تایید احکام هشت فعال محیط زیستی در دادگاه تجدید نظر؛ از ۴ تا ۱۰ سال حبس
غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضاییه ایران، از صدور احکام نهایی برای فعالان محیط زیستی در دادگاه تجدیدنظر خبر داد.
اسماعیلی، روز سهشنبه ۲۹ بهمن، در یک نشست خبری، در این باره گفت: «رای پرونده متهمان موسوم به پرونده محیط زیست از نظر ما یک پرونده علیه اقدام امنیت ملی است که رای نهایی آن صادر و قطعی شده است.»
او ادامه داد: «مراد طاهباز و نیلوفر بیانی به جرم همکاری با آمریکا به ۱۰ سال حبس و رد وجوه دریافتی از دولت آمریکا محکوم شدهاند. هومن جوکار و طاهر قدیریان به جرم همکاری با دولت آمریکا به ۸ سال حبس، سام رجبی و سپیده کاشانی به جرم همکاری با دولت آمریکا به ۶ سال حبس، امیرحسین خالقی به جرم جاسوسی به ۶ سال حبس و عبدالرضا کوهپایه به جرم اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت کشور به تحمل ۴ سال حبس محکوم شدند.»
در زمستان سال ۹۶ تعدادی از فعالان محیط زیست ایران به دلایل نامعلوم بازداشت شدند. اما پس از مرگ کاووس سید امامی، یکی از این بازداشتیها در زندان که علت آن «خودکشی» اعلام شد، انتقادها به بازداشت این افراد بالا گرفت.
در حالی که قوه قضائیه اتهام این افراد را «جاسوسی» میدانست، محمود علوی، وزیر اطلاعات و عیسی کلانتری، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست این اتهام را رد کردند.
پیشتر خانواده این هشت فعال محیط زیست زندانی در نامهای به رئیس قوه قضائیه ایران ضمن درخواست برای آزادی آنان تاکید کردند که «هیچ سند و مدرکی از سوی دادسرا و اطلاعات سپاه ارائه» نشده است.
تبادل زندانی با آلمان
سخنگوی قوه قضاییه همچنین درباره آزادی احمد خلیلی، زندانی ایرانی در آلمان که روز یکشنبه آزاد شد، گفت که یک «تبعه آلمانی که مدتها قبل در ایران دستگیر شده بود»، پس از آزادی احمد خلیلی آزاد شد.
اسماعیلی درباره اتهام تبعه آلمانی در ایران گفت: «به لحاظ اینکه از یکسری از مناطق ممنوعه و غیرمجاز عکسبرداری و فیلمبرداری میکرد بازداشت شده بود و در دادگاه به سه سال حبس محکوم شده بود.»
پیشتر عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، روز دوشنبه ۲۸ بهمنماه در همین زمینه گفت: «در پی سلسله رایزنیهای فشرده دیپلماتیک و با همکاری موثر قوه قضائیه و سازمان اطلاعات سپاه، احمد خلیلی شهروند ایرانی زندانی در آلمان به کشور بازگشت.» موسوی اشاره کرد که این تبعه ایران در معرض استرداد به آمریکا قرار داشته است.
دادگاه عادلخواه و مارشال در ۱۳ اسفند
سخنگوی قوه قضاییه همچنین در بخش دیگری از نشست خبری خود درباره برگزاری دادگاه فریبا عادلخواه و رولان مارشال دو پژوهشگر فرانسوی زندانی در ایران گفت که کیفرخواست علیه این دو متهم صادر شده و دادگاه آنان در روز سیزدهم اسفند برگزار میشود.
در حالی که عادلخواه دارای دو تابعیت ایرانی و فرانسوی است، اسماعیلی گفت: «از این دو نفر یکی شهروند فرانسوی است و دیگری ایرانی است. قانون ما تابعیت دوم را به رسمیت نمیشناسد بلکه تبعه جمهوری اسلامی میدانیم.»
در حالی که فرانسه بارها خواستار آزادی این دو شهروند خود شده، سخنگوی قوه قضاییه ایران این اظهارات مقامهای فرانسوی را مداخله در امور داخلی و به ویژه قضایی ایران دانست.
صدور حکم بدوی برای معترضان بازداشتی آبان
سخنگوی قوه قضاییه ایران همچنین از صدور حکم بدوی برای آن دسته از معترضان آبانماه که بازداشت شدهاند، خبر داد.
او با بیان این که دادگاه این معترضان «در تهران، اصفهان، شیراز و خوزستان» برگزار شد، ادامه داد: «حکم بدوی صادر شده و در فرایند تجدیدنظر هستند.»
اسماعیلی ادامه داد: «برخی کسانی که عمل مجرمانه انجام دادند اما اتهام آنها سبک بود با رافت با آنها برخورد شد و مجازات سنگین برای آنها تعیین نشد.»
او که این معترضان را «لیدرهای اغتشاشات» میخواند، همچنین گفت: «در پروندههای تهران یکی از پروندهها که رسیدگی شده مشهور به پرونده «امیر آلمانی» است که باند تبهکاری بودند و سوابق مجرمانه داشتند. در اغتشاشات بانک و پمپ بنزین آتش زدند و خودشان از اقدامات خرابکارنهشان فیلمبرداری کردند و به شبکههای خارجی ارسال کردند و بعد از احساس خطر از کشور خارج شدند و به ترکیه رفتند اما با پیگیریهای مجدانه از ترکیه برگشتند، بازداشت شدند و آرای بدوی صادر شده است.»
با وجود گذشت سه ماه از اعتراضهای مردمی آبان، مقامهای جمهوری اسلامی هنوز آمار دقیقی از کشتهشدگان و بازداشتیهای این اعتراضها ارایه نکردهاند.