تماس تلفنی ترامپ و آبه درباره ایران و کره شمالی؛ خبری از ارزهای توقیف شده در ژاپن نشد
یک سخنگوی کاخ سفید از مکالمه تلفنی دونالد ترامپ رییسجمهوری آمریکا و شینزو آبه نخست وزیر ژاپن در روز شنبه خبر داد و گفت که رهبران آمریکا و ژاپن درباره کره شمالی، ایران و روابط تجاری گفتوگو کردند.
حسن روحانی روز شنبه بعد از بازگشت از ژاپن ابراز امیدواری کرد که ژاپن ارزهای توقیف شده ایران را آزاد کند. او گفت که به نخست وزیر ژاپن گفته است: «امیدوارم شما و همچنین دولت ژاپن تلاش کنید برای اینکه ما روابط بهتری داشته باشیم و از جمله پولهای ما که در بانک ژاپن مسدود شده، آزاد شود و ما در این شرایط بتوانیم از این پولها استفاده کنیم. این ارز به فروش نفت ما قبل از تحریم امریکا مربوط میشود بنابراین، این حق طبیعی ماست که این پول به ما برگردانده شود.»
در گزارشی که خبرگزاری رویترز از قول جاد دیر سخنگوی کاخ سفید درباره گفتوگوی تلفنی رییس جمهوری آمریکا و نخست وزیر ژاپن منتشر کرد، اشارهای به احتمال رفع توقیف این مبالغ ارزی اشاره نشده است.
رویترز به نقل از جاد دیر سخنگوی کاخ سفید گفت: «دونالد ترامپ و شینزو آبه، توافق کردند که روابط نزدیک خود را، بهویژه بهدلیل بیانیههای تهدیدآمیز کره شمالی، ادامه دهند.»
مکالمه تلفنی آبه و ترامپ در روز شنبه ۲۱ دسامبر انجام شد و ۷۵ دقیقه طول کشید. پیشتر در همان روز حسن روحانی پس از دیدار دو روزه از ژاپن، به تهران بازگشت. سفر روحانی به ژاپن به دنبال سرکوب گسترده معترضان آبان ماه در ایران انجام شد. معترضان در چندین شهر ایران پس از افزایش سه برابری بهای بنزین به خیابانها ریختند و علیه حاکمیت شعار دادند.
رسانههای خبری ژاپنی میگویند دونالد ترامپ و شینزو آبه در مکالمه تلفنی خود عمدتا درباره کره شمالی صحبت کردند. کره شمالی پیشتر گفته بود که ایالات متحده در تلاش برای خروج از مذاکرات خلع سلاح اتمی شبه جزیره کره، پیش از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سال آینده است.
ژاپن یک متحد عمده ایالات متحده است و از سوی دیگر روابط اقتصادی و دیپلماتیک نزدیکی با ایران دارد و در دیدار با حسن روحانی گفت که در نظر دارد یک ناو جنگی و یک هواپیمای تجسسی را برای اطمینان از امنیت و آزادی کشتیرانی در خلیج فارس در منطقه مستقر سازد. نخست وزیر ژاپن در تلاش است تا میان تهران و واشنگتن میانجیگری کند و پیشتر گفته بود کشورش میخواهد برای حل بنبست هستهای جمهوری اسلامی، میان تهران و واشنگتن فعالتر باشد. خبرگزاری کیودو پیشتر گفته بود که آمریکا با طرح ژاپن برای میزبانی حسن روحانی و مذاکره درباره برنامه اتمی تهران موافق است.
شینزو آبه در خرداد گذشته به تهران سفر کرد و با علی خامنهای رهبر و حسن روحانی رییس جمهوری اسلامی ایران ملاقات کرد ولی تلاش او برای میانجیگری میان ایران و آمریکا به نتیجه نرسید و هنوز روشن نیست که سفر روحانی به توکیو و گفت و گوی او با آبه نیز به نتایج ملموسی رسیده باشد.
حسن روحانی، نیز روز شنبه بعد از بازگشت به تهران بار دیگر مواضع قبلی خود درباره شرایط گفتوگو با آمریکا را تکرار کرد و گفت: «ما در زمینه اینکه با آمریکا بتوانیم راجع به مسائلمان بحث کنیم، مشکلی نداریم جز اینکه آنها باید از مسیر خطایی که در این یک سال و نیم رفتند، برگردند.»
روحانی همچنین گفت: «ایران همچنان درهایش به روی ژاپن و شرکتهای ژاپنی باز است و مخصوصا در پروژههای مهمی مثل پروژههای چابهار که میتواند این پروژه کاملا منطقه جنوب و شرق را به شمال و غرب متصل کند، ژاپنی ها می توانند حضور فعالتری داشته باشند.»