحران آمریکا پرسیده و از او شنیده که ترامپ به دنبال این است که آرای نژادپرستها و راستهای افراطی و ملیگرایان را جذب کند.
عباس عبدی به بهانه اعتراضها به تبعیض نژادی در آمریکا، یادداشتی در شهروند منتشر کرده و وجه مدنی و وجه آشوبگرانه آن را بررسی کرده و نوشته است نباید بخش آشوبگری و خشونتورزی این اعتراضها را محکوم کرد، چرا که در عمل بهسادگی نمیتوان تمایزی قائل شد و دیگر اینکه اگر در جامعهای آشوب و غارت به راه میافتد و ساختمانها به آتش کشیده میشود به این معناست که یک یا چند جای جامعه ایراد دارد و باید در جستوجوی عوامل ایجاد آشوبها بود.
با این حال، برخی روزنامه سعی کردهاند از آنچه در آمریکا میگذرد و تبادل زندانی که میان ایران و آمریکا اتفاق افتاد نقبی بزنند به سیاست خارجی جمهوری اسلامی. روزنامه اسکناس با تیتر «ترامپ در حسرت عکس یادگاری»، یادآوری کرده که ترامپ در این حالوروز، نیازمند مذاکره با ایران است. روزنامه آرمان ملی با اشاره به مبادله زندانی میان ایران و آمریکا، پیشبینی کرده که «تبادل دیگری در راه است». جلال ساداتیان نیز در سرمقاله این روزنامه با عنوان «تبادل زندانیان و تمایل ترامپ به مذاکره»، اوضاع و احوال آمریکا را رصد کرده و حرفهای توییتری ترامپ را که از ایران خواسته است با او مذاکره کند چرا که برنده انتخابات است غیبگویی دانسته و گفته است معلوم نیست اتفاق بیفتد. ساداتیان تصریح کرده ترامپ بهدنبال یک برگ برنده در سیاست خارجی است تا از بحرانهای داخلی نجات پیدا کند و به مسئولان سیاسی توصیه کرده است در این شرایط به نفع ایران نیست با آمریکا مذاکره کند و باید منتظر نتایج انتخابات آمریکا ماند.
آتشسوزیهای زاگرس هم مورد توجه برخی روزنامهها قرار گرفته و روزنامه اعتماد خبرنگارش، امیر جدیدی، را به منطقه فرستاده است و گزارشی دارد با عنوان «شب تَش». روزنامه شهروند هم از «۴۰ هکتار زاگرس سوخته» خبر داده و از قول هادی کیادلیری، رییس انجمن جنگلبانی ایران، نوشته است که «جبران خسارت زاگرس به این راحتی ممکن نیست». امیرحسین احمدی، خبرنگار شهروند، نیز تلاش شبانهروزی محیطبانان و مردم محلی برای فرونشاندن آتش با دستان خالی و شاخههای بادام را روایت میکند، چون هلیکوپترها دیر آمدند و زود رفتند.
اما این فقط زاگرس نیست که در آتش میسوزد و چند بوستان و پارک در تهران هم آتش گرفته است. روزنامه آفتاب یزد از این آتشسوزیها گزارش داده و اسماعیل کهرم، کارشناس محیط زیست، به این روزنامه گفته قطعا این آتشسوزیها عمدی است و آن اتفاقی که در جنگلها میافتد در پارکهای تهران رخ نمیدهد.
شیوع کرونا بار دیگر در ایران اوج گرفته است و روزنامه اعتماد خطاب به مردمی که در این تعطیلات سهروزه به سفر رفتند نوشته است «بسیار قدرنشناسید». اعتماد ادامه داده است مردمی که توصیه به خودداری از ترددهای غیرضروری و رعایت فاصلهگذاری اجتماعی را نادیده گرفتند و سفر رفتند و در عروسیها و سوگواریها حاضر شدند بزرگترین قدرناشناسی را در حق هزاران پرستار و پزشک روا داشتند.
روزنامه شهروند هم خبر داده است برخی پدر و مادرها از ترس کرونا تصمیم گرفتهاند بچهها را سال آینده در مدرسه ثبتنام نکنند و به کلاس درس نفرستند. شهروند پای درددل این والدین نشسته و از زبان آنها شنیده است با این اوضاع که هر روز آمار مبتلایان به کرونا بالا میرود، اگر فرزندشان یک سال مدرسه نرود و در خانه درس بخواند، اتفاقی نخواهد افتاد.
روزنامه مردمسالاری هم با اشاره به گزارش هفته گذشته مجلس شورای اسلامی، تیتر زده است «خط فقر در تهران ۴/۵ میلیون تومان» شد. تغییر عجیب خط فقر در دو سال گذشته نشان میدهد خط فقر خانوادههای فقیر چهارنفره در دو سال گذشته، ۸۰ درصد افزایش یافته است.
به گزارش مرکز پژوهشهای مجلس، ۶۰ درصد شاغلان در کشور تحت پوشش بیمه نیستند.
برویم سراغ خبرهای بیشتر در آغاز هفته.