احضار متین ستوده به دادسرای ارشاد به دلیل «پوشش نامتعارف»
متین ستوده، بازیگر زن سینما و تلویزیون ایران، به دلیل آنچه «پوشش نامتعارف» خوانده شده، به دادسرای ارشاد احضار شد.
خبرگزاری فارس، روز پنجشنبه ۲۵ مهرماه نوشت که این بازیگر روز چهارشنبه و «در پی درخواستهای متعدد مردمی به سامانه دادسرای ارشاد تهران» احضار شده است.
فارس اضافه کرد که ستوده با قرار کفالت آزاد شده است.
انتشار عکسهایی از این بازیگر در مراسم اکران فیلم سینمایی «مسخرهباز» در سالن همایشهای هتل اسپیناس پالاس، واکنشهایی را به همراه داشت.
صادق طباطبایینژاد، یک نماینده مجلس، روز چهارشنبه در یک برنامه تلویزیونی در صداوسیمای جمهوری اسلامی از تشکیل شورایی در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای بررسی «پوشش و عملکرد سلبریتیها و چهرهها» خبر داد.
او گفت: «حضور بازیگران و نحوه پوشش آنها در مراسمهای اکرانهای خصوصی و سایر مراسمها واکنشهایی را از طرف مردم به دنبال داشته است.»
این عضو مجلس ایران ادامه داد: «اخیرا شورای چهرهها یا همان سلبریتیها در وزارت ارشاد تشکیل شده که ریاست و دبیری آن برعهده معاون وزیر ارشاد است. این شورا روز گذشته جلسهای را برگزار کرد و قرار شد برای این موارد قوانینی وضع کنند.»
طباطبایینژاد همچنین از احضار وزیر ارشاد در این زمینه به مجلس خبر داد و گفت: «وزیر ارشاد قرار است در مجلس حضور پیدا کنند و در مورد این مساله توضیح بدهد، اما هنوز زمان آن معلوم نیست.»
با این حال، عباس صالحی، وزیر ارشاد، روز چهارشنبه در حاشیه جلسه هیات دولت، در این باره گفت: «این افراد از کسانی هستند که در برنامههای تلویزیونی نیز حضور دارند و همچنین فضای آن مراسم رسمی نبوده که آنها بخواهند برای حضور از ما اجازه بگیرند.»
اما مسعود نجفی مدیر روابط عمومی سازمان سینمایی، روز چهارشنبه گفت: «در حال تهیه دستورالعملی هستیم تا چهرههای هنری، سینمایی، ورزشی که در برنامههای مختلف حضور پیدا میکنند اصولها و چارچوبها را رعایت کنند و این دستورالعمل تا هفته آینده نهایی خواهد شد.»
او ادامه داد: «در چند سال اخیر درخواست ما در جشنواره ملی فیلم فجر این بود که مثل خیلی از رویدادهای معتبری که اتفاق میافتد، عوامل با لباس رسمی حضور پیدا کنند تا هم شانیت مراسم هم افراد رعایت شود و اگر به این سمت برویم اتفاق خوبی رخ خواهد داد.»
خود ستوده نیز در اینستاگرام نوشت: «با توجه به این که اخیرا عکسهایی از بنده در شبکههای مجازی منتشر گردیده است، صرفنظر از این که هیچگونه قصد و نیتی در جهت هنجارشکنی نداشته و ندارم، چنانچه باعث سواستفاده برخی از شبکههای معاند گردیده و موجبات تکدر خاطر برخی از هموطنان عزیز را فراهم نموده است، لذا از همه این عزیزان و همچنین خانواده محترم شهدا عذرخواهی مینمایم.»
با این حال، برخی از کاربران در رسانههای اجتماعی انتقادها از نوع پوشش ستوده را محکوم کردهاند.
محمدجواد اکبرین، روزنامهنگار در توییتر نوشت: «مدیر سینمایی مملکت گفته طرح «لباس واحد برای چهرهها» برای این است «که از خودشان صیانت شود»! عین این جمله را درباره ۴۰سال حجاب اجباری و ۹سال حصر هم گفتند.»
همچنین کاربر دیگری با انتقاد از این برخورد با ستوده درباره آن نوشت: « در فضای مجازی باب دل تمامیت خواهان ج.ا، شهروندان درجه یک (عوام متحجر و دگرستیز) تبدیل به ماموران غیررسمی نظارت و سرکوب آزادیهای اجتماعی میشن، اینها مواردی که از چشم دستگاههای رسمی مخفی مونده رو میارن و رسانههای رسمی اونها رو بازتاب میدن و نهاد قضایی اقدام میکنه!»
زنان ایرانی همواره با فشار حکومت در زمینه نوع پوشش خود مواجه بودهاند.
چندی پیش، دادسرای ارشاد تهران برای آنچه «دریافت گزارشهای مردمی هنجارشکنی» خوانده، کانال رسمی در پیامرسانهای داخلی و اینستاگرام راهاندازی کرد.
خبرگزاری تسنیم ۱۵ تیرماه به نقل از محمدمهدی حاجمحمدی، سرپرست دادسرای ارشاد، نوشت او از «شهروندان دلسوز و اخلاقمدار تهرانی» خواسته است «هرگونه کشف حجاب یا اقدامات هنجارشکنانه در خودرو، کشف حجاب یا سرو مشروبات یا برگزاری مراسم مختلط رقص در اماکنی همچون سفرهخانه، کافه، رستوران، مراکز خرید... را پس از جمعآوری مستندات لازم» به شماره تلفنی که اعلام کرده بود، بفرستند.
پیشتر، تورج کاظمی رییس پلیس فتای تهران گفته بود: «اشتراک گذاشتن تصاویر شخصی با پوشش نامناسب در فضای مجازی توسط سلبریتیها در هر صورت بیحجابی محسوب میشود.»
او افزوده بود: «در صورتی که شهروندان چنین مواردی را به پلیس فتا گزارش دهند و یا ماموران ما در رصدهای خود به چنین موضوعاتی برخورد کنند، مراتب را به مراجع قضایی اعلام خواهیم کرد و در صورت مغایرت آن با قوانین جاری کشور، با انتشار دهندگان تصاویر نامناسب طبق قانون برخورد خواهد شد.»
همچنین بارها حملاتی علیه زنان بازیگر به دلیل نوع پوشش آنها در جشنوارهها و مراسم مختلف از جمله جشنواره فیلم فجر صورت گرفته است. این حملات به داخل مرزهای ایران محدود نشده است.
چند سال پیش، روبوسی رییس جشنواره کن با لیلا حاتمی، بازیگر ایرانی و یکی از داوران وقت آن جشنواره، موجب شد که این بازیگر تحت فشار برخی مقامها و همچنین منتقدان عمدتا نزدیک به حکومت عذرخواهی کند.