استفاده از گورخرماهی برای درمان جذام
دانشمندان پزشکی در بریتانیا با استفاده از گونهای از ماهیها به اسم گورخرماهی (Zebrafish)، به چگونگی عملکرد باکتری بهوجود آورندهی بیماری جذام (خوره) (Leprosy) دست یافتهاند.
وبسایت «بنیاد تحقیقاتی ولکام تراست» (Wellcome Trust Foundation)، روز شنبه چهارم شهریور، گزارش داد که دانشمندان این بنیاد، برای نخستینبار، موفق شدهاند چگونگی عملکرد باکتری بیماری جذام در بدن انسانها را با استفاده از آزمایش این باکتری روی گورخرماهی کشف کنند.
این دانشمندان با دستکاری در ژنهای این نوع ماهی، که داخل بدن آنها را شفاف نشان دهد، متوجه شدهاند که باکتری بهوجود آورندهی جذام (Mycobacterium Lepra)، پس از تزریق و ورود به بدن ماهیها، سیستم ایمنی آنها را "به گروگان میگیرد" و مکانیسم تعمیر سلولهای آسیبدیده و تولید سلولهای جدید، بهجای بازسازی آنها، به تخریب همهی سلولهای آن عضو میانجامد».
براساس این گزارش علمی، «عملکرد باکتری جذام در این ماهیها، کاملاً شبیه همان روندی است که این باکتری پس از ورود به بدن انسان بهوجود میآورد».
این گزارش میافزاید که محققان این پژوهش پزشکی که یک تیم از دانشمندان بریتانیایی و آمریکایی هستند، میگویند هنوز زود است که نتیجهی تحقیقات آنها به یک روش جدید درمان بیماری جذام منجر شود. اما پروفسور لالیتا راماکریشنان (Prof. Lalita Ramakrishnan) از دانشگاه کمبریج میگوید: «نقطهی کلیدی در امر درمان جذام، تشخیص هرچه زودتر آن و استفاده از داروهای حاضر است تا از آسیبدیدن هرچه بیشتر سلولهای زنده جلوگیری کند».