واکسیناسیون آرایشگرها،کودکان کار و زندانیان، علیه «هپاتیت بی»
مؤید علویان، رئیس «شبکه هپاتیت ایران»، از آغاز طرح واکسیناسیون آرایشگرها، کودکان کار و زندانیان خبر داد و پیشبینی کرد که سالانه ۲۰۰ تا ۳۰۰هزار زندانی در کشور علیه «هپاتیت بی» واکسینه شوند.
به گفتهی علویان که درضمن، مشاور مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران در امر سلامت خون است، در حال حاضر، حدود یکمیلیون و ۴۰۰هزار نفر در ایران مبتلا به «هپاتیت بی» و ۲۰۰هزار نفر، مبتلا به «هپاتیت سی» هستند.
علویان روز جمعه پنجم آبانماه، در گفتوگویی با خبرگزاری ایرنا گفت: "شیوع هپاتیت بی در چند سال گذشته، ۵درصد بوده، که در حال حاضر، بهجز در استانهای گلستان و سیستانوبلوچستان، به کمتر از ۲درصد رسیده است".
معمولاً انتقال «هپاتیت بی» به بدن بیمار، ازطریق تماس جنسی، استفاده از سوزن مشترک، انتقال از مادر به فرزند و همچنین از راه تزریق خون و فراوردههای خونی بیمار مبتلا، به فرد سالم، صورت میگیرد.
مطالعات متعدد نشان میدهد که شیوع بیماری «هپاتیت سی» نیز در ایران غالباً ازطریق استفادهاز سوزن و سرنگ مشترک در میان معتادان تزریقی بوده، که زیر نیم درصد و کمتر از کشورهای همسایه است.
علویان درخصوص سن مبتلایان به «هپاتیت بی» گفت: "واکسیناسیون نوزادان از سال ۱۳۷۳، سبب شده تا هپاتیت بی درخصوص افراد زیر ٢٣ سال، مطرح نباشد و بیشترین مبتلایان به هپاتیت بی در کشور، در محدوده سنی ٢٧ تا ٥٠ سال قرار دارند و حدود ۴۰ درصد کسانی که سابقه اعتیاد دارند و در زندانها بهسر میبرند، مبتلا به هپاتیت هستند".
یکیاز مکانهایی که درصد ابتلا به هپاتیت از نوع «بی» را بالا میبرد، آرایشگاهها هستند. استفاده از ریشتراش، تیغ و ناخنگیر و یا حتی ابزارهای خالکوبی، هرکدام میتواند بهنوعی در انتشار این بیماری نقش داشته باشد. در نتیجه، بهعنوان بهترین راهکار برای مقابله با گسترش این بیماری ازطریق آرایشگاهها، علاوهبر واکسینهکردن آرایشگر، میبایست در انتخاب وسایل نیز دقت کرد.
توصیه کارشناسان بهداشت، درخصوص جلوگیری از ابتلا به ویروس «هپاتیت بی»، رفتن به آرایشگاههای مجاز و معتبر است. همچنین به گفته آنها، عدم استفاده از وســایلی نظیــر ناخــنگیــر، ریــشتــراش، مســواک، موچین، قیچی و شانه مو بهطــور مشــترک، ضدعفونی محلهای آلوده به خون، بهصورت کامل و پوشاندن زخـمهـای پوسـتی بـا چسـب زخـم، بهترین راهکار برای مبارزه با شیوع این بیماری است. دقت و رعایت نکات بهداشتی در هنگام انجام اقدامات زیبایی همچون خالکوبی، کاشت ناخن، پاکسازی پوست و مواردی اینچنین نیز در عدم ابتلا به ویروس «هپاتیت بی» نقش عمدهای دارد؛ درنتیجه در این موارد نیز تا آنجایی که امکان دارد، باید از استفاده وسایلی همچون سوزن مشترک و یا وسایلی که قابلیت ضدعفونی ندارند، پرهیز کرد.
یکی دیگر از راههای ابتلا به «هپاتیت بی»، انتقال خون فرد بیمار، به بدن سالم است. امروزه چون پیشاز انتقال خون، سالم بودن خون اهداشده، ازنظر آلودهبودن احتمالی به ویروس هپاتیت بررسی میشود، احتمال ابتلا از این طریق، بسیار کاهش یافته است؛ ولی در گذشته، بیماران، بهویژه بیماران هموفیلی که نیاز به تزریق مکرر خون داشتند، اغلب از این راه مبتلا به هپاتیت میشدند.
علاوهبر این، برقراری روابط جنسی نیز از مواردی است که در ابتلای فرد به بیماریهایی چون «هپاتیت بی» و همچنین «ایدز» مؤثر است.
چندی پیش، پروین افسر کازرونی، رئیس اداره ایدز وزارت بهداشت، در مورد افزایش آمار ابتلا به بیماری ایدز از راه رابطه جنسی، هشدار داده و دلایل افزایش این بیماری را در ایران، روابط جنسی پرخطر و استفاده از سرنگ آلوده در هنگام تزریق، اعلام کرده بود .
رئیس اداره ایدز وزارت بهداشت، در مردادماه سال جاری، در مورد آمار مبتلایان به ایدز، اعلام کرد که تا اول فروردین، ۶۶هزارو ۳۵۹ نفر در کشور تخمین زده شده است که از میان آنها، ۳۴هزار و ۹۴۹ نفر، مبتلا به ایدز شناسایی شدهاند.
به گفته کازرونی، میزان انتقال این بیماری ازطریق روابط جنسی، در حال افزایش است. او یکی از مهمترین اقدامات برای کنترل شیوع این بیماری را افزایش آگاهی نوجوانان و جوانان در مورد خودمراقبتی و افزایش آگاهی والدین و بالابردن مهارت فرزندپروری دانست تا با برقراری ارتباط مناسب با فرزندان، از گرایش نوجوان و جوانان به رفتارهای پرخطر جلوگیری کنند.