۶ کلانشهر و ۲۸۹ شهر در معرض تنش آبی قرار دارند
«کلانشهرهای اصفهان، بوشهر، بندرعباس، شیراز، کرمان و مشهد، بههمراه ۲۸۹ شهر کشور در تابستان امسال دارای تنش آبی هستند؛ به این معنی که منابع آب موجود و مصرف آنها در حالت سربهسر قرار دارد و در این وضعیت، کنترل مصرف از سوی مشترکان بهویژه در ساعتهای پیک مصرف، برای پایداری خدمات بسیار تعیینکننده خواهد بود».
رحیم میدانی، معاون وزیر نیرو درامورآب و آبفا، در دومین روز هفتهی صرفهجویی مصرف آب، با بیان این خبر، زنگ خطر بیآبی را در کشور به صدا درآورد.
-
مصرف بیش از حد علت کم آبی
معاون وزیر نیرو در امور آب وآبفا، علت کم آبی در برخی از شهرها و کلانشرها را تنش آبی و کاهش فشار آب دانست و تصریح کرد: «در بسیاری از شهرها ممکن است بهدلیل مصرف بیش از حد آب، با افت فشار آب روبرو شویم؛ ولی به دلیل قدمت شبکهی آن شهر نتوانیم فشار شبکه موجود در آب شهری را از حدی بالاتر ببریم که از جمله این شهرها میتوان به شهر بوشهر اشاره کرد».
طبق پیشبینیهای سازمان هواشناسی، دمای هوا در ماههای تیر، مرداد و شهریور بین ۰/۵ تا ۱/۵ درجه سانتیگراد گرمتر خواهد شد و این سبب میشود تا میزان مصرف آب افزایش یابد. بدون شک به دلیل افزایش دما، میزان مصرف آب در اوج زمان مصرف، بیش از حد انتظار بالا رفته و همین اتفاق ممکن است باعث کاهش حجم مخازن آب شود.
ساعات پیک مصرف آب در روزهای غیر تعطیل بین ساعات ۱۶:۳۰ تا ۲۱ و در روزهای تعطیل بین ساعات ۱۰ تا ۱۴ در صبحها و در بعداز ظهرها، از ۱۶:۳۰ تا ۲۱ است. در این ساعتها میزان مصرف آب بهشدت افزایش خواهد داشت و فشار بسیار زیادی به شبکه تحمیل میشود. به گفتهی رحیم میدانی، عدم مصرف طولانی در ساعات اوج مصرف میتواند کمک شایانی به کمبود آب کند.
-
مشکل تأمین آب در شهرستان گرگان
شهرستان گرگان در حال حاضر با مشکل تأمین آب روبروست. براساس تصمیمات اتخاذ شده ازسوی معاون وزیر نیرو، قرار براین شد که تأمین آب شهر گرگان از طریق سامانههای آب شیرینکن انجام گیرد.
میدانی با اشاره به حوادث غیرمترقبه اخیر در استان سیستان و بلوچستان که به دلیل افزایش بیش از حد دما رخ داده بود، گفت: «اتفاقی که اخیراً در زابل افتاد، بهواسطه قطع و وصلهای مکرر برق بود که با ایجاد شوک به ایستگاههای پمپاژ، موجبات ترکیدگی لوله و اتصالات را بهوجود آورده و نواقصی در تأسیسات آب ایجاد شد؛ این مشکل با اختصاص ۱۵۰ میلیارد تومان به استان سیستان و بلوچستان از محل ۴۹۰ میلیارد تومان اعتبار پیشبینیشده برای شهرهای دارای تنش، برطرف شد».
-
وضعیت سدها رضایتبخش است، اما باید مدیریت کرد
براساس گفتههای وزیر معاون نیرو، درحال حاضروضعیت سدهای کشور رضایتبخش است؛ اما این موضوع سبب نمیشود که مصارف خود را مدیریت نکنیم؛ زیرا اگر میزان مصارف افزایش یابد، حتی با وجود آب پشت سدها، در بسیاری از مواقع، تأسیسات پاسخگوی نیاز بیش از حد مشترکان نخواهد بود.
او از مردم خواست، با مدیریت در مصرف آب بهخصوص در زمان پیک مصرف، شرایط را به گونهای ایجاد کنند تا همه هموطنان بتوانند از آب پایدار بهرهمند باشند.
-
ایران با کمبود آب روبروست
با توجه به میزان منابع آب و سرانهی مصرف، ایران ازجمله کشورهایی است که در گروه کشورهای مواجه با کمبود آب قرار دارد. این گروه شامل کشورهایی است که در سال ۲۰۲۵ با کمبود فیزیکی آب روبرو خواهند بود. این بدان معناست که حتی با بالاترین راندمان و بهرهوری ممکن در مصرف آب، برای تأمین نیازهایشان، آب کافی در اختیار نخواهند داشت. حدود ۲۵ درصد مردم جهان ازجمله ایران، مشمول این وضعیتاند.
براساس شاخص مؤسسه بینالمللی مدیریت آب، ایران در وضعیت بحران شدید آبی قرار دارد و برای حفظ وضع موجود خود تا سال ۲۰۲۵ باید بتواند ۱۱۲ درصد به منابع آب قابل استحصال خود بیافزاید که این مقدار با توجه به امکانات و منابع آب موجود، غیرممکن به نظر میرسد.