با انفجار مرگبار در لوگر افغانستان، زنگ هشدار «اول ماه مه» به صدا درآمد
وقوع انفجار مرگبار در ولایت لوگر در جنوب افغانستان، که دهها کشته و مجروح به جا گذاشت، زنگ خطر اول ماه مه، زمان خروج همه نیروهای بینالمللی از افغانستان، را به صدا درآورد.
دفتر مطبوعاتی والی لوگر اعلام کرد که در اثر انفجار یک خودرو بمبگذاریشده مقابل ساختمان یک بیمارستان و مهمانخانه دولتی در شهر پلعلم، مرکز ولایت لوگر، دستکم ۲۴ غیرنظامی کشته و ۱۱۰ نفر زخمی شدند.
بنا بر اعلام پلیس لوگر، این حادثه مرگبار شامگاه دیروز جمعه هنگام افطار رخ داد و قربانیان داوطلبان کنکور و افراد غیرنظامیاند. گروه طالبان در مورد این حادثه اظهارنظری نکردهاند. به گفته مقامهای محلی لوگر، در اثر شدت انفجار، ساختمانهای چند اداره دولتی و خانههای مسکونی تخریب و خسارتهای هنگفت مالی به دولت و مردم وارد شده است.
همزمان منابع امنیتی از انفجار یک بمب در فرودگاه نظامی بگرام در ولایت پروان در شمال کابل خبر دادهاند. این انفجار دیشب هنگامی رخ داد که نیروهای ارتش افغانستان در حال ادای نماز بودند. بر اساس گزارشهای اولیه، در این انفجار دستکم ۲۰ نظامی زخمی شدند. تاکنون جزئیات بیشتری در مورد انفجار در پایگاه نظامی بگرام منتشر نشده است و طالبان نیز در این خصوص اظهارنظر نکردهاند.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان، صبح روز شنبه ۱۱ ثور/اردیبهشت از دو حمله جداگانه طالبان به پاسگاههای نیروهای امنیتی افغانستان در مرکز ولایتهای لوگر و غزنی خبر داده است. ذبیحالله مجاهد در رشته توییتی نوشت در حمله امروز طالبان در مرکز ولایت لوگر، ۸ تن از نیروهای امنیتی کشته شدهاند. او همچنین خبر داد طالبان یک پاسگاه پلیس در شهر غزنی را تصرف کردهاند و ۲۰ نیروی نظامی را اسیر گرفتهاند. درحالیکه مسئولان امنیتی در مورد سقوط پاسگاه پلیس در غزنی اظهارنظر نکردهاند، شماری از اعضای شورای ولایتی غزنی این خبر را تایید کردهاند.
طالبان اخیرا هشدار داده بودند در صورتی که نیروهای بینالمللی بر اساس توافقنامه دوحه در اول ماه مه ۲۰۲۱ بهطور کامل از افغانستان خارج نشوند، این گروه «اصولا راه هرگونه اقدام لازم را به روی مجاهدین (طالبان) باز میکند».
طبق توافقنامه دوحه بین آمریکا و طالبان، قرار بود همه نیروهای بینالمللی در یک بازه زمانی ۱۴ ماهه پس از امضای این توافقنامه تا اول ماه مه ۲۰۲۱، افغانستان را ترک کنند. اما دولت جدید آمریکا پس از بازنگری توافقنامه دوحه، زمان خروج سربازان آمریکایی را تا سپتامبر ۲۰۲۱ به تاخیر انداخت. گروه طالبان تاخیر خروج نیروهای بینالمللی را سرپیچی آمریکا از اجرای توافقنامه دوحه خوانده و مسئولیت حوادث احتمالی پس از ماه مه را به ایالات متحده آمریکا واگذار کرده است.
در حالیکه از دید طالبان ضربالاجل خروج نیروهای بینالمللی در اول ماه مه به پایان میرسد، اعضای تروییکای توسعهیافته شامل آمریکا، چین، روسیه و پاکستان در دومین نشست درباره صلح افغانستان، با صدور بیانیهای مشترک، زمانبندی خروج نیروهای بینالمللی را تایید کرده و گفتهاند در جریان عقبنشینی نیروهای خارجی، روند صلح افغانستان نباید مختل شود و نباید جنگی در این کشور رخ دهد.
نمایندگان تروییکای توسعهیافته دیروز جمعه، پس از نشست در دوحه، در بیانیهای مشترک که وزارت خارجه آمریکا منتشر کرده است، از طالبان و دولت افغانستان خواستهاند به تعهداتشان در زمینه جلوگیری از فعالیتهای تروریستی در خاک افغانستان عمل کنند و خشونتها را کاهش دهند. این چهار کشور بار دیگر از میزبانی ترکیه برای برگزاری نشست صلح بین دولت افغانستان و طالبان استقبال کرده و از دولت و طالبان خواستهاند برای حصول توافق سیاسی فراگیر و آتشبس سراسری و دائمی گام بردارند.
در بیانیه آمده است که اعضای این تروییکا هدف قرار دادن غیرنظامیان در افغانستان را محکوم و از بررسی ورود اسامی رهبران طالبان در فهرست تحریمهای سازمان ملل متحد پشتیبانی میکنند.