شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.
روزنامه‌خوانی ۲۲ مهر ۹۸

عمران‌ خان حامل پیام ترامپ

 

آیت‌الله خامنه‌ای در دیدار با عمران‌خان گفت: «پایان درست جنگ یمن تاثیرات مثبتی در منطقه خواهد داشت»، پیامی که تیتر برخی روزنامه‌های کشور شد و روزنامه آرمان ملی آن را «صدای صلح در تهران» و روزنامه جمهوری اسلامی «برخورد مثبت تهران با میانجی‌گری» نامید. به تعبیر روزنامه خراسان، «میانجی‌گری عمران خان با چراغ سبز روحانی» همراه شد. تصویر چهره عمران‌ خان دیروز و امروز آن‌قدر در صفحه نخست روزنامه‌های کشور تکرار شده است که ایرانی‌ها دیگر نخست‌وزیر پاکستان را شناخته‌اند.

روزنامه دولتی ایران اما بدون ارزیابی دیدار، فقط تیتر زد «پاسخ ایران به عمران خان» و نوشت مقام‌های ایرانی پیام مهمان بلندپایه پاکستان را شنیدند و پاسخ دادند. در خبر روزنامه ایران آمده که «بخش مهمی از موضوع گفت‌و‌گوهای روز گذشته نخست‌وزیر پاکستان به بررسی مناسبات دوجانبه تهران‌ـ‌اسلام آباد و ضرورت گفت‌و‌گوهای منطقه‌ای اختصاص داشت».

شاید به همین دلیل است که فریدون مجلسی در سرمقاله روزنامه آفتاب یزد، عمران خان را حامل پیام ترامپ برای تهران دانست و نوشت که برخلاف آنچه رسانه‌ها اعلام کردند، سفر عمران خان به میانجی‌گری میان ایران و عربستان سعودی ارتباطی ندارد، بلکه ریشه در اختلاف‌های میان ایران و آمریکا دارد. به نوشته مجلسی، برای حل موضوع تهران‌ـ‌ریاض باید به فکر کاهش تنش میان تهران و واشینگتن بود.

اما هم‌زمان آیت‌الله خامنه‌ای در مراسم سالانه دانش‌آموختگی دانشجویان دانشگاه افسری امام حسین گفت «مقابل آمریکا کوتاه نمی‌آییم» و این جمله تیتر اصلی نیمی از روزنامه‌های کشور شد. روزنامه‌های کیهان و جوان از قول فرمانده کل قوا تیتر زدند «دشمنی آمریکا بر عزت سپاه افزوده است». روزنامه فرهیختگان هم تصویر رژه دانشجویان افسری را کنار عکس دیدار رهبری و عمران خان نشانده و تیتر زده است «شطرنج مقاومت فعال»، فرهیختگان راهبرد ایران در منطقه را تقویت توان دفاعی و باز گذاشتن مسیر دیپلماسی نامیده است.

یادداشت‌ها و گزارش‌ها درباره دلایل و پیامدهای سفر عمران خان در روزنامه‌ها کم نیست. نوذر شفیعی، استاد روابط بین‌الملل، در آرمان ملی توضیح می‌دهد که میانجی‌گری با پادرمیانی فرق دارد. در میانجی‌گری، میانجی طرحی برای حل مساله دارد، در حالی‌که در مساعی جمیله (پادرمیانی)، هدف تنها دعوت به گفت‌و‌گو و آشتی است. با این تعریف، به نظر نمی‌رسد عمران خان برای میانجی‌گری آمده باشد. روزنامه جوان شاید صحیح‌ترین تیتر را زده و از قول عمران خان نوشته است «ترامپ از من خواست تسهیل‌کننده مذاکره با ایران باشم».

روزنامه شرق برخلاف دیگر روزنامه‌ها، سفر پوتین به عربستان سعودی را به صفحه نخست آورده و با تیتر «فرش قرمز برای تزار» خبر داده است که روسیه و عربستان سعودی در غیاب آمریکا، مناسبات خود را گسترش می‌دهند. به گزارش شرق، پوتین پس از ۱۲ سال، دومین بار است که به عربستان سعودی سفر می‌کند و انتظار می‌رود در این سفر، نزدیک به ۳۰ قرارداد در حوزه انرژی میان رهبران دو کشور به امضا برسد. شرق پیش‌بینی می‌کند خرید سامانه اس‌ـ‌۴۰۰ موضوع مذاکره قرار گیرد که در این صورت، واکنش منفی آمریکا می‌تواند نگرانی‌هایی را در عربستان سعودی برانگیزد. به نوشته شرق، پوتین از عربستان سعودی خواسته است به‌عنوان قدرت سنتی جهان عرب، در کنار مصر، نقشی کلیدی در حل بحران سوریه ایفا کند.

خبرهای بیشتر را در روزنامه‌خوانی امروز بخوانید.

خصوصی‌بازی به‌جای خصوصی‌سازی

 

وزیر اقتصاد از روش جدید واگذاری شرکت‌های دولتی به بخش خصوصی رونمایی کرد و گروه اقتصادی روزنامه جهان صنعت اسمش را گذاشت «خصوصی‌بازی».

به گزارش جهان صنعت، استانداردهای جهانی حکم می‌کند انتقال مالکیت شرکت‌های دولتی با رعایت پیش‌نیازهای قانونی چون ثبات فضای اقتصادی، حداقل فساد و فضای مناسب کسب‌و‌کار، صورت گیرد؛ اما سازمان خصوصی‌سازی ایران، بدون توجه به این پیش‌شرط‌ها، انتقال مالکیت ۶۰۰ شرکت دولتی به بخش خصوصی را در فهرست واگذاری‌های امسال قرار داده است.

دولت در حال حراج شرکت‌های تابعه است تا با کوچک کردن مجموعه دولت، از هزینه‌هایش بکاهد، اما در واقع، انتقال مالکیت از بخش دولتی به شرکت‌های شبه‌دولتی و خصولتی است.

نتیجه این واگذاری‌های غیراصولی فساد و ناکارآمدی است. به گزارش جهان صنعت، اصل سودآوری، افزایش کارایی و رشد تولید در واگذاری هیچ‌کدام از شرکت‌های رعایت نشده است و با این حساب، نه تنها اهداف خصوصی‌سازی محقق نشده، به افزایش تولید ملی و صرفه‌جویی در هزینه‌های دولت هم منجر نشده است.

سایه خشونت خانگی بر سر زنان

به گزارش روزنامه صدای اصلاحات، ۴۰ درصد خشونت‌های خانگی علیه زنان در جهان در ایران رخ می‌دهد، در حالی‌که اثبات خشونت خانگی در ایران هنوز با مشکلات و موانع قانونی بسیاری مواجه است.

آمارها نشان می‌دهد ۶۶ درصد زنان ایرانی در دوره تاهل قربانی خشونت می‌شوند. از هر ۲۰ زن، یک نفر مورد خشونت خانگی همسر قرار می‌گیرد، اما کمتر از ۳۵ درصد خشونت‌های خانگی به پلیس یا اورژانس گزارش می‌شود.

امان‌الله قرایی مقدم، جامعه‌شناس، در گفت‌و‌گو با صدای اصلاحات، راه قانونمند کردن امنیت زنان و فرهنگسازی در ایران را بسیار طولانی می‌داند. او معتقد است بین خشونت خانگی و تربیت فرزندان رابطه مستقیم وجود دارد و وقتی زن امنیت ندارد، یعنی خانواده امنیت ندارد و در نتیجه، جامعه دچار تزلزل می‌شود.

در ادامه گزارش صدای اصلاحات آمده است، باید در حوزه خشونت خانگی قوانین مجزا وضع گردد، همان‌طور که کشورهای اسلامی مانند افغانستان، پاکستان، لبنان و ترکیه چنین قوانینی دارند. 

کویر را به خزر نبریم

 

طرح انتقال آب خزر به فلات مرکزی ایران علی‌رغم مخالفت کارشناسان محیط زیست و کمیته فنی اداره منابع طبیعی مازندران، امضای موافقت عیسی کلانتری، رییس سازمان محیط زیست، را گرفت.

به گزارش همدلی، بسیاری از کارشناسان انتقال آب دریای خزر به سمنان را کاری غیر‌علمی می‌دانند که نتیجه‌اش خشکیدن بزرگ‌ترین دریاچه جهان و تکرار فاجعه زیست محیطی ارومیه خواهد بود.

با این حال، پرویز کردوانی، پدر علم کویرشناسی ایران، می‌گوید به جایی رسیده‌ایم که برای نجات سمنان چاره‌ای جز انتقال آب خزر نداریم. کردوانی در گفت‌و‌گو با همدلی، با اشاره به حفر بی‌رویه چاه‌های عمیق و سدسازی در استان، گفته است اکنون برای تامین آب شهرهای کویری، مجبوریم به دریاچه‌ها دست‌درازی کنیم.

به گفته کردوانی، در همه جای دنیا صنایع آب‌بر را کنار دریاها می‌سازند اما در ایران، این صنایع را در دل کویر ساخته‌ایم که همه منابع آب این استان‌ها را مکیده است.

کردوانی معتقد است شوری آب خزر یک‌چهارم شوری آب خلیج فارس و دریای عمان است و بنابراین، مزیت اقتصادی دارد. همین‌طور نزدیکی ساری به سمنان را مزیت دیگر این طرح می‌داند. کردوانی ایرادهایی مانند کاهش حجم آب دریای خزر در نتیجه اجرای این پروژه را رد کرده و گفته است سالانه فقط ۲۰۰ میلیون متر مکعب از آب خزر برداشت می‌شود که در مقابل میلیاردها متر مکعب آبی که از طریق رود ولگا وارد خزر می‌شود ناچیز است

خط قرمزهای پررنگ‌تر از متن

 

گزارش اختصاصی روزنامه همشهری از ممیزی در فضای فرهنگی کشور و وجود ده‌ها نهاد نظارتی موازی در حوزه رسانه‌هاست که امان از مدیران و سردبیران مطبوعاتی بریده است. به گزارش همشهری، دریافت پیام‌های متعدد محدودیت و ممنوعیت پیش از انتشار مطالب و توصیه‌های دستگاه‌های دولتی و غیر‌دولتی به دغدغه جدی رسانه‌ها تبدیل شده است. در این گزارش آمده است مدیران رسانه‌ای هر روز با خط قرمزهای جدیدی برای پوشش اخبار و مسائل روز، که بخش مهمی از آن‌ها اصلا جنبه سیاسی ندارند، روبه‌رو می‌شوند.

مدیران مسئول روزنامه‌های جناح‌های مختلف از ممیزی می‌نالند. مدیرمسئول جوان، روزنامه نزدیک به سپاه پاسداران، می‌گوید در حرف و عمل مسئولان دولتی تعارض هست، وقتی از دولت نقد می‌کنند، مدیر یک وزارتخانه معترض می‌شود و شکایت می‌کند. عبدالله گنجی اما وجود نهادهای موازی ممیزی را قبول ندارد.

سعید تقی‌پور، مدیر مسئول جهان صنعت، اما می‌گوید تعدد سلیقه‌ها در دستگاه‌های نظارتی رسانه‌ها را کلافه و سردرگم کرده است و آن‌قدر محدودیت و ممنوعیت اعلام می‌کنند که مطبوعات به شیرهای بی‌یال‌و‌کوپال تبدیل شده‌اند.

در حوزه کتاب و تئاتر هم وضع دشوار است. امیرحسن چهل‌تن نویسنده‌ای است که همواره قربانی سانسور بوده است. در دولت ۸ ساله احمدی‌نژاد، همه کتاب‌هایش ممنوع بود، ولی بعد از سال ۹۲ هم دو کتابی که به ارشاد فرستاده هنوز مجوز چاپ نگرفته است. چهل‌تن چهار کتاب دیگر هم در این سال‌ها نوشته ولی می‌گوید دیگر به ارشاد نفرستاده است. اکنون ۱۴ سال است که هیچ کتابی از این نویسنده مجوز انتشار نگرفته است و ممیزها هم هیچ دلیلی برای این ممنوعیت نیاورده‌اند.

مدیر سابق تئاتر تهران هم درباره ممیزی‌های اجرای نمایش در دولت‌های مختلف گفته است و این‌که وضعیت ممیزی در دولت روحانی ممیزی‌ها چندان متفاوت نیست، چرا که قوانین همان قوانین کلی است. به گفته حسین مسافر آستانه، قوانین کلی در تئاتر باعث ممیزی‌های بی‌منطق و بی‌دلیل شده است.

فرجام پالرمو در دست روحانی

 

مهلت یک‌ساله برای بررسی لوایح چهارگانه اف.ای.تی‌.‌اف و پالرمو در مجمع تشخیص مصلحت به پایان رسیده و گمانه‌زنی‌های اولیه بر رد کنوانسیون است. مجید انصاری، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، گفته است نظر شورای نگهبان که همان رد مصوبه است حاکم خواهد بود.

اما حشمت‌الله فلاحت‌پیشه، نماینده مجلس، نظر مجید انصاری را رد کرده و گفته است: «چون شورای نگهبان لایحه پالرمو را به‌طور صریح رد نکرده و فقط ایرادهایی به هیات نظارت ابلاغ کرده که آن هم اصلاح شده است، این لایحه بعد از پایان مهلت قانونی بررسی آن در مجمع، عملا به قانون تبدیل می‌شود.»

موافقان پالرمو اصرار دارند که رییس‌جمهوری باید پالرمو را برای اجرا ابلاغ کند. محمود عطار، حقوقدان، درباره روند قانونی پیوستن ایران به کنوانسیون‌های بین‌المللی، به روزنامه شرق گفته است از نظر قانونی، بعد از رفع ایرادهای شورای نگهبان، پالرمو تبدیل به قانون شده و اصلا نیازی به ارسال این لایحه به مجمع تشخیص مصلحت نبوده است. به گفته عطار، این لایحه یک قانون تصویب‌شده و تایید‌شده است و رییس‌جمهوری می‌تواند آن را به‌عنوان قانون مصوب ابلاغ کند.

تازه چه خبر؟
گزارش‌های رسانه‌ای از مرگ شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در زندان تهران بزرگ خبر می‌دهند. منابع نزدیک به خانواده شاهین ناصری در گفت‌وگو با...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More