مصر از اینترپل خواست مجسمه بهحراجرفته توتنخآمون را پیدا کند
قاهره از پلیس بینالملل، اینترپل، خواسته است که مجسمه توتنخآمون را که به قیمت ۴/۷ میلیون پوند به خریداری ناشناس فروخته شد، پیدا کند.
به گزارش گاردین، مصر قصد دارد از حراج کریستی لندن بهخاطر حراج مجسمه توتنخآمون شکایت کند. مقامهای مصری معتقدند که این مجسمه عتیقه سه هزار ساله احتمالا از معبدی در الاقصر دزدیده شده است و خواستار مداخله پلیس اینترپل شدهاند.
این مجسمه ۲۸/۵ سانتیمتری که از کوارتز قهوهای ساخته شده، بخشی از مجسمه خدای آمون است که ترکیبِ چهره فرعون جوان مصر، توتنخآمون، را دارد. این فرعون بین سالهای ۱۳۳۳ و ۱۳۲۳ پیش از میلاد، بر مصر حکومت میکرد. مجسمههایی شبیه این مجسمه از معبد کرنک در شهر تبای، که نام کنونی آن الاقصر است، به دست آمده است.
با وجود اعتراض شدید مقامهای مصری، این مجسمه همراه ۳۲ اثر قیمتی مصری دیگر، هفته گذشته به حراج گذاشته شد. گالری کریستی گفته است برای اطمینان از دزدی نبودن و یافتن مبدا این مجسمه، که ۴/۷ میلیون پوند برایش درآمد داشته، بررسیهای جامع و مفصلی انجام داده است.
سهشنبه گذشته، مقامهای مصری گفتند که از پلیس اینترپل خواستهاند این مجسمه و سایر اشیا قیمتی را که به ادعای آنها مدارک کافی برای اثبات مالکیت قانونی ندارند ردیابی کنند؛ آنها همچنین از مقامهای بریتانیایی بهخاطر بیتوجهی به درخواستشان انتقاد کردند.
مقامهای کمیته ملی بازگرداندن آثار عتیقه مصر، در جلسه دوشنبه گذشته، «ناخشنودی عمیق» خود را از شیوه غیرحرفهای فروش آثار قیمتی مصر، بیتوجه به مدارک مستدل مالکیت و سند خروج قانونی از کشور، ابراز کردند.
خالد العنانی، رییس این کمیته و وزیر آثار عتیقه مصر، از اینکه دولت بریتانیا در این خصوص از آنها حمایت نکرده «عمیقا شگفتزده» است و از بریتانیا خواسته است تا زمان ارائه مدارک کافی، از خروج این آثار از بریتانیا ممانعت کند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، در بیانیهای که در همین رابطه صادر شد آمده است که این موضوع ممکن است روابط فرهنگی دو کشور مصر و بریتانیا را تحت تاثیر قرار دهد. اشاره آنها به همکاری بین این دو کشور در زمینه باستانشناسی است، بهخصوص که در حال حاضر ۱۸ گروه باستانشناسی بریتانیایی در مصر مشغول کار و پژوهشاند.
مصر اعلام کرده از یک موسسه حقوقی بریتانیایی خواسته است پروندهای برای اقامه دعوی درباره این حراج باز کند و از پلیس اینترپل بخواهد با صدور مجوزهای قانونی، تمام آثار عتیقه متعلق به مصر را در سراسر جهان ردیابی کند.
زاهی حواس، یکی از مسئولان پیشین امور مربوط به آثار باستانی مصر، به خبرگزاری فرانسه گفت که احتمالا این سردیس از معبد کرنک دزدیده شده است. به گفته او، صاحبان این اثر تاریخی مدارک تقلبی ارائه دادهاند و هیچ سند قانونی که نشاندهنده مالکیت این اثر باشد در اختیار نداشتهاند.
عنانی به بیبیسی گفت که مصر درصدد بازگرداندن این اثر تاریخی است و در ادامه افزود: «هیچ راهی غیر از دادگاه برایمان نگذاشتند که بتوانیم آثار قاچاقشده را به کشورمان بازگردانیم. هر کاری لازم باشد انجام میدهیم تا سردیس توتنخآمون و ۳۲ قطعه دیگر را که در حراجی کریستی به فروش رفت به کشور بازگردانیم. اینها میراث بشریاند و باید در کشور اصلیشان در معرض دید عموم باشند.»
فروش این آثار عتیقه در حراجی کریستی در پنجشنبه گذشته اعتراضهایی را برانگیخت و افرادی با پلاکاردهایی که روی آن نوشته شده بود «تجارت آثار عتیقه را متوقف کنید» جلوی ساختمان کریستی تجمع کردند.
مسئولان حراجی کریستی اما معتقدند فروش این آثار قانونی و مستدل بوده و مدارک این مجسمه در سی سال گذشته کاملا مشخص و در معرض دید بوده است.
آنها گفتهاند که هرچند نمیتوان اشیای باستانی را بهواسطه ماهیت آنها ردیابی کرد، حراجی کریستی با بررسیهای دقیق و جامع توانسته است مبدا و عنوان قانونی این اثر را تایید کند و مستندات مربوط به مالکیت اخیر آن را به اثبات برساند. آنها همچنین ادعا میکنند که حراجی کریستی هیج اثری را که عنوان و مالکیتش مبهم باشد به حراج نگذاشته و نخواهد گذاشت. حراجی کریستی تاریخچه دست به دست شدن این اثر در پنجاه سال گذشته را منتشر کرد. گفته میشود که این اثر تا دهه ۶۰ میلادی در کلکسیون ویلهم، شاهزاده آلمانی از خانواده تورن و تکسیز، بوده است و سپس بین سالهای ۱۹۷۳ تا ۱۹۷۴ به دست خریداری اتریشی افتاد. فهرست مالکان این اثر نشان میدهد که این مجسمه بخشی از مجموعهای بود که از دلالی مونیخی به نام هاینز هرتزر خریداری شد.