افزایش فشارهای امنیتی و قضایی بر دانشجویان معترض در میانه شیوع کرونا و تعطیلی دانشگاهها
در حالی که به دلیل شیوع کرونا در ایران، دانشگاهها همچنان تعطیل است، دستگاههای امنیتی و قوه قضاییه جمهوری اسلامی فشارها را بر دانشجویان معترض افزایش داده است و فقط طی چند روز اخیر امیرحسین مرادی و علی یونسی دو دانشجوی دانشگاه شریف و اشرف نفری بازداشت شدند، مصطفی هاشمیزاده و امیرمحمد شریفی در پیامد اعتراضات دانشجویی به هدف قرار دادن هواپیمای اوکراینی به زندان محکوم شدند و سها مرتضایی دانشجوی ستارهدار و محروم از تحصیل نیز برای تحمل یک سال حبس احضار شد.
بنابر اعلام شورای صنفی دانشجویان کشور خبر داد که «سها مرتضایی پس از رای دادگاه تجدید نظر، برای اجرای حکم زندان احضار شده است.» سها مرتضایی در زمان اعتراضات دی ماه ۱۳۹۶ دانشجوی کارشناسی ارشد علوم سیاسی، دبیر شورای صنفی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران و دبیر شورای صنفی مرکزی دانشجویان دانشگاه تهران بود و به گفته منابع مطلع در همان زمان از سوی نهادهای امنیتی تحت فشار قرار گرفته بود اما چون حاضر به هیچ گونه همکاری با دستگاههای امنیتی نشد، برای مدتی بازداشت شد.
ماشالله احمد زاده، رییس شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران، پس از بازداشت سال۹۶ سها مرتضایی، این فعال دانشجویی را به شش سال حبس تعزیری و دو سال محرومیت از فعالیت سیاسی و عضویت در احزاب و گروهها و دستهجات سیاسی محکوم کرد.
مرتضایی با وجود کسب رتبه ۱۰ کنکور دکترا علوم سیاسی در سال ۱۳۹۸ به عنوان «نقص در پرونده» دانشجوی ستارهدار شد و سازمان سنجش وزارت علوم او را از ادامه تحصیل در مقطع دکترا محروم کرد و مرتضایی در اعتراض به تحصن در نزدیکی کتابخانه دانشگاه تهران دست زد. او همزمان با اعتراضات آبان ماه ۱۳۹۸ باردیگر برای ماهها بازداشت شد.
اشرف (رقیه) نفری، دانشجوی رشته ریاضی دانشگاه خواجه نصیر طوسی، نیز روز هفتم اردیبهشت ماه از سوی نیروهای امنیتی در شهریار بازداشت شد. او پس از با پایان بازجوییها با صدور قرار وثیقه به زندان قرچک ورامین منتقل شده است.
در روزهای اخیر حکم صادره از سوی دادگاه بدوی برای سها مرتضایی به یک سال حبس تغییر یافت اما بلافاصله پس از اعلام حکم دادگاه تجدیدنظر برای تحمل حبس احضار شده است. دادگاه انقلاب همچنین سها مرتضایی را به دو سال محرومیت از هرگونه فعالیت در احزاب و دستجات سیاسی و صنفی و همچنین محرومیت از هرگونه فعالیت رسانهای محکوم کرده است.
در روزهای پایانی هفته همچنین مصطفی هاشمیزاده، دانشجوی مهندسی عمران دانشگاه تهران، نیز از سوی دادگاه انقلاب به پنج سال حبس تعزیری، ۷۴ ضربه شلاق، سه ماه کار رایگان فرهنگی و دو سال «ممنوعیت ورود به خوابگاه دانشجویی» محکوم شد. این فعال دانشجویی در ماه ۹۸ پس از تجمعهای دانشجویی که در اعتراض به هدف قرار دادن هواپیمای اوکراینی از سوی سپاه پاسداران، بازداشت شده بود.
علاوه بر این، امیرمحمد شریفی، دانشجوی مهندسی نقشهبرداری دانشگاه تهران، از سوی شعبه ۲۶ دادگاه انقلاب تهران به اتهام تبلیغ علیه نظام به سه ماه حبس تعزیری محکوم شد. شریفی در جریان دستگیری دانشجویان ساکن خوابگاههای دانشجویی روز ۲۰ بهمن ماه۹۸ و پس از تجمعهای دانشجویی بازداشت شده بود که در اعتراض به هدف قرار دادن هواپیمای اوکراینی از سوی سپاه پاسداران برگزار شد.
چهار روز قبل نیز شورای صنفی دانشجویان کشور خبر داد که ماموران لباس شخصی امیرحسین مرادی دانشجوی فیزیک و علی یونسی دانشجوی مهندسی کامپیوتر دانشگاه صنعتی شریف را بدون ارائه حکم و با ضرب و شتم بازداشت کردهاند و از زمان بازداشت خبری از وضعیت این دانشجویان در دست نیست. هر دوی این دانشجویان دارنده مدال از المپیادهای جهانی هستند و خبر بازداشت آنها بعد از ۱۲ روز منتشر شد.
پس از این بود که رضا یونسی، برادر علی یونسی، دانشجوی بازداشتی دانشگاه شریف، با ابراز نگرانی از وضع او در توییتی نوشت که «هنگام بازداشت علی ۱۲ مامور لباس شخصی اطلاعات سپاه پاسداران با حضور در منزل و ضرب و شتم، پیشانی علی را شکافته و او را به همراه وسایل شخصیاش بردند.» او گفت که برادرش علی یونسی به وکیل دسترسی ندارد و نتوانسته با خانوادهاش صحبت کند.
آیدا یونسی، خواهر علی یونسی نیز در پیامی تصویری سخنان علیرضا قادری، مسئول بسیج دانشگاه صنعتی شریف، را که گفته بود پرونده علی یونسی و امیرحسین مرادی در ارتباط اتهامهای مطرح علیه آنها در «خارج از محیط دانشگاه» است، این اظهارات را رد کرد و خطاب به رییس بسیج دانشجویی این دانشگاه گفت که «یا واقعیتهای و جزییات بازداشت برادرش را بگوید یا به دلیل دروغپراکنی عذرخواهی کنید.»