ادامه دیدارهای مجازی خامنهای پشت درهای بسته «بیت»
در حالی که با دستور مقامهای ارشد حکومت ایران آخرین مراحل بازگشایی واحدهای صنفی و اماکن عمومی و مذهبی اجرایی میشود؛ دیدارهای علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی و برخی نهادهای ارشد تحت نفوذ روحانیون، همچنان در وضعیت غیرحضوری و یا تعطیل قرار دارد.
رسانههای ایران روز چهارشنبه ۱۷ اردیبهشتماه گزارش دادند که در ادامه لغو برنامههای حضوری خامنهای، نشست سالانه او با شاعران فارسیزبان ایران و کشورهای همسایه که معمولا در شب چهاردهم ماه رمضان برگزار میشد، لغو شده و احتمالا به صورت مجازی برگزار میشود.
از سوی دیگر دیدارهای مربوط به هفته کارگر برای او بر خلاف رسم سالهای گذشته لغو و به صورت مجازی با سخنرانی تصویری برگزار شد. خامنهای روز چهارشنبه به صورت اینترنتی برای تعدادی از مجموعههای تولیدی کشور سخنرانی کرد.
مرکز پژوهشهای مجلس به تازگی گزارشی درباره تشدید وخامت اوضاع اقتصادی برای طبقات پایینتر جامعه به دلیل بحران کرونا منتشر کرد اما رهبر جمهوری اسلامی در دیدار مجازی خود با برخی مجموعههای تولیدی درباره وضعیت معیشتی کارگران سخنی نگفت.
او در این سخنرانی از کارگران خواست تقویت «تولید مناسب» و «ارتقای بهرهوری» را مد نظر قرار دهند و همزمان از «مفتخواری» و «مفتجویی» انتقاد کرد.
پیش از این سخنرانی مجازی نیز تعدادی از برنامههای سخنرانی و دیدارهای خامنهای لغو و در آن تنها به ارتباط تصویری اکتفا شده بود. سخنرانی به مناسبت نیمه ماه شعبان و جلسات قرآنخوانی با قاریان به مناسبت آغاز ماه رمضان از جمله آخرین این برنامهها بود که به صورت تصویری و از راه دور انجام شد.
پیش از آن، در دوره اوجگیری کرونا طی اواخر اسفند و اوایل فروردینماه مراسم سخنرانی نوروزی او با ارسال یک پیام ویدیویی صورت گرفت.
برنامههای حضوری خامنهای از اسفندماه و با جدی شدن بحران شیوع ویروس کرونا همزمان با جلسات و نشستهای برخی دیگر از نهادهای روحانیون از جمله مجلس خبرگان رهبری و مجمع تشخیص مصلحت نظام لغو شده است.
در آخرین ویدیوی پخش شده از رهبر جمهوری اسلامی در اوایل اسفندماه هم، علاوه بر او تنها علیرضا مرندی، رییس تیم پزشکی و مشاور معتمد او در حوزه بهداشت حضور داشت.
پس از آن هم مرندی بود که طی دو نامه به حسن روحانی، رییسجمهوری، موضوعاتی از جمله اقدام برای بازگشایی اماکن مذهبی و متبرکه را مطرح کرد.
دستوری که پس از آن به تدریج از سوی دولت و به صورت مرحلهای برای شهروندان به اجرا گذاشته شده است.
ادامه لغو آخرین محدودیتهای کرونایی
طی آخرین فازهای اقدام حکومت برای لغو محدودیت و قرنطینه عمومی، روز سهشنبه دستور بازگشایی یکهزار و ۱۰۸ امامزاده در ۱۳۲ شهرستان ابلاغ شد.
یک روز پیش از آن نیز فعالیت مساجد و اماکن مذهبی در شهرستانهایی که مقامهای رسمی آن را دارای «وضعیت سفید» اعلام کردند از سر گرفته شد.
از سویی، وزارت آموزش و پرورش از بازگشایی مدارس از روز ۲۷ اردیبهشتماه خبر داده بود. پیشتر وزارت بهداشت، مدارس را از خطرناکترین اماکن شیوع ویروس خوانده بود.
تازهترین دستور رسمی نیز مربوط به برداشته شدن محدودیتها برای اماکن حساستر از جمله آرایشگاهها و سلمانیها است که روز چهارشنبه با اعلام رییس پلیس نظارت بر اماکن وارد مرحله اجرایی شد.
علاوه بر این اماکن، از فروردینماه و با وجود هشدارهای اعضای ستاد مقابله با کرونا، فعالیت بیش از یک میلیون و ۲۰۰ هزار واحد صنفی و تولیدی از سر گرفته شده است.
اکنون با بازگشاییهای بیشتر مغازهها، مراکز خرید و واحدهای صنفی و خدماتی، حدود سه میلیون واحد صنفی فعالیت مجدد را از سر میگیرند.
بر اساس آمار دبیرخانه هیات عالی نظارت بر سازمانهای صنفی کشور در سال ۱۳۹۷، بیش از شش میلیون شاغل در این واحدهای صنفی مشغول به کارند که احتمالا شمار بسیاری از آنها تاکنون با رفع بخش بزرگتر محدودیتها به کار خود بازگشته و میگردند.
این موضوع نگرانیها درباره موجهای بعدی بروز کرونا را افزایش داده است.
نهادهای بالادستی روحانیون؛ همچنان تعطیل
با وجود تاکید مقامهای ارشد از جمله رییسجمهور مبنی بر ضرورت بازگشایی اماکن عمومی و ادارات و همچنین گزارش سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا که از هفته گذشته بر «کاهشی» بودن روند شیوع و کنترل اوضاع تاکید میکند؛ هنوز برخی نهادهای حکومتی روحانیون، فعالیت و جلسات حضوری خود را از سر نگرفتهاند.
مجید انصاری، عضو مجمع تشخیص، روز یکشنبه تایید کرد که به جز کمیتههای تخصصی و هیات عالی نظارت این نهاد، جلسات صحن عمومی آن نه به صورت مجازی و نه حضوری شکل نگرفته است.
در این میان تنها جلسات کابینه دولت و مجلس نمایندگان با دستکش، ماسک و فواصل بهداشتی از سر گرفته شده است.
به نظر میرسد حکومت ایران در حالی که هنوز پروتکلهای حفاظتی و بهداشتی شدید را در سطوح بالا و برای مقامهای ارشد ادامه میدهد؛ بازگشایی اماکن عمومی و بازگشت میلیونها نفر از شهروندان به خیابانها، وسایل نقلیه عمومی و بازار و ادارات را اجرایی کرده است.
در این شرایط ادامه برنامههای خامنهای پشت درهای بسته «بیت» و به صورت ارتباط مجازی در حالی صورت میگیرد که کمیته اپیدمیولوژی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی تایید کرده در پی بازگشایی اماکن عمومی کشور روند شیوع کرونا در ۱۵ استان برای شهروندان «افزایشی» شده است.