شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.
روزنامه‌خوانی ۱۹ فروردین

شوخی تلخ چینی‌ها

 

انتقاد کیانوش جهانپور، سخنگوی وزارت بهداشت، از نوع مدیریت چین با واکنش سفیر این کشور مواجه شد. عجیب این‌که سخنگوی وزارت خارجه ایران، همنوا با برخی کاربران مخالف دولت، از سفیر چین حمایت کرد و روزنامه‌ها نوشتند که «انتقاد از چین هم خط قرمز شد!» 

این جدال توییتری بازتاب‌ گسترده‌ای در مطبوعات امروز کشور داشت، از صفحه نخست اعتماد که تصویر رییس‌جمهوری چین را در کسوت سلطانی کار کرده و جانب کیانوش جهانپور را گرفته تا آفتاب یزد که تضعیف یک مقام رسمی ایرانی در برابر سفیر چین را برخلاف سطح روابط دیپلماتیک تهران‌ـ‌پکن دانسته است.  

مهدی مطهرنیا، کارشناس مسائل بین‌الملل، در سرمقاله آفتاب یزد، سخنگوی وزارت امور خارجه را سرزنش کرده که چرا به‌جای حمایت از مسئول ایرانی، در موضع حافظ منافع چین ظاهر شده است.  

این کارشناس مسائل بین‌الملل به وزارت خارجه نهیب زده است که چه سفارت بریتانیا، چه چین، روسیه یا آمریکا فرقی ندارد، نه آمریکایی‌ها حق دخالت یا ارائه اطلاعات ناموثق به ایران دارند، نه چینی‌ها از چنین حقی برخوردارند. مطهرنیا در ادامه یادآور شد این نوع موضع‌گیری‌ها در حافظه تاریخی ملت ایران باقی می‌ماند و برتابیده نخواهد شد.  

ماجراهای «پایتخت» همچنان ادامه دارد. تشابه سکانس آخر سریال پرطرفدار پایتخت ۶ به یکی از فیلم‌فارسی‌های پیش از انقلاب کار دست «معمولی‌ها» داد. بعد از حمله دیروز روزنامه‌ها و سایت‌های اصول‌گرا، علی عسگری، رییس صدا‌و‌سیما، به دنبال ردپای «عملیات مرموز ستون پنجم فرهنگی دشمن»، دستور بررسی این مساله را داد. 

روزنامه ابتکار پرسیده این چه ضوابطی است که یک سکانس در سریال طنز چنین واکنش تندی در پی دارد اما رییس صدا‌و‌سیما از کنار توهین‌های چندباره مجری‌های این سازمان به جامعه هنری به‌سادگی گذر می‌کند؟

همدلی: کاپیتولاسیون به‌نفع چین  

 

 

سردبیر روزنامه همدلی، فضل‌الله یاری، خطاب به حاکمیت نوشته است «خط قرمزهای جدید برای خودمان نسازیم».  

یاری اشاره کرده است آخرین بار که یک روزنامه در ایران توقیف شد نه به‌خاطر زیر پا گذاشتن خطوط قرمز عرفی و قانونی، بلکه به‌خاطر طعنه‌ای بود که به بشار اسد، رییس‌جمهوری سوریه، زده بود. هم روزنامه توقیف شد و هم جمعی روزنامه‌نگار بیکار شدند. از نگاه سردبیر همدلی، دلجویی سخنگوی وزارت خارجه از سفیر چین به نحوی است که گویی دستوری برای این امر صادر شده است، اتفاقی که به باور او پیامدهای منفی دارد.  

سردبیر همدلی اتفاق روز گذشته را با قانون کاپیتولاسیون مقایسه می‌کند که برخی کشورهای خارجی از قدرت، نفوذ و مصونیتی در ایران برخوردارند که برخی نهادهای دولتی و مردمی ایران برخوردار نیستند.  

او در ادامه افزوده است جمهوری اسلامی انتقادها و اعتراض‌های داخلی به برخی کشورهای دوست و برادر را خاموش می‌کند؛ پیش از این روسیه و سوریه بودند و اکنون، چین هم به این فهرست اضافه شده است.   

اعتماد: موانع ایران در دریافت وام صندوق بین‌المللی پول 

 

کوروش احمدی، حقوقدان و یادداشت‌نویس روزنامه اعتماد، با اشاره به وام از صندوق بین‌المللی پول و انتشار این خبر که با درخواست ایران مخالفت شده است، توضیح داده است که چرا می‌توان همچنان به دریافت وام امید داشت، هرچند موانعی هست.  

به نوشته احمدی، آنچه خبرگزاری رویترز به‌عنوان فهرست ۲۸ کشور دریافت‌کننده وام منتشر کرده است، در واقع، کشورهای کم‌درآمد دنیا را شامل می‌شود. ضمن این‌که بانک جهانی اعلام کرده است ۵۰ میلیارد دلار در قالب «تسهیلات اعتباری سریع» در نظر گرفته که ۱۰ میلیارد آن بدون بهره است. بر اساس فهرست رویترز، فقط حدود ۷۶۰ میلیون دلار از این مبلغ تخصیص داده شده است و آی.ام.اف تا تکمیل پرداخت وام ۵۰ میلیارد دلاری اعلام‌شده همچنان فاصله دارد.  

در یادداشت احمدی آمده است حتی اگر با پرداخت وام به ایران مخالفتی صورت نگیرد، دو مانع اصلی همچنان پابرجاست: قرار گرفتن ایران در فهرست سیاه اف.ای.تی.اف و میزان به‌نسبت بالای ذخایر ارزی ایران که حدود ۶۸ میلیارد دلار برآورد می‌شود و در مقایسه با ذخیره دیگر کشورهای درحال‌توسعه رقم بالایی است. 

ابتکار: عادی برای مردم، قرنطینه برای مسئولان

 

 

ابتکار: عادی برای مردم، قرنطینه برای مسئولان 

روزنامه ابتکار پرسیده است تناقض در تعطیلی جلسه‌های برخی نهادهای عالی به‌دلیل کرونا با بازگشت به کار مردم چه نتایجی دارد؟ فاصله‌گذاری اجتماعی برای چه قشری در نظر گرفته شده است و چرا یک عده باید در این شرایط همچنان در محل کار حاضر شوند؟  

در حالی‌که مجلس شورای اسلامی، مجلس خبرگان رهبری و جلسه‌های مجمع تشخیص مصلحت نظام تعطیل شده‌اند، کارمندان و کارگران همچنان باید سر کار بروند.  

به نوشته ابتکار، اگر مسئولان از مردم انتظار همراهی دارند، در آن سوی ماجرا هم مردم انتظار دارند نگاه یکسان وجود داشته باشد و اگر یک تصمیم همگانی است، باید شامل همه نهادها، سازمان‌ها و ادارات شود. 

جهان صنعت: تبعیض سیستماتیک

 

جهان صنعت: تبعیض سیستماتیک  

وام‌های میلیاردی برای یقه‌سفیدها و وام‌های یک میلیونی برای شهروندان انتقاد جهان صنعت از سهم اندک اقشار ضعیف جامعه از اعتبارهای پرداختی دولت را برانگیخت.  

از نگاه جهان صنعت، این‌ مساله که تعویق اقساط بانکی شامل حال اقشار ضعیف نشد اما پرداخت وام‌های میلیاردی به دانه‌درشت‌ها همچنان برقرار است موید اصل تبعیض در نظام سیاست‌گذاری جمهوری اسلامی است.  

بررسی‌های جهان صنعت در مورد مصوبه‌های دولت در مدیریت بحران کرونا نشان می‌دهد دولت حافظ جان و مال اقشار ضعیف نبوده بلکه در حفاظت از منافع گروه‌های خاص عمل کرده است. 

شرق: مبارزه ایرانیزه با کرونا

 

شرق: مبارزه ایرانیزه با کرونا 

روزنامه شرق در گفت‌و‌گو با کارشناسان سیاسی، عملکرد دولت در مواجهه با بحران کرونا را بررسی کرده است.  

صادق زیباکلام، استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران، معتقد است دولت نه اقتدار سیاستمداران چین را دارد و نه شفافیت غربی‌ها را. زیباکلام علت امتناع مردم از همراهی با دولت را بی‌اعتمادی به مسئولان می‌داند.  

علی تاجرنیا، فعال سیاسی، هم تصمیم روحانی برای قرنطینه جدی‌تر را دیر اما موثر می‌داند. با این‌حال از عملکرد دولت در مورد «پزشکان بدون مرز» انتقاد کرده و گفته است روحانی خوب عمل نکرد.  

غلامرضا مصباحی مقدم، فعال سیاسی اصول‌گرا، به شرق گفته است اگر همان اوایل که فقط چند مورد در قم و گیلان دیده شد، فاصله‌گذاری اجتماعی را انجام می‌دادند، چه بسا کرونا شیوع سراسری پیدا نمی‌کرد.  

مصباحی مقدم بی‌اعتمادی به دولت را ناشی از عملکرد دولت و حکومت در این سال‌ها می‌داند و در ادامه افزوده است فارغ از این‌که رییس دولت روحانی باشد یا خاتمی یا احمدی‌نژاد، بخشی از مردم هیچ‌گونه اعتنایی به تصمیم‌های دولت ندارند. 

روزنامه‌نگار
تازه چه خبر؟
گزارش‌های رسانه‌ای از مرگ شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در زندان تهران بزرگ خبر می‌دهند. منابع نزدیک به خانواده شاهین ناصری در گفت‌وگو با...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More