آغاز به کار هفتمین کنگره «علیه اعدام» در بروکسل
هفتمین کنگره جهانی «علیه مجازات اعدام»، در بروکسل، پایتخت بلژیک و در مقر اتحادیه اروپا، کار خود را آغاز کرد.
به گزارش وبسایت سازمان ملل، این کنگره به مدت سه روز، تا روز جمعه دهم اسفندماه، ادامه خواهد داشت. در این کنگره نمایندگانی از ۱۴۰ کشور جهان از سازمانها و گروههای مختلف حقوق بشری و کنشگران مخالف مجازات اعدام شرکت دارند.
در روز نخست کنگره، فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، سخنرانی کرد. موگرینی ضمن ابراز خرسندی از الغای مجازات اعدام در اتحادیه اروپا و تلاشهای کشورهای اروپایی در این راستا، گفت هر کشوری که اعدام را در دستور کار داشته باشد؛ نمیتواند عضوی از اتحادیه اروپا باشد.
نماینده سوییس نیز در روز اول کنگره اشارهای به وضعیت اعدامها در ایران کرد. او ضمن استقبال از تصمیم ایران برای لغو مجازات اعدام، در برخی از جرایم مرتبط با مواد مخدر، این تصمیم را ناشی از شمار بالای این احکام در ایران دانست.
برابر گزارشهای موجود، ۱۴۲ کشور در جهان به طور کامل مجازات اعدام را از نظام قضایی خود حذف کردهاند. با این حال این مجازات کمکان در رژیمهای حقوقی ۵۳ کشور جهان وجود دارد. هرچند بسیاری از این کشورها سالها است که مجازات اعدام را اجرا نمیکند اما در برخی دیگر مانند ایران، عراق، عربستان، پاکستان، چین و ایالات متحده این مجازات کماکان اجرا میشود.
کشورهای آفریقایی ماداگاسکار، بورکینافاسو، گینه و بنین تازهترین کشورهایی هستند که به جمع کشورهایی پیوستهاند که اعدام را به طور کامل از نظام قضایی خود حذف کردهاند.
چند سازمان و گروه حقوق بشری ایرانی، از جمله سازمان حقوق بشر ایران و نیز بنیاد سیامک پورزند نیز در این کنگره حضور دارند.
سازمان حقوق بشر ایران در آخرین گزارش خود که روز سهشنبه هفتم اسفند ماه منتشر شد؛ برآورد کرده که طی سال میلادی گذشته، دستکم ۲۷۳ نفر در ایران، با اتهامهای مختلف اعدام شدند.
گزارش سالانه این سازمان نشان میدهد که هرچند شمار کلی اعدامها در ایران نسبت به سال قبل از آن کاهش داشته است؛ اما کماکان اعدام در ملاعام و اعدام متهمانی که در کودکی مرتکب جرم شدهاند؛ در سال ۲۰۱۸ نیز به مانند گذشته در ایران ادامه داشته است.
به رغم کاهش شمار اعدامها در ایران، اما کماکان ایران به نسبت جمعیتش بیشتر شمار اعدامها در جهان را دارد.