آخوندی برای سومین بار در سمت وزیر راه ابقا شد
مجلس شورای اسلامی ایران در جلسه بعدازظهر روز سهشنبه بیستودوم اسفند، با ۱۵۲ رای مخالف استیضاح، ۹۲ رای موافق، و ۲ رای ممتنع از ۲۴۶ رای ماخوذه عباس آخوندی وزیر راهوشهرسازی را در سمت خود ابقا کرد.
در این جلسه، ابتدا موافقان استیضاح سخن گفتند، سپس وزیر بالای تریبون مجلس رفت تا از عملکردش دفاع کند و پس از آن هم، مخالفان استیضاح نظراتشان را ارائه دادند.
-
وزارت راه درخصوص حوادث اخیر عملکرد خوبی نداشته
احمد علیرضابیگی، نماینده تبریز در مجلس، بهعنوان موافق استیضاح آخوندی گفت که وزارت راه، درخصوص زلزله اخیر، حادثه قطار و همچنین حادثه هواپیمای تهران-یاسوج، عملکرد خوبی نداشته است.
او با بیان اینکه دو و نیم میلیون مطالبه انباشته درمورد مسکن وجود دارد، افزود این درحالی است که دومیلیون واحد خالی در کشور وجود دارد که البته این امر، دردی از ضعفا کم نمیکند.
این نماینده مجلس به فرآیند دریافت وام مسکن اشاره کرد و گفت که اگر ۴۰میلیون تومان در بانک مسکن سپردهگذاری شود، میتوان وام ۸۰ میلیونی دریافت کرد که ارزش این سپردهگذاری، تنها پاسخگوی ۳۰ درصد وام پرداختی است و این، یکی از دلایل نیمهتمام ماندن مسکن مهر است.
او با بیان اینکه کشور هنوز «طرح جامع مسکن» ندارد، اضافه کرد که در حال حاضر، ۴۰۰هزار مسکن مهر نیمهتمام در کشور وجود دارد و تکمیل این ۴۰۰هزار واحد، میتواند یک میلیون شغل در کشور ایجاد کند.
-
مشکل وزارت راهوشهرسازی، نبود درستکاری در کار است
نادر قاضیپور، نماینده ارومیه در مجلس، دیگر نماینده موافق استیضاح وزیر راهوشهرسازی گفت که اشرافیگری در کشور، ویروسی خطرناک است که مسؤولان حکومتی باید بهشدت از آن اجتناب کنند.
او در بخش دیگری از صبحتهای خود، به تجمع کشاورزان اصفهان برای مخالفت با انتقال آب به استان یزد اشاره کرد و گفت اگر مدیریتها صحیح باشد، کشاورزان اصفهان چند ماه تجمع و اعتراض نخواهند کرد؛ بنابراین چنین اقدامی، بهدلیل عدم مدیریت صحیح برخی از مدیران است.
این نماینده مجلس همچنین گفت که مشکلات امروز وزارت راهوشهرسازی، موضوع شرکتهای بیشمار و پیمانکاران، خانوادههای وزارت راه نیست؛ بلکه درستکاری در کار است.
-
اگر کاخنشینی در ایران مرسوم شود، باید فاتحه کشور را خواند
نماینده ارومیه، در ادامه سخنان خود در مجلس گفت که اگر کاخنشینی و شمالشهرنشینی در بین مسؤولان، از رییسجمهور گرفته تا نمایندگان مجلس، مرسوم شود، باید فاتحه کشور را خواند.
او با تأکید بر اینکه ملت عدالت و کار میخواهد، نه اتاق بزرگ وزارت، گفت امروزه وزارت راهوشهرسازی، به پول بادآورده آقازادهها فکر میکند.
-
کارنامه آخوندی به خون آغشته است
قاضیپور همچنین با طرح این پرسش که «آیا ما دربرابر جانباختگان حادثه مشهد-تبریز و سقوط هواپیما و زلزلهزدگان سرپلذهاب مسؤولیم یا خیر؟»، افزود: «در حال حاضر، کارنامه آخوندی، آغشته به خون مظلومانی است که مرگ آنها، ناشیاز بیتدبیری و بیمدیریتی اوست».
او با اشاره به وعده آخوندی مبنیبر ایجاد سالانه ۶۰۰هزار واحد مسکونی، گفت که در این ۵ سال، آجری بر روی آجر گذاشته نشد و همچنین سال ۹۵، بدترین آمار در تولید مسکن را داشتیم.
-
مسکن مهر بینظیر بود
احد آزادیخواه، نماینده اصولگرای شهر ملایر در مجلس، بهعنوان موافق استیضاح، وزیر راه را به بیانگیزگی در مدیریت متهم کرد و گفت که طبق گفته آخوندی، وزارت راه با ۱۲هزار میلیارد تومان بدهی کاری به پیمانکاران و ۲۴۰هزار میلیارد تومان پروژه نیمهتمام روبروست.
او با تأکید بر اینکه نباید به مردم وعده داد و نباید پروژهای را کلنگ زد، افزود که مسکن مهر بهعنوان پدیدهای بینظیر برای مردم کم درآمد، در سال ۸۶ ایجاد شد.
این نماینده مجلس تأکید کرد که وعده افزایش کیفیت مسکن مهر، از قولهای دولت روحانی بود؛ بنابراین، این وعده هنوز محقق نشده است و چرا مسکن اجتماعی دنبال نشده است؟
-
۱۹۳ فروند هواپیمای دیگر کجاست؟
نماینده ملایر در مجلس، همچنین اعلام کرد که در قرارداد خرید هواپیماها، از ۲۰۰ فروند، تنها ۷ فروند تحویل ایران شده است و بنابراین، ۱۹۳ فروند هواپیمای دیگر کجاست؟ چرا مردم از حقایق مطلع نیستند؟
او در بخش دیگری از صحبتهای خود، به استخدامها در وزارت راه و شهرسازی اشاره کرد و گفت آخوندی حکم برای برخیها صادر کرده است که این افراد، در بیشاز ۵ شرکت، بازنشسته و عضو بودهاند و بنابراین آخوندی بازنشستهها را بهکار گرفته است.
این نماینده مجلس تأکید کرد: «کار به منزل مسکونی و لواسان ندارم؛ اما آقای وزیر راه، یکبار برای همیشه، وضعیت خود را توضیح دهید».
-
ارزش اقتصادی ۱۷هزار کشتهشده جادهای بیش از بودجه وزارت راه است
محمدقسیم عثمانی، نماینده بوکان در مجلس نیز بهعنوان نماینده موافق استیضاح آخوندی، کشتهشدن سالانه ۱۷هزار نفر از شهروندان ایرانی را در جادهها، ازبین رفتن ثروت و سرمایه ملی عنوان کرد و گفت که اگر ارزش اقتصادی این کشتهها محاسبه شود، رقم آن بیشاز بودجه تخصیصی دولت برای بخش راه خواهد بود.
این نماینده مجلس، دیگر تبعات این مسأله را مبتلاشدن بازماندگان این حادثهدیدگان به معضلاتی اجتماعی دانست و گفت که عامل این امر، وضعیت نامناسب راههای کشور است.
او در بخش دیگری از صحبتهای خود از اینکه زمینهای خالی با رانت و لابیگری به محدوده شهری اضافه میشوند، انتقاد کرد.
نماینده بوکان در مجلس همچنین به عدم رعایت عدالت در طرحهای هادی روستایی اشاره کرد و خطاب به وزیر راه گفت: «نمایندهای که بیشتر از شما سؤال کند، بیشتر طرح هادی دریافت خواهد کرد و نمایندگانی که با شما و دولت همراه هستند و احساس میکنند که سؤالات مکرر وقت دولت را میگیرد، مورد بیمهری و کمتوجهی قرار میگیرند. به موجب قانون، طرح هادی باید هر ۱۰سال یکبار بازنگری شود؛ اما متأسفانه بنیاد مسکن جلوی این کار را گرفته است و گفتهاند ادامه طرح هادی باید با پول مردم، ادامه پیدا کند».
«طرحهای هادی روستایی، پروژههاییاند که در راستای فراهمسازی زمینه توسعه و عمران نقاط روستایی، تهیه و اجرا میشوند.
-
در زمین، هوا، زمین و زیرزمین شاهد حوادث هستیم
عدل هاشمیپور، نماینده کهگیلویه و بویراحمد، بهعنوان نماینده موافق استیضاح آخوندی، گفت: «در مکتب سپاه بزرگ شدهام؛ خیلی بهتر و روانتر از آنچه که بخواهم، در اثبات عدم کارآمدی و بیانگیزگی آخوندی و جایگاه بسیار خطیر این وزارت سخن بگویم و وقت شهروندان ایران را بگیرم، خود آخوندی با عملکرد ناکارآمد، ضعف خود را فریاد زده است.»
او با اشاره به اینکه در دوران تصدی وزارت آخوندی شاهد حوادث و فاجعه در هوا، زمین، زیرزمین، دریا و جاده هستیم، گفت در این حوادث آخوندی حتی یک عذرخواهی خشک و خالی نکرد بنابراین دیگر باید چه اتفاقی رخ دهد تا متوجه ناتوانایی مدیریتی این وزیر شد.
نماینده کهگیلویه و بویراحمد همچنین در بخش دیگری از صحبتهای خود به ناتمام ماندن پروژههای نیمهکاره اشاره کرد و گفت به عنوان مثال در حوزه انتخابی بنده ۱۲سال است از عمر یک پروژه میگذرد و هنوز به بهرهبرداری نرسیده است.
این نماینده مجلس همچنین از افزایش بیرویه فروش بلیتهای هواپیما و تاخیر در پروازها و پیمانکار ورشکسته و فراری انتقاد کرد و گفت که نوبخت دل خود را به فروش اوراق خوش کرده است اما تکلیف در این رابطه چیست؟
-
بابت تمام کاستیهای سقوط هواپیمای تهران - یاسوج عذرخواهی میکنم
عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی پس از صحبت نمایندگان موافق استیضاح خود، گزارش عملکردی از وزارت خود ارائه داد و در ابتدا نیز به حادثه سقوط هواپیمای تهران-یاسوج اشاره کرد و گفت: «بابت تمام کاستیها از ملت عزیز پوزش میخواهم».
او همچنین مدعی شد که در فرودگاه یاسوج بیش از ۳۰ میلیارد تومان از سوی وزارت راه و شهرسازی هزینه شده است.
وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه مسئول صادق باید در برابر مردم پاسخگو باید و بنده نیز دنبال فرافکنی نیستم، گفت که بیگمان کار هیچ دستگاهی بدون کاستی نیست بنابراین پوزش خواستن مسئولان از مردم ضعف نیست.
آخوندی گفت که حمل و نقل سیستمی پیچیده و باز است و میلیونها نفر در آن ایفای نقش میکنند که در این سیستم تولیدکننده ماشین، میلیونها راننده، پلیس، سازمانهای امدادی، هلال احمر همه درگیر بحث حمل و نقل ایمن هستند.
او با اشاره به حادثههای رخ داده در برف اخیر ایران گفت: «حوزه تهران با ۳۲سانت برف در محدوده فرودگاه مهرآباد و کرج نیز با ۳۳ سانت برف و دمای منفی ۱۳درجه همراه بود، بنابراین پرسش این است آیا امکانپذیر بود جاده و فرودگاهها را در این شرایط عملیاتی نگه داشت».
آخوندی با بیان اینکه در دو ماه گذشته شاهد ۲۵ حادثه در سیستم حمل و نقل جادههای جهان بودیم، اضافه کرد که در تمام کشورهای اروپایی، آمریکایی، چین و ژاپن با برف و سرمای بسیار کمتر از ایران، بسیاری از پروازها و قطارهای خود را لغو کردند.
او همچنین افزود: به عنوان مثال، ۱۴اسفند ماه در برف نیویورک ۵۵۰ پرواز و در بریتانیا تمام سفرهای قطار و فرودگاهها لغو شد و همچنین ۱۱اسفند در سوئیس فرودگاه ژنو بسته شد.
وزیر راه گفت که ۱۱اسفند در اسکاتلند و در لندن نیز با بارش برف، ۳ روز سیستم حمل و نقل خود را تعطیل کردند یا ایرلند ۳۳۱ پرواز خود را لغو کرد.
او با بیان اینکه طول راههای منتهی به تهران ۹۰۰کیلومتر است، گفت برای باز نگه داشتن جادهها به ۲۰۰دستگاه برفروب نیاز است، اما شمار کل دستگاههای نمکپاش وزارت راه و شهرسازی، ۴۲دستگاه با عمر ۲۵سال است.
وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه هر سال شاهد افتتاح راههای روستایی و اصلی و آزادهراه هستیم، اعلام کرد: در حال حاضر در کل کشور ۲۱۷هزار کیلومتر جاده وجود دارد و طبق استاندارد جهانی برای نگهداری آن ۱۰هزار میلیارد تومان فقط پول راهداری باید تخصیص داده شود.
آخوندی افزود که کل اعتبار وزارت راه و شهرسازی برای نگهداری جادهها در بهترین حالت ۲هزار میلیارد تومان است.
او گفت که در زمان بارش برف در کشور ۸ هزار کارگر راهدار سه ماه حقوق نگرفته بودند اما برای باز نگه داشتن راه ها حضور داشتند.
-
آیا همه وزیران جهان استعفا می دهند؟
او بار دیگر به ۲۵حادثه در سیستم حمل و نقل جهان در دو ماه گذشته اشاره کرد و این پرسش را مطرح کرد که آیا با این حوادث در جهان همه وزرا باید استعفا دهند؟
او در خصوص دلایل استعفا در کشورهای مختلف جهان گفت: اگر قرار باشد بعد از بروز هر حادثهای وزرای مربوطه استعفا دهند دلیلی وجود ندارد. باید بررسی کنیم که یک وزیر چه زمانی بعد از وقوع حادثه استعفا میکند. پاسخ این است که دلیل استعفای یک وزیر در کشوری پیشرفته برای همبستگی اجتماعی و برداشتن موانع جهت رسیدگی به حوادث است. اگر در مورد این حادثه من مانع رسیدگی بودم قطعا کنارهگیری میکردم.
او با بیان اینکه اگر استعفا عمل درستی است اما استعفای نادرست به همان میزان نادرست و تخریبی است، گفت آیا علامت نادرست به جامعه دادن درست است؟ باید دانست که از این کار نتیجهگیری غلط میشود.
-
بدهی دولت به اقتصاد ۶۵۰هزار میلیارد تومان است
او با تاکید بر اینکه واقع نگران وضعیت اقتصاد ایران هستم، گفت که این نگرانی بابت تلاش بیشتر است.
آخوندی افزود که بدهی دولت به اقتصاد ۶۵۰هزار میلیارد تومان است که این رقم ۵۲درصد تولید ناخالص داخلی است.
او این رقم را برابر با متلاشی شدن تمام شرکتهای مهندسی و صنعتی دانست و گفت: «آیا ما و شما در برنامه ششم برای این رقم بدهی اندیشهای کردیم؟»
او با تاکید بر اینکه اقتصاد کلان ایران نیاز به تصمیمات فوق العاده سخت دارد، گفت: «۴سال است این مسائل را به روحانی و جهانگیری اعلام کردم بنابراین باید تصمیم سخت بگیریم».
-
بدهی های بانکی ۱۲۰هزار میلیارد تومان است
او میزان بدهی و معوقات بانکی را ۱۲۰هزار میلیارد تومان عنوان کرد و گفت: «معنی این رقم این است که در سال ۸۶ بانکها ۳۸درصد قدرت تسهیلات داشتند اما اکنون این رقم ۱۲درصد است، آیا با این رقم می توان کار بزرگی در بخش خصوصی انجام داد؟»
او در خصوص رشد سرمایه گذاری در ۱۰سال گذشته ایران گفت که در اکثر سالها رشد سرمایهگذاری در ایران روندی نزولی و صفر داشته است بنابراین شرایط اقتصادی برای زندگی بسیار سخت است.
به گفته او، بودجه کشور در وضعیت موجود تقریبا ۱۰۰درصد آن جاری تخصیص داده میشود و بودجه عمرانی از اوراق مشارکت است، اما با این وضعیت بودجه میتوان کارهای بزرگ انجام داد.