جو بایدن: نیروهای آمریکایی تا خروج همه آمریکاییها در فرودگاه کابل باقی خواهند ماند
جو بایدن، رییسجمهوری آمریکا، تاکید کرد حتی اگر امکان خروج شهروندان آمریکا از افغانستان در مهلت مقرر شده در ۳۱ اوت، ۹ شهریور ماه، محقق نشود، نیروهای نظامی ایالات متحده تا خروج همه آمریکاییها در فرودگاه کابل باقی خواهند ماند.
جو بایدن در مصاحبهای که روز چهارشنبه با شبکه ایبیسی انجام داد، در پاسخ به این پرسش که آیا خروج آمریکا از افغانستان میتوانست بهتر اداره شود، گفت: «نه، من نمیدانم این ایده که به طریقی راهی برای خروج بدون هرج و مرج وجود دارد، چگونه اتفاق میافتد.»
رییسجمهوری آمریکا در پاسخ به این سوال که پس از دیدن تصاویر فرودگاه کابل از پرتاب شدن مردم از هواپیما چه فکری کرد، گفت: «آنچه که من فکر کردم این بود که باید به گونهای حرکت کنیم تا بتوانیم کنترل فرودگاه را به دست بگیریم و این را هم انجام دادیم.»
در همین حال، لوید استین، وزیر دفاع آمریکا، روز چهارشنبه اعلام کرد که حدود ۴۵۰۰ نیروی نظامی در کابلاند و رویارویی خشنی با طالبان صورت نگرفته است.
آستین با اشاره به اینکه خطوط ارتباطی با طالبان باز است، گفت که هدف ارتش آمریکا افزایش ظرفیت تخلیه از افغانستان در هر روز است.
او با تاکید بر وظیفه اخلاقی آمریکا برای کمک به شهروندان افغانستانی که به ایالاتمتحده کمک کردهاند، خاطرنشان کرد که ارتش در زمینه تخلیه آمریکاییها و متحدان افغانستانی از فرودگاه کابل، حتی به آنچه مد نظر است نزدیک نیست.
سخنگوی سازمان ملل متحد روز چهارشنبه گفت که بیش از ۱۰۰ کارمند بینالمللی سازمان ملل از افغانستان به قزاقستان منتقل شدند.
کاخ سفید نیز در بیانیهای اعلام کرد جو بایدن و آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، روز چهارشنبه در تماسی تلفنی درباره اقدامات مربوط به تخلیه نیروها و کمکهای بشردوستانه برای افراد آسیبپذیر در افغانستان و کشورهای همسایه گفتوگو کردند.
در بریتانیا نیز، ده رسانه این کشور در نامهای به بوریس جانسون، نخستوزیر، خواستار اقدام فوری او برای حفاظت از جان روزنامهنگاران و کارکنان خود در افغانستان و انتقال آنها به فضای امن شدند.
یک مقام غربی به رویترز گفت در ۲۴ ساعت گذشته، حدود پنج هزار نفر از دیپلماتها، کارمندان امنیتی، امدادگران و شهروندان افغان از کابل تخلیه شدهاند. به گفته او، این انتقال بهصورت شبانهروزی با پروازهای نظامی ادامه خواهد داشت
از سوی دیگر، صندوق بینالمللی پول چهارشنبه اعلام کرد درپی سلطه طالبان بر افغانستان و مشخص نبودن وضعیت دولت این کشور، دسترسی افغانستان به منابع این سازمان را، از جمله ۴۴۰ میلیون دلار ذخایر مالی جدید، مسدود کرده است. وزارت خزانهداری آمریکا پیشتر هشدار داده بود این منابع نباید به دست طالبان بیافتد.
تاکید بر لزم حفظ حقوق شهروندان افغانستان به ویژه زنان
در همین حال، آمریکا و متحدانش در بیانیهای مشترک تاکید کردند مواضع مقامهای طالبان درباره حفظ حقوق شهروندان افغانستان، به ویژه زنان، باید در عمل ثابت شود.
این بیانیه ضمن ابراز نگرانی شدید درباره وضعیت زنان و دختران افغان، حق تحصیل، کار و آزادی رفت و آمد آنها، بر آمادگی جامعه بینالمللی آماده کمک به زنان و دختران افغان با کمکهای بشردوستانه تاکید کرد.
این بیانیه هشدار داد: جامعه بینالمللی این موضوع را دقیق تحت نظر دارد که هر دولت بعدی در افغانستان چطور آزادی و حقوق زنان و دختران را در افغانستان تضمین میکند.
ژان ایو لودریان، وزیر خارجه فرانسه، در توییترش خطاب به طالبان نوشت که باید با رفتارشان نشان دهند که تغییر کردهاند و افزود: «به آنها بستگی دارد که این را اثبات کنند.»
در عین حال، وزارت خارجه روسیه در بیانیهای نوشت اظهارات و اقدامات اولیه طالبان نشان میدهد مشکلات داخلی افغانستان میتواند از طریق مذاکره و با دربرگرفتن تمام نیروهای سیاسی و قومی و مذهبی حل شود.
این در حالی است که کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد اعلام کرد ۸۰ درصد مردمی که به دنبال فرار از جنگ افغانستان هستند زنان و کودکانند و هشدار داد این مساله «هزینه نامتناسبی» است که غیرنظامیان میپردازند.
با این حال، رویترز به نقل از وحیدالله هاشمی، یکی از مقامهای ارشد طالبان، گزارش داد که درباره نقش زنان در افغانستان، از جمله حق کار، تحصیل و نحوه پوشش آنها، شورایی از علمای اسلامی تصمیم نهایی را خواهند گرفت.