شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.
روزنامه‌خوانی شنبه ۲۴ آذرماه

سرمایه‌ها فراری، دانشگاه بی‌تاثیر، دیپلماسی درگیر اختلافات جناحی

 

امروز «شرق»، «سازندگی»، «اعتماد» ، «ایران»، «کار و کارگر» و چندین روزنامه اصلاح‌طلب و اعتدالی صفحه نخستشان را به عکس ظریف در کنگره حزب ندای ایرانیان اختصاص دادند، با تیترهای تقریبا مشابه در حمایت از برجام و تاکید ظریف بر این‌که «بدون مردم هیچیم» و «مردم پشت میز مذاکره بودند و نه تیم مذاکره‌کننده». وطن امروز، برخلاف اصلاح‌طلب‌ها، حرف‌های ظریف را «ندامت‌نامه» دانسته، آن‌جا که ظریف گفت: «غرب مرکز عالم نیست».  روزنامه اقتصادی «ثروت» از میان حرف‌های ظریف این جمله را تیتر کرده که رعایت حقوق بشر ضرورت امنیت ملی است و به همین بهانه، سعید پویش سردبیر این روزنامه در یادداشتی با عنوان «حقوق بشر» از تعارض آمار ۳۵۰۰ جرم‌انگاری در قوانین کشور با حقوق بشر گفته است.

اما از آن‌سو، روزنامه‌های تندروی جناح راست بازگشت نظریه‌پرداز محبوبشان، رحیم پور‌ازغدی، و سخنرانی پیش از خطبه‌اش را به فال نیک گرفتند و حرف‌های جنجالی او در نماز جمعه را تیتر کردند. اگرچه صدیقی در نماز جمعه این هفته علیه FATF خطبه خواند، اما رحیم پور‌ازغدی پیش از خطبه او گفت: «نماز جمعه جای لالایی خواندن نیست.»

روزنامه‌های اقتصادی از مصرف بالای برق در ایران و تلاش دولت برای سامان‌دهی یارانه سال ۹۸ نوشتند. از میان موضوعات بین‌الملل، خبر آغاز آتش‌بس در الحدیده روزنامه‌های ایران را به استقبال از توافق میان یمنی‌ها در استکهلم برده است.

رییس اتحادیه مشاوران املاک به روزنامه صدای ملت گفته است ایرانی‌ها امسال ۸ هزار ملک فقط در ازمیر ترکیه خریدند.

«دورریز ۷۰ درصدی پایان‌نامه‌ها» عنوان گزارشی از روزنامه فرهیختگان است، که نشان می‌دهد فقط ۳۰ درصد موضوعات انتخابی پایان‌نامه‌های ارشد و دکتری مرتبط با مسائل اصلی کشور است.

پیروزی ۳ بر ۱ پرسپولیس مقابل پارس جنوبی روزنامه‌های ورزشی امروز را سرخ کرد.  «پیروزی» نوشت غصه‌ها به‌سر رسید. ایران ورزشی اما عصر پنجشنبه را برای استقلالی‌ها فاجعه خواند، وقتی مقابل تیم سرخ‌پوش پدیده نتیجه نگرفت و بازیکنش اخراج شد و گلش مردود خوانده شد، دوباره جنجال‌ها بر سر داوری بالا گرفت. این‌بار شِفر، سرمربی تیم استقلال، با کنایه به اشتباه‌های داوری گفت استقلال باید رنگ لباسش را عوض کند.

 

بدون مردم هیچیم

 

چهارمین کنگره حزب صادق خرازی با نام «ندای ایرانیان» روز جمعه در برج میلاد تهران برگزار شد؛ با استقبال چهره‌های اصلاح‌طلب این‌گونه به نظر می‌رسید که شاید دورخیزی برای انتخابات مجلس یازدهم باشد. اما سخنرانی ظریف و دفاع از برجام کنگره حزب را به فرصتی برای وزیر امور‌خارجه تبدیل کرد، تا در جمع خودی‌ها از منافع ملی و نقش مردم بگوید و هشدار دهد که «عرصه سیاست خارجی، حوزه درگیری جناحی نیست». ظریف قدرت کشور را نه از تسلیحات نظامی و بودجه دفاعی، بلکه از حفظ شانِ مردم دانست. دغدغه‌های سیاست خارجی در موضوع نتایج برجام، تصویب FATF و نگرانی درباره استیضاح ظریف باعث شد جلسه کنگره حزب ندای ایرانیان با هدف پشتیبانی و حمایت از دستگاه دیپلماسی ایران چیده شود. صادق خرازی و کرباسچی، از دیگر سخنرانان جلسه، هم از ظریف تقدیر کردند و گفتند باید در تعریف منافع ملی به اجماع رسید.

 

پیش‌خطبه انقلابی ازغدی

 

سخنران پیش از خطبه نماز جمعه این هفته تهران رحیم پور‌ازغدی بود، که به نظریه‌پرداز نوظهور جریان راست موسوم است. این عضو شورای انقلاب فرهنگی از همه انتقاد کرد جز رهبر. روزنامه  اصول‌گرای رسالت به‌نقل از او نوشت: «رهبری نباید پاسخگوی وظایف بر‌زمین‌مانده مسئولین باشد.» ازغدی حتی به نماز جمعه و خطیبانش هم تاخت و گفت: «نماز جمعه‌ای که دهه‌به‌دهه مخاطبانش کمتر می‌شود، نماز جمعه نیست. نماز جمعه‌ها به تریبون تکرار مکررات و کلی‌گویی‌های بی‌فایده تبدیل شده که به متن مشکلات اجتماعی نمی‌پردازد.» ازغدی بی‌رودربایستی از اعتراضات کارگری به‌نفع جریان خودی بهره‌برداری کرد و گفت: «کارگر بیکاری که قربانی اقتصاد برجامی شده باید پناهگاهش نماز جمعه باشد.»

 

توافقی خوش‌یُمن برای یمن

 

دبیرکل سازمان ملل‌متحد اعلام کرد نیروهای حوثی و نیروهای مسلحِ وفادار به دولت منصور هادی، برای برقراری آتش‌بس به توافق رسیده‌اند. طبق این توافق، نیروهای مسلح باید ظرف دو هفته از شهر و بندر الحدید خارج شوند و امنیت این منطقه را به نیروهای محلی بسپارند. روزنامه «نسل فردا» تیتر و عکس یک خود را به این توافق اختصاص داده و نوشته است وزارت خارجه ایران و آمریکا هم‌زمان از آن استقبال کردند و آن را توافقی مهم برای خاتمه جنگ در یمن دانسته‌اند.

با طولانی شدن درگیری‌ها در یمن و وضعیت فاجعه‌بار غیر‌انسانی‌ای که زمین رقابت و خصومت عربستان سعودی و ایران شده بود، اکنون به نظر می‌رسد پادرمیانی روسیه و انگلستان و مذاکرات پشت‌پرده در سوئد به نتیجه رسیده است.

 

سناریوی دولت برای گریز از بن‌بست

 

گروه اقتصادی «جهان صنعت» در گزارشی سناریوی دولت برای استانی کردن پرداخت یارانه‌ها را بررسی کرده است. طبق این گزارش، سهم یارانه افراد در بودجه سال آینده دولت کاهش خواهد یافت و حتی دهک‌های پایینِ درآمد هم نباید امیدی به افزایش یارانه‌شان داشته باشند. بنا‌بر اعلام رییس سازمان برنامه و بودجه، منبع پرداخت یارانه‌های نقدی به استانداری‌ها واگذار شده، تا مقامات محلی افراد نیازمند را شناسایی کنند. گفته‌ها حاکی از آن است که یارانه قشر مرفه‌تر باید حذف شود و دولت فکر می‌کند استانداری‌ها این کار را بهتر از وزارت رفاه انجام خواهند داد. جهان صنعت نوشته است: «در سال ۸۹ که طرح هدفمندی یارانه‌ها کلید خورد، ارزش یارانه پرداختی ماهانه به خانوارها حدود ۴۰ دلار بود، اما امسال همین حجم از یارانه فقط ۴ دلار ارزش دارد.» به باور گروه اقتصادی جهان صنعت، سرمایه اجتماعی دولت به‌شدت در حال ریزش است و طرح استانی کردن پرداخت یارانه‌ها، در‌ واقع، شانه خالی کردن دولت و انتقال پیامدها و اعتراض‌های مردمی از دولت به استانداری‌هاست.

 

سرمایه‌های ایرانی به ترکیه، گرجستان و قبرس سرازیر می‌شود

 

رییس اتحادیه مشاوران املاک استان تهران گفت تقاضا برای خرید ملک در ترکیه، گرجستان و اخیرا قبرس به حدی افزایش یافته است که ایرانی‌ها امسال ۸ هزار ملک فقط در ازمیر ترکیه خریدند. ایرانی‌ها به امید گرفتن اقامت کشورهای همسایه ریسک می‌کنند. گرجستان بعد از این‌که تعداد قابل‌توجهی خانه به خریداران ایرانی فروخت، اخیرا اعلام کرده است که خرید ملک معیار اعطای اقامت نیست. اکنون، ایرانی‌های مال‌باخته برای برگرداندن سرمایه‌هایشان با مشکل مواجه‌اند. اگرچه تبلیغ و فروش ملک در خارج از کشور برای بنگاه‌های املاک ممنوع است، اما بازار دلال‌ها همچنان پررونق است. رییس اتحادیه مشاوران املاک به دولت پیشنهاد می‌کند حالا که چنین استقبالی وجود دارد، از فرصت تهاتر پول ملک با مصالح ساختمانی تولید ایران استفاده کند؛ به‌ترتیبی که مردم برای خرید ملک در کشورهای خارجی وارد قرارداد با بانک‌های کشور و وزارت خارجه شوند تا هزینه‌های خرید ملک در این کشورها به بانک ایرانی منتقل شود و بانک، به‌جای پرداخت پول به طرف خارجی، مصالح ساختمانی صادر کند.

 

۷۰ درصد پایان‌نامه‌های دانشجوها دورریختنی است

 

به گزارش «فرهیختگان»، فقط ۳۰ درصد موضوع‌های انتخابی پایان‌نامه‌ها مرتبط به مسائل و دغدغه‌های کشور است. درحالی‌که هر پایان‌نامه ارشد ۳/۵ میلیون و هر پایان‌نامه دکتری ۱۷ میلیون تومان برای کشور هزینه دارد. طبق این گزارش تحقیقی، ۷۰ درصد موضوع‌ها تقریبا برای «هیچ» است؛ مثلا در حوزه ساختمان‌سازی از میان بیش از ۲۷۷۴۲ عنوان پایان‌نامه فقط در ۹ هزار عنوان به دغدغه مهمی چون مقاوم‌سازی پیش از زلزله توجه شده و سایر پایان‌نامه‌ها در حوزه‌های غیر‌مرتبط است. آمارها در سایر رشته‌ها اعم از عمران، مهندسی آب، محیط زیست و مکانیک نیز نشان می‌دهد که در اکثر رشته‌ها بالغ بر ۶۰ درصد از موضوع‌ها هیچ ارتباطی به نیازهای اصلی کشور ندارد. این در حالی است که ۵۳۰ هزار پایان‌نامه ارشد و ۹۶ هزار پایان‌نامه دکتری در ایران‌داک ثبت شده است، که در‌مجموع ۳۴۰۰۰ میلیارد تومان برای کشور هزینه داشته است. همه مشکل را می‌دانند، اما هدررفت وقت دانشجو و سرمایه کشور همچنان ادامه دارد.

 

تازه چه خبر؟
گزارش‌های رسانه‌ای از مرگ شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در زندان تهران بزرگ خبر می‌دهند. منابع نزدیک به خانواده شاهین ناصری در گفت‌وگو با...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More