برگزاری تجمعهای پراکنده مقابل دانشگاه تهران
ویدیوهایی که روز دوشنبه ۱۰ دیماه در رسانههای اجتماعی منتشر شده حاکی از برگزاری تجمعهای پراکنده اعتراضی در برابر دانشگاه تهران و اطراف میدان انقلاب است.
این در حالی است که به گزارش خبرگزاری فارس، حسین اشتری، فرمانده نیروی انتظامیگفت، برگزاری هر تجمعی «نیازمند اخذ مجوز از وزارت کشور است».
عبدالعظیم رضایی، معاون سیاسی امنیتی فرمانداری تهران هم این تجمعها را «غیرقانونی» خواند و گفت «هیچ دستگیری» در جریان آنها گزارش نشده است.
معترضان در این ویدیوها شعارهایی از جمله «مسئول بی لیاقت، استعفا استعفا» و «نترسید نترسید، ما همه با هم هستیم» سر میدهند.
تجمعهای روز دوشنبه در پی اعتراضهای چند روز گذشته دانشجویان دانشگاه علوم و تحقیقات انجام شده است. دانشجویان این دانشگاه میگویند مسئولان در مقابل حادثه واژگونی یکی از اتوبوسهای دانشگاه علوم و تحقیقات که به کشته شدن ده نفر انجامید، پاسخگو نیستند.
این تجمعها همچنین با سالگرد اعتراضهای دی ماه سال گذشته همزمان شده است. در دی ماه سال ۱۳۹۶، اعتراضهای گستردهای در دهها شهر ایران نسبت به فساد مالی و گرانی شکل گرفت.
در جریان این اعتراضها مردم با سر دادن شعارهایی از جمله « اصلاح طلب، اصولگرا، دیگه تمومه ماجرا»، بر بیاعتمادی عمومی به جناحهای مختلف در نظام جمهوری اسلامی تاکید کردند.
این شعارها باعث بروز واکنشهایی از هر دو جناح مذکور شد.
تجمعهای دی ماه سال گذشته در بعضی موارد به خشونت کشیده و به دستگیری صدها نفر از جمله تعدادی از دانشجویان و فعالان مدنی منجر شد. گفته میشود، بیش از ۲۰ نفر در این تجمعات کشته شدند.
اگرچه عامل اصلی این اعتراضها، گرانی و فساد گسترده مالی و اداری در ایران عنوان شد، در روند تجمعها، شعارهایی که در ابتدا بیشتر اقتصادی بود کمکم به سمت مطالبات اجتماعی و سیاسی از جمله تغییر حکومت سوق پیدا کرد.
در ماههای گذشته انتقادهای زیادی از اصلاحطلبان به دلیل آنچه عدم حمایت آنها از اعتراضهای عمومی عنوان میشود، متوجه این جریان سیاسی شده است. برخی چهرههای اصلاحطلب به شکلی صریح مخالفت خود را با شیوه و همچنین بعضی شعارها در این اعتراضها را مطرح کردهاند.
سعید لیلاز، عضو شورای مرکزی حزب کارگزاران و از اقتصاددانان نزدیک به اصلاحطلبان، اوایل آذرماه، اعتراضهای دی ماه گذشته را «شورشهای مصنوعی» خواند که «بخشی از حاکمیت علیه بخش دیگری راه انداخت».
در هفتههای گذشته نیز مقامهای جمهوری اسلامی از بروز «فتنه اقتصادی» صحبت کردهاند. این در حالی است که با افزایش قیمت طلا و ارز در ماههای گذشته، قدرت خرید مردم در ایران کاهش پیدا کرده و تورم افزایش یافته است.
روزنامه خراسان روز یکشنبه نهم دیماه در گزارشی نوشت بانک مرکزی ایران از انتشار آمار نرخ تورم آذر ماه امتناع کرده است.
سایت خبری نود اقتصادی در این باره نوشت پایگاه اطلاعرسانی رسمی بانک مرکزی ششم دی ماه برای لحظاتی نرخ تورم را منتشر، اما پس از مدت زمان کوتاهی آن را حذف کرده است. این سایت نوشته بر اساس این آمار تورم ۱۲ ماهه منتهی به آذرماه ۲۴ درصد و تورم نقطه به نقطه در این ماه به بالای ۴۲ درصد رسیده است.