تقابل موافقان و مخالفان تحریم ورزش ایران در کارزار توییتری «اتحاد برای نوید»
در پی راهاندازی کارزاری مجازی با هدف تحریم ورزشی حکومت ایران به دلیل اعدام نوید افکاری، همزمان با پیوستن چهرههای ورزشی، سیاسی و حقوقی به آن، کاربران موافق و مخالف در رسانههای اجتماعی همچنان به این موضوع واکنش نشان میدهند.
چهرههایی از جمله مسیح علینژاد روزنامهنگار و فعال حقوق زنان، شیرین عبادی برنده جایزه صلح نوبل، محمدرضا فغانی داور بینالمللی فوتبال، قهرمانان و اعضای تیمهای ورزشی و همچنین شماری از فعالان و زندانیان سیاسی پیشین به کارزار «اتحاد برای نوید» پیوستهاند.
سردار پاشایی، قهرمان کشتی فرنگی جهان، با انتشار ویدیویی اعمال تحریم ورزشی علیه جمهوری اسلامی را «قدمی کوچک» برای «مادر نوید و مادران نویدها» خوانده است. او همچنین به تبعیض سیستماتیک و برخورد قضایی با ورزشکاران معترض اشاره کرده است.
احسان رجبی عضو سابق تیم ملی جودو، مجید فلاح کاپیتان سابق و صاحب مدال تیم مویتای و کیکبوکسینگ، شیوا امینی عضو سابق تیم ملی فوتسال زنان و امیر کمالی دونده سابق تیم ملی ایران و فعلی بریتانیا از جمله چهرههای ورزشی هستند که با ضبط و انتشار ویدیوهایی به این کارزار پیوستهاند.
سردار پاشایی و مجید فلاح به مسائلی از جمله منع حضور زنان در ورزشگاهها، اعمال تبعیض علیه ورزشکاران اقلیت قومی، حجاب اجباری ورزشکاران زن، ترویج نژادپرستی از طریق منع مسابقه با اسرائیل و اجبار ورزشکاران به شرکت در مراسم دینی و آیینی به عنوان دلایل ضرورت تحریم اشاره کردهاند.
شیوا امینی هم ضمن اشاره به محدودیتهای زنان، جای ورزشکاران ایرانی را یا در «تبعید»، «زندان» یا «بر بالای چوبه دار» خوانده و به آن معترض شده است.
تشکیل این کارزار در پی آن صورت میگیرد که دستگاه قضایی ایران نوید افکاری، کشتیگیر ۲۷ ساله، را که در اعتراضات مرداد ۱۳۹۷ شرکت داشت با وجود مخالفتهای گسترده حقوق بشری اعدام کرد.
این اقدام از سوی مقامهای کشورهای اروپایی، آمریکا و همچنین فعالان و تشکلهای حقوق بشر محکوم شد.
حکومت ایران باید دادگاهی شود
موافقان تحریم ورزش ایران، آن را «دادخواهی» برای نوید افکاری و مقابله با تبعیض سیستماتیک در ورزش این کشور میدانند.
فاطمه سپهری، زندانی سیاسی سابق و از امضاکنندگان نامه استعفای علی خامنهای، رهبری جمهوری اسلامی، هم از جمله موافقان این کارزار است که آن را مقابله با «حکومت غیرقانونی ایران» دانسته است.
مسیح علینژاد در ویدیویی که در این زمینه منتشر کرده میگوید: «حکومتی که نیمی از جمعیت کشورش، زنان، را از حق انتخاب ورزش دلخواهشان محروم میکند، حکومتی که قهرمانکش است، جایش در دادگاههای بینالمللی است یا ورزشهای جهانی. شما بگویید؟»
از سوی دیگر شیرین عبادی هم دخالت سیاست در ورزش را مورد انتقاد قرار داده و موجب ترک کشور از سوی «بهترین قهرمانان» و مسابقه زیر پرچم کشورهای دیگر دانسته است.
مخالفان: مردم را از شادی محروم نکنید
با این حال، شماری دیگر از کاربران رسانههای اجتماعی و فعالان مدنی با این کارزار مخالفت کردهاند.
محسن میلانی، استاد دانشگاه، ورزش را «ابزار شادی» مردم خوانده و تحریم آن را «بدتر کردن» وضعیت خوانده است. برخی دیگر از کاربران نیز در نفی این کارزار به تاثیرات منفی تحریم بر مبادله و تهیه دارو در کشور اشاره کردهاند.
فرید مدرسی، روزنامهنگار، در توییترش شیرین عبادی را به دلیل حمایت از این کارزار به نداشتن «مهر مادری و مهر همسری» متهم کرد.
هرچند این توییت او بلافاصله با واکنش سایر کاربران مواجه شد. آنها به میان کشیدن جنسیت، زنانگی و مسائل شخصی و خانوادگی عبادی از سوی مدرسی را مورد انتقاد قرار داده و محکوم کردند.