آمریکا محمدجواد ظریف را تحریم کرد
وزارت خزانهداری ایالات متحده، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، را در فهرست تحریمهای دولت آمریکا قرار داد.
محمدجواد ظریف شامگاه چهارشنبه نهم مردادماه، در اولین واکنش به قرار گرفتن نامش در فهرست تحریمهای آمریکا، در پیامی در حساب کاربریاش در شبکه اجتماعی توییتر، نوشت: «دلیل اصلی آمریکا برای قرار دادن من در لیست تحریم این است که سخنگوی اصلی ایران در جهان هستم.آیا حقیقت اینقدر دردناک است؟ » او تاکید کرد «از آنجا که من هیچ دارایی یا منفعتی در خارج از ایران ندارم این تحریم بر من یا خانوادهام هیچ اثری ندارد.» او در پایان پیام تویتری خود نوشت:«ممنون که مرا تهدیدی بزرگ برای برنامه کارتان دانستید.»
استیو منوچین، وزیر خزانهداری آمریکا، سوم تیر ماه گذشته، همزمان با اعلام تحریم رهبر جمهوری اسلامی و دفتر او، و نیز هشت تن از فرماندهان سپاه پاسداران، گفته بود: «محمدجواد ظریف وزیر خارجه جمهوری اسلامی هم به زودی تحریم خواهد شد.»
اما با گذشت چند هفته، اعلام شد که دولت آمریکا در حال حاضر از تحریم ظریف منصرف شدهاست.
خبرگزاری رویترز روز پنجشنبه ۲۰ تیرماه پس از صدور ویزا ی ورود به آمریکا برای ظریف که قصد شرکت در یکی از نشستهای سازمان ملل متحد را داشت، در گزارشی به نقل از دو منبع مطلع نوشت که هدف از این تصمیم، «باز نگاه داشتن در دیپلماسی» با ایران است.
ظریف پیش از این هم در ۱۲ تیرماه، به روزنامه نیویورکتایمز، گفته بود با توجه به این که نه او، و نه اعضای خانوادهاش، هیچ دارایی در خارج از ایران ندارند به لحاظ شخصی مشکلی با اعمال تحریمهای احتمالی آمریکا ندارد. به گفته ظریف، تمام زندگی و تعهداتش ایران است و او حتی یک حساب بانکی هم در خارج از کشور ندارد.
عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، تحریم ظریف را «اوج تناقض و حماقت» رهبران آمریکا توصیف کرد و در توییتی نوشت: آنها «ظریف را در سیاست ایران کارهای نمیدانند اما با نابخردی محض دست به تحریم او میزنند.»
موسوی تاکید کرد که «آمریکاییها از منطق ظریف و هنر مذاکراتی او به شدت واهمه دارند.»
از سوی دیگر، مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، با انتشار توییتی، ضمن استقبال از تحریم محمدجواد ظریف، همتای ایرانی خود، او را «رییس توجیهگرهای»خامنهای توصیف کرد. حساب رسمی توییتر فارسی وزارت امور خارجه آمریکا، ضمن بازنشر توییت مایک پمپئو، در توصیف ظریف از تعبیر «مالهکش اعظم» استفاده کرد و او را همدست «مافیای خامنهای در رفتار یاغیانه رژیم» خواند.
وزیر خارجه ایران از سوی «اوفک»، دفتر کنترل داراییهای خارجی، تحریم شده است که نهادی است زیرمجموعه وزارت خزانهداری ایالات متحده. این سازمان بر اساس سیاستهای خارجی دولت آمریکا، افراد و نهادی «غیرآمریکایی» را میتواند در فهرست تحریمهای اقتصادی قرار میدهد.
ظریف از ۱۹۷۷ تا ۲۰۰۷ به مدت ۳۰ سال در آمریکا زندگی کرده است و سالها در دفتر نمایندگی جمهوری اسلامی در سازمان ملل، در نیویورک، مشغول به کار بود.