کپیرایت فضای مجازی در اروپا بهنفع خالقان اثر
روز چهارشنبه، ۲۱شهریور، پارلمان اروپا با ۴۳۸ رای موافق در مقابل ۲۲۶ رای مخالف و ۳۹ رای ممتنع، مقررات کپیرایت در فضای مجازی را بهنفع خالقان اثر و روزنامهنگاران تغییر داد. این لایحه باید در کمیسیون اروپایی و سپس در شورای اتحادیه اروپا بررسی شده و سپس در ماه ژانویه ۲۰۱۹میلادی، برای رایگیری نهایی به صحن پارلمان برگردد.
اصلیترین تغییر این لایحه میگوید که پلتفرمهایی همانند یوتیوب و فیسبوک در کنار عرضهکنندگان خبر مثل بخش خبر گوگل باید برای انتشار آثار روزنامهنگاران، نویسندگان، رسانهها، موسیقیدانها، هنرپیشگان و دیگر خالقان آثار فرهنگی، به آنها حق کپیرایت پرداخت کنند و این بازپخش باید با اجازه صاحب اثر باشد.
همچنین روزنامهنگاران، مقدم بر رسانهها باید بدینشکل از انتشار مطالبشان از سوی این غولهای اینترنتی درآمد کسب کنند.
وبسایتهای منبع باز (open source) همانند ویکیپدیا و همچنین رسانههای کوچک از این قانون مستثنی شدهاند.
این پارلمان میگوید این تغییرات بهنقع شرکتهای کوچک و همچنین آزادی بیان است، ولی غولهای اینترنتی همانند گوگل و فیسبوک روی خوشی نسبت به این تغییرات نشان ندادهاند. برخی منتقدان هشدار میدهند که آیندهای سیاه برای فضای مجازی بهواسطه این قانون در راه است.
انتقاد به «مالیات بر لینکها»
منتقدان به این لایحه، میگویند اجرای آن به نابودی فضای مجازی منتهی خواهد شد و دیگر نمیتوان بسیاری مطالب را در رسانههای اجتماعی همانند فیسبوک منتشر کرد. برخی از منتقدان میگویند با اجرای این قانون، آزادی بیان خدشهدار میشود و فضای کنترل و نظارت بر اینترنت حاکم میشود.
البته اتحادیه اروپا میگوید که مقررات خود را بهگونهای تغییر خواهد داد که بازنشر مطالب از سوی افراد دچار مشکلی نشود و بهگفته پارلمان اروپا، آزادی بیان حفظ شود. برای همین هایپرلینکها (قرار دادن یک لینک اینترنتی در داخل یک متن) که حاوی نوشته باشد، از این محدودیتهای کپیرایت معاف شده است. این کلمات میبایست مشخصا به لینک و مطلب منتشر شده ارتباط داشته باشند تا بدینشکل از این مقررات کپیرایت سوءاستفاده نشود.