آغاز مذاکرات دو جانبه نخستوزیر ژاپن با رییسجمهور ایران در تهران
شینزو آبه، نخست وزیر ژاپن، روز چهارشنبه وارد تهران شد.
حسن روحانی، رئیس جمهور ایران و نخست وزیر ژاپن پس از مراسم استقبال رسمی در کاخ سعدآباد، مذاکرات دوجانبه را آغاز کردند.
آبه در بدو ورود به فرودگاه تهران با استقبال محمدجواد ظریف، وزیر امورخارجه ایران مواجه شد. مراسم استقبال از او به طور رسمی با حضور حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی ایران بعد از ظهر چهارشنبه، ۲۲ خرداد در کاخ سعدآباد برگزار شد.
نخست وزیر ژاپن پس از دیدار با روحانی، صبح روز پنجشنبه نیز با آیتالله خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران دیدار و گفتوگو خواهد کرد.
این اولین سفر یک نخست وزیر ژاپن به ایران پس از انقلاب ۵۷ است. همچنین اهمیت این سفر با افزایش تنشها میان ایران و آمریکا دوچندان شده است.
پیش از ورود آبه به تهران، ظریف با کونو تارو وزیر امورخارجه ژاپن دیدار و گفتوگو کرد.
ظریف در این دیدار بار دیگر آمریکا را به «جنگ و تروریسم اقتصادی» علیه جمهوری اسلامی ایران متهم کرد و گفت: «جنگ اقتصادی را با ملت ما آغاز کردهاند و روزانه هم با تبلیغات و نفرتپراکنیهای آمریکاییها مواجه هستیم.»
وزیر امورخارجه ژاپن نیز در این دیدار از آمادگی کشورش برای «کاهش تنش» در منطقه خبر داد.
پیشتر نخست وزیر ژاپن پیش از ترک توکیو به مقصد تهران، ابراز امیدواری کرده بود که گفتوگو و دیدار با مقامهای ایران به گونهای پیش رود که تنشها در منطقه خاورمیانه را کم کند.
نخست وزیر ژاپن با تاکید بر این که «تنشها در خاورمیانه نگران کننده است»، گفت که ژاپن تا حد ممکن برای صلح و ثبات در خاورمیانه تلاش خواهد کرد.
نخست وزیر ژاپن چند روز پیش از سفر به تهران میزبان دونالد ترامپ بود و پیش از سفر به تهران بار دیگر رئیس جمهوری آمریکا تلفنی گفت و گو کرد. علاوه بر این نخست وزیر ژاپن پیش از سفر به تهران با نخست وزیر اسرائیل، و رهبران عربستان سعودی و امارات متحده عربی نیز تلفنی گفتوگو کرده است.
در ایران، سفر نخست وزیر ژاپن به دو گونه تفسیر شده است. برخی از این سفر استقبال کردهاند و برخی دیگر مثل صدا و سیما نظر متفاوتی دارند.
محسن امینزاده، معاون وزیر امورخارجه ایران در دوره اصلاحات، گفته است: «من از لحن مخالفان گفتوگو با آمریکا در ایران، از جمله لحن صداوسیما نسبت به سفر نخستوزیر ژاپن واقعاً متأسف شدم. آنان حتی در مورد استفاده حداکثری از ابزار دیپلماتیک برای پیروزی در مقابل فشارهای بیمانند آمریکا هم درک کاملاً غلطی دارند.»