بازداشت دهها تن از شهرداران و اعضای شوراهای شهر در پروندههای فساد مالی
بازداشت شهرداران، اعضای شورا شهر و کارکنان شهرداریها در شهرهای مختلف ادامه دارد و در تازهترین مورد رییس دادگستری تهران دلیل بازداشت شهرداران لواسان، شهریار و رودهن را «رشوهخواری» و نبود نظارت دقیق از سوی شوراهای شهر عنوان کرد.
روزنامه شرق در گزارشی با عنوان «شهردار دربند» از افزایش موج تخلف یا بازداشت مدیران شهری خبر داد و درباره اتهام مطرح شده در جریان این بازداشتها نوشت: «تخلفاتی که گاه برخی کارکنان شهرداریها در آن نقش دارند و در موارد زیادی نیز پای شهردار، اعضای شورای شهر و مدیران ردهبالای شهری در میان است.»
این روزنامه با اشاره به اینکه «از استان تهران تا شهرهای شمالی، از شرق تا غرب و از مرکز تا استانهای جنوبی، این روزها کمتر استانی پیدا میشود که خبر بازداشت شهرداران و مدیران شهری یا اعضای شورای شهر آن در رسانهها دستبهدست نشود»، نوشت: «آنگونه که از خبرها مشخص است، علت و اتهام اصلی همه بازداشتشدگان یک چیز است: فساد مالی.»
در این گزارش آمده که خبرهای شش ماه گذشته حکایت از افزایش موج تخلف یا بازداشت مدیران شهری دارد؛ «تخلفاتی که گاه برخی کارکنان شهرداریها در آن نقش دارند و در موارد زیادی نیز پای شهردار، اعضای شورای شهر و مدیران ردهبالای شهری در میان است».
این روزنامه با اشاره به بازداشت حکمت امیری، شهردار رودهن به همراه مسئول امور قراردادهای مالی شهرداری این شهر، نوشت: «جالب اینکه سال گذشته نیز مهدی کچویی، شهردار سابق رودهن و ١۶ نفر از مدیران و دو عضو شورای این شهر به دلیل تخلفات مشابه دستگیر شده بودند.»
بازداشت شهردار، رییس و سه عضو شورای اسلامی شهر و سه نفر از کارکنان شهرداری اوشان، فشم و میگون در فاصله اردیبهشت تا خرداد ماه سالجاری و پس از آن دستگیری هفت نفر از کارکنان شهرداری اوشان، فشم و میگون از دیگر پروندههای مورد اشاره این گزارش است.
یکی دیگر از پروندههای بازداشت مدیران شهری، دستگیری رییس و چند عضو شورای شهر بوشهر و تعداد زیادی متخلف دیگر بازداشت شده و جدیدترین متهمهای آن نیز روز دوشنبه راهی زندان شدهاند. تعداد افراد بازداشتشده در پرونده بررسی تخلفات مالی شهرداری بوشهر به ۱۹ نفر رسیده است.
در هرمزگان نیز شهردار منطقه یک بندرعباس و سه نفر دیگر به اتهام فساد مالی بازداشت شدهاند.
در خوزستان که پیشتر در فروردین ماه دادستان اهواز از صدور کیفرخواست برای صد نفر و تعلیق شش نفر از کارکنان و مدیران شهرداری اهواز و مرتبطان آنها به اتهام جرایم مالی خبر داده بود، در خرداد ماه نوید شعبانی شهردار مسجد سلیمان دستگیر شد و در تیر ماه نیز شهردار و سه عضو شورای شهر ویس بازداشت شدند.
در مازندران ۲۸ مرداد ماه سالجاری رییس کل دادگستری مازندران اعلام کرد که سرپرست شهرداری سلمانشهر، سرپرست قبلی، شهردار قبلی و یکی از کارمندان شهرداری به اتهام جرایم مالی بازداشت شدند.
محمدصادق اکبری، رییس کل دادگستری مازندران، سپس از بازداشت چهارمین عضو شورای شهر ساری در ارتباط با «پرونده اختلاس و تضییع حقوق عمومی» خبر داد و گفت که اتهام بازداشتشدگان رشا و ارتشا بوده است.
در استان گیلان نیز طی شهریورماه دستکم خبر بازداشت شهردار یکی از شهرهای شهرستان رودسر منتشر شد.
در آذربایجان شرقی، طی اردیبهشت ماه سالجاری رضا پاکنهاد شهردار سابق منطقه هشت و شهردار وقت منطقه یک تبریز با حکم قضایی توسط سازمان اطلاعات سپاه پاسداران در ارتباط با پرونده فساد مالی دستگیر شد.
روزنامه شرق در گزارش خود با اشاره به اینکه در خرداد ماه سالجاری نیز «رییس شورای شهر تبریز و برخی مدیران شهرداری در ادامه بررسی پرونده فساد مالی دوره چهارم شورا و شهرداری تبریز بازداشت شدند»، نوشت: «برخی از مدیران میانی شهرداری تبریز شامل چند شهردار منطقه و مدیران میانی شهرداری نیز که در این پرونده نقش دارند، دستگیر شدند و این پرونده مربوط به دوران شهرداری صادق نجفی در تبریز است.»
در آذربایجان غربی و شهرستان مهاباد نیز دادستان این شهر در شهریور ماه از دستگیری ۱۶ نفر از کارکنان شورای شهر و شهرداری مهاباد به اتهام فساد مالی خبر داد.
در سیستان و بلوچستان نیز رییس شورای شهر ایرانشهر اول مهر ماه از سوی نیروهای اداره کل اطلاعات این استان دستگیر شد و مقامهای قضایی گفتند که پرونده او به «اتهام هشت فقره جعل مصوبات شورای شهر و هشت فقره استفاده از سند مجعول و سوءاستفاده از موقعیت شغلی» تشکیل شده است.
بازداشت شهرداران، اعضای شورای شهر و مدیران میانی شهرداریها در سال گذشته نیز ابعاد گستردهای داشت و در دی ماه سال۹۸ سخنگوی قوه قضاییه گفت که «۱۷۰ شهردار، عضو شورای شهر و کارمند شهرداری» در شهرهای مختلف بازداشت شدهاند که شامل ۲۰ شهردار، ۵۰ عضو شورای شهر و حدود ۱۰۰ کارمند شهرداری است.
در کلان شهر مشهد نیز طی سال گذشته دستکم یک عضو شورای شهر و چند عضو شورای شهرستان به اتهامات مختلف بازداشت شدند.
در سال گذشته فقط در پاکدشت واقع در استان تهران ۲۵ نفر، در اراک استان مرکزی ۱۷ نفر، در گچساران استان کهگیلویه و بویراحمد ۲۰ نفر، چهارباغ استان البرز ۱۵ نفر و شهر بوشهر هشت نفر از شهرداران و اعضای شوراهای شهر بازداشت شدند.
یکی از پروندههای فساد مالی کلان در شهرداریها نیز متعلق است به عیسی شریفی، معاون محمدباقر قالیباف در دوره شهرداری تهران که از سال ۹۶ تاکنون در دست رسیدگی است ولی جزییات آن اعلام نشده است.
اتهام شریفی فساد از طریق هلدینگ یاس است که با بنیاد تعاون سپاه در ارتباط بوده است و بین سالهای ۱۳۹۳ و ۱۳۹۶ با شهرداری تهران مراوده مالی داشته است و حجم فسادمالی در این پرونده نزدیک به چهار هزار میلیارد تومان عنوان شده است.
بازداشت گسترده شهرداران، اعضای شورای شهر و مدیران میانی شهرداریها درحالی است که شورای عالی استانها در تابستان سال ۹۸ دستورالعملی برای نظارت بر تمامی شوراهای شهرها و روستاها تدوین و به استانها ابلاغ کرد و مقرر شده بود تا به تدریج نمایندگان شورای عالی استانها به اقصی نقاط کشور سفر کرده و از نزدیک وضعیت شوراها را بررسی کنند، ولی این دستورالعمل به خطر آنچه «مشکلات مالی» عنوان شده اجرا نشد.