انصراف اروپا از صدور قطعنامه علیه ایران؛ تهران استقبال کرد
همزمان با انصراف اروپا از صدور قطعنامه علیه ایران در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، آمریکا اعلام کرد موضوع پیروی ایران از تعهدات پادمانی «اختیاری» نیست و در این زمینه به تهران فرصتی دوباره داده شده است.
حساب توییتر دفتر نمایندگی آمریکا در سازمانهای بینالمللی در وین روز پنجشنبه ۱۴ اسفندماه اقدامات رافائل گروسی، مدیرکل آژانس، و تیم او در راستای فعالیتهای حرفهای راستیآزمایی هستهای در ایران را مورد حمایت قرار داد و اشاره کرد پیروی از تعهدات پادمانی «اختیاری» نیست.
در ادامه نیز اشاره شده است: «ایران باید به صورت کامل و بدون تاخیر بیشتر با آژانس بینالمللی انرژی اتمی همکاری کند.»
نماینده آمریکا روز پنجشنبه به شورای حکام گفت که از سوی مدیرکل آژانس فرصتی دیگر به ایران داده شده تا نگرانیهای آژانس درباره ذرات اورانیوم کشفشده در مکانهای اعلامنشده را توضیح دهد.
این موضعگیری همزمان با آن صورت میگیرد که سه کشور اروپایی که پیشتر گزارش شده بود در پی حمایت از پیشنویس یک قطعنامه تهیهشده توسط آمریکا علیه ایران هستند از آن چشمپوشی کردهاند.
متن این قطعنامه که فرانسه، بریتانیا و آلمان به دنبال آن بودند تصمیم تهران برای محدودیت دسترسیهای بازرسان آژانس را مورد انتقاد و محکومیت قرار میداد.
همزمان، آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرد قصد دارد از اوایل ماه آینده میلادی مذاکره فنی با ایران برای روشن شدن برخی مسائل مهمی درباره برنامه هستهای این کشور داشته باشد؛ از جمله پیدا شدن رد ذرات اورانیوم در سایتهای قدیمی اعلامنشده جمهوری اسلامی ایران.
تهران هشدار داده بود در صورت تصویب این قطعنامه «شرایط فعلی به هم میریزد.»
علی ربیعی، سخنگوی دولت ایران، هم گفته بود بازنگری در بیانیه مشترک اخیر بین آژانس و سازمان انرژی اتمی از جمله واکنشهای مورد ملاحظه ایران در صورت تصویب آن خواهد بود.
اکنون رسانهها به نقل از دیپلماتها نوشتهاند که این پیشنویس به رای گذاشته نخواهد شد، خبرگزاری رویترز به نقل از دیپلماتها نوشته این قطعنامه میتوانست تلاشها برای حفظ برجام را تضعیف کند.
روز پنجشنبه وزیر خارجه روسیه گفت مسکو امیدوار است که برجام بهزودی احیا شود. او برای ارائه کمک به دستیابی توافق هستهای با ایران اعلام آمادگی کرد و گفت مسکو تاکنون با شرکای اروپایی خود برای ارائه راه حلهای احتمالی در تماس بوده است، اما حل این موضوع تا حد زیادی به آمریکا بستگی دارد.
تهران: تلاش کردیم، قطعنامه منتفی شد
بلافاصله پس از انصراف کشورهای اروپایی از صدور این قطعنامه سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، گفت با «تلاش» تهران این اتفاق افتاده است.
خطیبزاده اشاره کرد: «با تلاشهای فشرده دیپلماتیک در تهران، وین و پایتختهای همه اعضای شورای حکام و به ویژه سه کشور اروپایی، و همچنین همراهی چین و روسیه، طرح قطعنامه منتفی شد.»
او اضافه کرد این تحولات میتواند «مسیر دیپلماسی را که ایران و آژانس باز کردهاند، حفظ کرده و زمینه را برای اجرای کامل تعهدات از سوی تمامی طرفهای برجامی فراهم آورد.»
گزارش گروسی؛ انتقاد آژانس
نشست شورای حکام آژانس از روز دوشنبه در حالی شروع شد که رافائل گروسی، مدیرکل آژانس، در اظهارات خود در آن گفته بود: «متوقف یا محدود کردن فعالیتهای راستیآزمایی و نظارت آژانس در این مرحله تاثیر جدی بر توانایی آژانس برای گزارش در مورد اجرای تعهدات ایران خواهد داشت.»
او به تعهدات ایران اشاره کرد و گفت وجود ذرات متعدد اورانیوم با منشاء انسانی، از جمله ذرات تغییر یافته ایزوتوپی، در مکانی که به آژانس اعلام نشده، نشانه روشنی است که مواد هستهای و یا تجهیزات آلوده به مواد هستهای در این مکان وجود داشته است.
مدیرکل آژانس اضافه کرد: «پس از ۱۸ ماه، ایران توضیحات لازم، کامل و معتبر فنی در ارتباط با وجود این ذرات ارائه نکرده است.»