همه گزینهها روی میز است
امروز هم فعالان سیاسی و تحلیلگران مسائل بینالملل در روزنامههای اصلاحطلب نظام را به دوراندیشی و پرهیز از رفتار احساسی ترغیب و تشویق کردند. کیهان خواست که انتقام از آمریکا قاطع، سریع و پشیمانکننده باشد و در عین حال نوشت که این نه یک خواسته احساسی، بلکه تدبیری منطقی و با هدف بازدارندگی برای جلوگیری از جنگ و ناامنی است.
جهان صنعت، روزنامه نزدیک به دولت، در گزارشی به گزینههای ایران برای انتقام پرداخته است و چهار سناریوی حمله نظامی، تلاش برای اخراج آمریکا از منطقه، پاسخ نظامی در سطح منطقه و انتقام نیابتی را بهعنوان گزینههای ایران برشمرده است و در نهایت، احتمال پیشبرد انتقام چندوجهی و ترکیبی از همه گزینهها را محتملتر دانسته است. روزنامه اصولگرای فرهیختگان هم محتملترین گزینه را پیگیری همزمان هر چهار سناریو میداند.
اما بعد از آنکه خبر آمد بغداد دستور محدودیت عملیاتهای آمریکا در بغداد را صادر کرد، روزنامه جهان صنعت با تیتر «افسار بر اغیار» به استقبال این خبر رفته و احتمال لغو توافق امنیتی آمریکا و عراق را مطرح کرده است که از نگاه این روزنامه، میتواند کوبندهترین پاسخ به ترور قاسم سلیمانی باشد.
با اینکه جهان صنعت امیدوار است یکی از وجوه پاسخ انتقامی ایران تمرکز بر همکاری با نیروهای سیاسی در عراق و خروج نیروهای آمریکایی از این کشور باشد، منصور حقیقتپور، عضو جبهه پایداری و تحلیلگر نظامی، به جهان صنعت گفته این هزینهای است که آمریکاییها باید پرداخت کنند اما انتقام ما به شکل دیگری است، انتقام ما سختتر از خروج آمریکا از عراق است.
حسن دانایی فرد، سفیر سابق ایران در عراق، هم گفته است خروج نظامیان آمریکایی از عراق میتواند نخستین فاز انتقامگیری باشد، اما آمریکا باید تنبیه شود و این کافی نیست.
علی بیگدلی، استاد روابط بینالملل دانشگاه تهران، اما اصلا با چنین تحلیلی از شرایط موافق نیست. بیگدلی موضوع خروج آمریکاییها از عراق را تنها ناشی از هیجانهای بعد از ترور اخیر میداند و از نگاه او، دولت عراق تمایلی به اخراج آمریکا از عراق ندارد.
بیگدلی وضعیت حضور ایران در عراق را کاملا متفاوت از سال ۲۰۱۳ و سقوط صدام ارزیابی و تاکید کرده ایران ناچار است تغییراتی در راهبرد منطقهای خود بدهد، بهخصوص که ترور قاسم سلیمانی میتواند ایران را به سمت و سویی بکشد که دیگر آزادی عمل گذشته را در منطقه نداشته باشد.
اما دیروز، جمعی از چهرههای شاخص اصلاحطلب در بیانیهای ضدجنگ، دولت و نظام را به خویشتنداری و رفتار هوشمندانه دعوت کردند. اما روزنامه اصولگرای فرهیختگان سیاستمدارانی را که به نظام توصیه میکنند خویشتندار باشد «انفعالطلبان» نامیده است.
فرهیختگان افراد امضاکننده بیانیه اصلاحطلبان را که به دولت هشدار دادند «برای انتقام، به دام جنگسالاران آمریکایی و اسرائیلی نیفتند و برای حفظ امنیت عمومی و ملی، هوشیارانه عمل کنند» حامیان «تنشزدایی به هر قیمت» و «کاسبان ترس» خوانده و مدعی شده است انفعال در پاسخ قاطع راه را برای تعرضهای بیشتر باز میگذارد. از نگاه روزنامه فرهیختگان، فقط پاسخ قاطع ایران میتواند خطر جنگ را رفع کند.
از نگاه روزنامه مشاور خامنهای، دل خوش کردن به پیگیریهای حقوقی و صلحجویانه برای انتقام از آمریکا یعنی کوتاه آمدن از انتقام سخت که معنایی جز عقبنشینی ایران ندارد.
برویم سراغ روزنامهخوانی امروز.