سرمایه اجتماعی خاتمی مثل یخ در آفتاب
فرستاده ویژه امانوئل ماکرون، رییسجمهوری فرانسه به تهران آمده تا شاید درباره برجام و تنش میان ایران و آمریکا مذاکرهای کند. با اینکه تاکنون هیچ خبری از مفاد گفتوگوها درز نکرده است اما روزنامههای امروز سعی کردهاند تا گمانهزنی کنند و از چرایی سفر این مقام فرانسوی گزارش و یادداشت بنویسند.
روزنامه آفتاب این سوال را مطرح کرده که چرا فرانسویها بیش از باقی اروپاییها دلواپس حفظ برجام هستند. آن سوی میدان، روزنامه تندروی کیهان در صفحه اول با هر مذاکرهای مخالفت کرده و تیتر زده «اولتیماتوم یعنی قاطعیت، مذاکره دوباره دنده عقب است».
فریدون مجلسی، کارشناس روابط بینالملل در روزنامه آرمان از چرایی توجه ویژه فرانسویها به برجام نوشته و اینکه بازار خاورمیانه با هر جنگی متزلزل میشود و این میتواند ضربهای به اقتصاد اروپا و حتی آمریکا باشد و از طرفی فرانسه سالهاست که با شرکتهای خودروسازی و شرکت نفتی توتال در ایران حضور داشته و حالا نمیخواهد، بازار بالقوه ایران را از دست بدهد.
در میانه رفت و آمد مقامات اروپایی به ایران و تلاش برای حفظ برجام، سرداران سپاه اما همچنان در حال رجزخوانی هستند و روزنامه جوان از قول سردار حسین سلامی، فرمانده سپاه پاسداران تیتر زده که «ایران در هیچ جنگ زمینی شکست نخواهد خورد».
حسن رشوند در سرمقاله همین روزنامه نوشته که باید از صبر راهبردی به مقاومت فعال برسیم و بعد توضیح داده که کاخ سفید از حرکات جمهوری اسلامی مثل نشان دادن آمادگی دفاعی و کاهش تعهدات هستهای، دچار سرگردانی شده چه اینکه فهمیده ایران را نمیتواند به زور تحریم اقتصادی به پای میز مذاکره بکشاند و دیگر کارتی برای رو کردن ندارد.
بازگردیم به داخل کشور و حرف و حدیثهایی که درباره انتخابات آتی مجلس میان فعالان سیاسی میگذرد؛ حرفهای تازه بهزاد نبوی از اصلاحطلبان کهنسال که گفته اصلاحطلبان باید در انتخابات شرکت کنند، حتی اگر نامزدی برای نمایندگی نداشته باشند، بازتاب وسیعی در روزنامههای اصلاحطلب داشته است.
اعتماد عکس نبوی ۷۷ ساله را در صفحه اول کار کرده و گفتههای این اصلاحطلب قدیمی را که به «چریک پیر» شهرت دارد، کاملا پوشش داده است. با این حال صادق جوادی حصار در روزنامه اعتماد نقدی بر حرفهای نبوی نوشته و صریحا گفته که شرکت در انتخابات وقتی نتیجهای نداشته باشد و به عنوان یک بازنده، عقلانی نیست و مردم چنین انتخاباتی را قبول نخواهند کرد اما باید کاری کرد که موضوع انتخابات از ساختار نظام، حذف نشود.
تا یادمان نرفته بگوییم که روزنامه اطلاعات، آغاز سال ۹۴ام انتشارش را جشن گرفته و در این حال و روز و بحرانهای اقتصادی و سیاسی، انگار این مناسبت فقط برای خود روزنامه اهمیت دارد.