شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.
روزنامه‌خوانی ۲۱ مهر ۹۸

رمزگذاری شفافیت

«ایران نگران کردها»، این تیتر روزنامه همدلی در چهارمین روز از حمله ترکیه به شمال سوریه است. برخی روزنامه‌های کشور تصاویری از آوارگان و زنان کرد را در صفحه اول پوشش دادند. روزنامه جوان نگرانی از «حیات دوباره داعش» را به‌عنوان پیامد حمله اردوغان تیتر کرد و از پیشنهاد میانجی‌گری ایران بین ترکیه، سوریه و کردها خبر داد.

امروز، عمران خان، نخست‌وزیر پاکستان، به تهران می‌آید و روزنامه‌ها از نقش عمران خان در تنش‌زدایی میان تهران و ریاض نوشتند. روزنامه‌های جمهوری اسلامی و سازندگی «میانجی‌گری میان ایران و عربستان» را تیتر کردند و روزنامه ابتکار «تلاش برای آب کردن یخ روابط تهران و ریاض» را. روزنامه اعتماد نامطمئن اما امیدوار در صفحه اول پرسیده است «پاکستان از عهده میانجی‌گری بر‌خواهد آمد؟».

روزنامه دولتی ایران امروز پرو‌پیمان است. چند مصاحبه و گزارش اختصاصی به‌علاوه نخستین شماره از ضمیمه «ایران ماه» را منتشر کرده است. در میزگرد بین علی ربیعی، سخنگوی دولت، و محمد فاضلی، جامعه‌شناس و استاد دانشگاه، موضوع «دولت‌داری ایرانی» را به بحث گذاشته است. در نگاهی به انتخابات پیش رو، روزنامه ایران گزارشی داده از نسبت احزاب سیاسی با تغییرات اجتماعی و از حمیدرضا جلایی‌پور پرسیده است «مطالبه تغییر را چه کنیم». پرونده ماه روزنامه با عنوان «پوپولیسم در کمین ایران»، نگران از برخاستن دوباره پوپولیست‌ها، با یک اقتصاددان گفت‌و‌گو کرده است تا پوپولیست ایرانی را بشناسد.

شفافیت در اموال و دارایی‌های مسئولان و اجرای قانون «از کجا آورده‌ای؟» قرار است مجلس را شفاف کند. روزنامه شرق ذیل تیتر «کد محرمانه» نوشته است با درخواست علی لاریجانی، رییس مجلس، ثبت اطلاعات مالی نمایندگان کدگذاری می‌شود. قانون می‌گوید اطلاعات مالی مسئولان محرمانه و در اختیار شخصِ رییس قوه قضاییه خواهد بود. اعتماد اسمش را گذاشته است «رمزی شدن شفافیت». روزنامه آفتاب یزد در گزارشی با عنوان «شفافیت مالی نمایندگان؛ از حرف تا عمل»، از نقاط ضعف و قوت سامانه شفافیت نوشته است.   

بانک مرکزی متعهد شده است اطلاعات حساب‌هایی با گردش مالی بالای ۵ میلیارد تومان در سال‌های ۹۵، ۹۶ و ۹۷ را در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار دهد، روزنامه خراسان این خبر را با تیتر «ذره‌بین مالیات روی حساب‌های ۵ میلیاردی» در صفحه نخست منتشر کرده است. بیش از ۵۰۰ میلیون حساب بانکی در ایران وجود دارد که به گفته مدیرکل مبارزه با پولشویی، صاحبان اصلی بسیاری از این حساب‌ها فعال اقتصادی نیستند و حساب خود را به‌‌صورت «اجاره‌ای» در اختیار دیگران قرار داده‌اند.

برویم سراغ روزنامه‌خوانی امروز.

فرمان مجمع برای انتخابات

 

روزنامه سازندگی با تیتر درشت «فرمان مجمع برای انتخابات»، کنجکاوی خواننده را برمی‌انگیزد که شاید در گیرودار نقدها به شورای نگهبان، مجمع تشخیص مصلحت دستور تازه‌ای صادر کرده است. روزنامه را که باز می‌کنید، شیطنت سردبیر را درمی‌یابید که منظور از «مجمع» نه تشخیص مصلحت، بلکه روحانیون مبارز است. و خبر این است که مجمع روحانیون مبارز در دیدار با شورای عالی اصلاح‌طلبان، فرمان شرکت در انتخابات با گزینه‌های اصلاح‌طلبان را صادر کرده است.

روزنامه سازندگی به نقل از ابطحی، گزارش داده است که هیچ‌یک از اعضای شورای عالی اصلاح‌طلبان و مجمع روحانیون مبارز از عدم مشارکت یا تحریم انتخابات حرفی نزده است. با این حال، در میان اصلاح‌طلبان چهار دیدگاه وجود دارد: مشارکت بدون شرط در انتخابات اما با تغییر سازوکارهای انتخاباتی موجود، ائتلاف با میانه‌روها، مشارکت مشروط در انتخابات و تحریم انتخابات.

به گزارش سازندگی، طرفداران تحریم بیشتر بدنه جوان‌تر اصلاح‌طلبان‌اند و همه چهره‌های سرشناس اصلاح‌طلب از تصمیم این گروه که در واقع، بدنه رای اصلاح‌طلبی را تشکیل می‌دهند، واهمه دارند.

حزب کارگزاران، ارگان روزنامه سازندگی، به مشارکت بدون شرط در انتخابات معتقد است، هر‌چند هنوز ساز‌و‌کاری برای تعیین کیفیت حضور حزب در انتخابات تعیین نشده است.

مجلس اول اثرگذار و پاکدست بود

 

روزنامه همدلی در شماره امروز، غیر از بررسی حملات ترکیه به کردها و بازتاب واکنش‌های منفی جهانی به آن، درباره مجلس اول شورای اسلامی هم نوشته و از زبان نمایندگان ادوار مختلف به این سوال پاسخ داده است که چرا از اولین مجلس به نیکی یاد می‌شود؟

به گزارش همدلی، «دموکراسی، کارشناسی و پاکدستی» ویژگی‌های مجلس اول از نگاه سیاستمداران است. انتخابات اولین دوره مجلس آزادترین انتخابات پس از پیروزی انقلاب ۵۷ بود. تضارب آرا به دلیل حضور گروه‌های سیاسی مختلف بالا بود و احزابی چون نهضت آزادی و مجاهدین خلق، گرچه در اقلیت بودند، حضور داشتند.

حسین کمالی، دبیرکل حزب کار و از نمایندگان اولین دوره مجلس، در گفت‌و‌گو با همدلی، مهم‌ترین ویژگی مجلس اول را اثرگذاری و اعتماد‌به‌نفس نمایندگان می‌داند. اولین و آخرین باری که نمایندگان مجلس ایران رای به عدم کفایت یک رییس‌جمهوری دادند در مجلس اول بود که ابوالحسن بنی‌صدر را عزل کردند.

کمالی معتقد است اکنون جایگاه مجلس افول کرده است و در عمل، بسیاری از مراجع و نهادهای دیگر جایگاه حقوقی نمایندگان را جدی نمی‌گیرند. نهاد نظارتی شورای نگهبان ممیزی می‌کند و دیگر رقابت‌های انتخاباتی شور و نشاط و رغبت ایجاد نمی‌کند.   

علی تاجرنیا هم در سرمقاله همدلی نوشته است برخلاف مجلس اول که تنوع دیدگاه‌ها و نظرها را به رسمیت می‌شناخت، امروز به‌دلیل رد‌صلاحیت‌های گسترده، شاهد مجلسی جناحی و بی‌تاثیریم که دیگر حتی بسیاری از کسانی که درون ساختار نظام بوده‌اند و برای این نظام خدمت و ایثارگری کرده‌اند تحمل نمی‌شوند و حذف شده‌اند.

رمزگذاری شفافیت یعنی شفافیت حداقلی

 

ترس از افشای فهرست اموال، نمایندگان مجلس را بر آن داشت تا بر تامین امنیت سامانه شفافیت اصرار کنند، مبادا اطلاعاتشان هک شود یا دست کسی غیر از رییس قوه قضاییه بیفتد. اکنون، علی لاریجانی خبر از کدگذاری اطلاعات مالی نمایندگان داده است تا خیالشان از محرمانه ماندن فهرست اموال راحت شود.

روزنامه اعتماد با مقایسه شفافیت مالی در ایران و کشورهای توسعه‌یافته و در‌حال‌توسعه، شفافیت مالی مسئولان ایران را «شفافیت حداقلی» خوانده است. به گزارش اعتماد، در روسیه، آمریکا، هلند، سوئد، انگلستان و حتی کشورهایی نظیر قزاقستان، قرقیزستان و مغولستان، اموال و دارایی‌های فرد، فرزندان و همسرش علنی می‌شود و به اطلاع اقشار مختلف جامعه می‌رسد. اما در ایران، با وجود تصویب قانون «از کجا آوردی؟»، حتی اگر تمام مسئولان جمهوری اسلامی ایران، از صدر تا ذیل اموالشان را در سامانه شفافیت اعلام و ثبت کنند، باز هم مردم از اموال مسئولان باخبر نخواهند شد.

به نوشته اعتماد، شفافیت حداکثری مطالبه عموم جامعه است چون وقتی شفافیت حداکثری فراهم شود و اطلاعات در دسترس عموم باشد، یعنی مساله‌ای برای پنهان کردن نیست و امکان سوء‌استفاده جناحی را نیز منتفی می‌کند.

نفوذ فساد به بخش‌های نظارتی

 

نعمت احمدی در گفت‌و‌گو با آرمان ملی گفته است قوه قضاییه باید پوست‌اندازی کند، چون مردم به دلیل نفوذ فساد در قوه قضاییه، اعتمادشان به دادگستری‌ها را از دست داده‌اند. با دستمال کثیف نمی‌توان شیشه را پاک کرد. به گفته این حقوقدان، اگر به همین منوال پیش برود، به اصلاح جامعه و ایجاد اعتماد و اطمینان امیدی نیست.

نعمت احمدی مبارزه با فساد را مبارزه با منافذ و بسترهای فساد می‌داند که در ایران هنوز شکل نگرفته و مبارزه با مفسدان بیشتر برای تسویه‌ حساب‌های جناحی است.

به عقیده احمدی، در انتصاب قضات آن دقتی که لازمه عدالت است لحاظ نشده و تعداد قضاتی که رشوه گرفته‌اند اعلام نشده است و در تغییرهای دستگاه قضایی، نمی‌بینیم قضات متخلف برکنار یا حداقل جابه‌جا شوند. نعمت احمدی به حکمی که برای کارگران هفت‌تپه صادر شد اشاره کرده است که حتی داد رییس قوه قضاییه را هم درآورد، اما در نهایت، دوباره همین قضات به پرونده‌ها رسیدگی می‌کنند.

این حقوقدان درباره وجود پول‌های کثیف در انتخابات گفته هدف برخی افراد کسب منفعت از نمایندگی است و برای نماینده شدن پول‌های کلان خرج می‌کنند.

مشاغل عجیب‌و‌غریب در ایران

 

این مطلب کاملا جدی است، لطفا هنگام خواندن نخندید. این جمله آغازین گزارش روزنامه خراسان است از شغل‌های عجیب‌و‌غریبی که این روزها در ایران رواج پیدا کرده است، مشاغلی که قانونی یا غیرقانونی‌اند.

 از آن‌هایی گفته است که نانشان در دعواست و برای کتک‌کاری و «همکاری در دعوا» تعرفه خاص خودشان را دارند و از شغل‌هایی ظاهرا قانونی مثل «آدم‌جمع‌کن» و «نوبت‌گیر».

گزارشگر خراسان مخاطب را به آگهی‌های کوچه و خیابان ارجاع می‌دهد که نوشته‌اند «به یک دادزن نیازمندیم». دادزن‌ها معمولا جلوی مغازه‌ها و فروشگاه‌ها می‌ایستند و برای جذب مشتری داد می‌زنند «بشتابید، بشتابید».

«عروسک‌پوش»، «آدم‌جمع‌کن»، «قلیان موتوری»، «گریه‌کن»، «فالتون»، «نوبت‌گیر»، «مغزخالی‌کن»، «میوه‌رنگ‌کن»، «پلاک ماشین محو‌کن» و «زهرمار‌گیر» از جمله مشاغلی‌اند که در گزارش روزنامه خراسان معرفی شده‌اند.  

مثلا فالتون فالگیر تلفنی است و در ازای گرفتن فال، مبلغی را به‌صورت اینترنتی دریافت می‌کند. نوبت‌گیرها به‌جای شما ساعت‌ها توی صف می‌ایستند تا شما بیشتر استراحت کنید. اما از همه جالب‌تر مغزخالی‌کن است که برخلاف عنوان خشن و گانگستری که دارد، شغلی رسمی و محترمانه است و مغزخالی‌کن‌ها در مغازه‌های کله‌پاچه‌فروشی کار خالی کردن مغز گاو و گوسفند را انجام می‌دهند.

در زمان انتخابات، کار‌و‌بار آدم‌جمع‌کن‌ها سکه است چون به درخواست کارفرما، سالن همایش با ظرفیتی بین ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ نفر را پر می‌کنند. به گزارش خراسان، آن‌ها مهم‌ترین افراد برای گرم کردن جلسه‌های سیاسی‌اند.

تازه چه خبر؟
گزارش‌های رسانه‌ای از مرگ شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در زندان تهران بزرگ خبر می‌دهند. منابع نزدیک به خانواده شاهین ناصری در گفت‌وگو با...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More