تنش تهران و کییف درباره هواپیمای مسافربری؛ اوکراین: از روز اول میدانستیم باید به دادگاه لاهه برویم
در حالی که معاون وزیر امور خارجه ایران میگوید تهران در پرونده هواپیمای مسافربری اوکراین که با شلیک پدافند سپاه پاسداران، منهدم شد «حسن نیت زیاد» نشان داده است، معاون وزیر خارجه اوکراین ضمن انتقاد از تعلل تهران، دوباره درباره شکایت از ایران به دادگاه لاهه هشدار داد.
محسن بهاروند، معاون حقوقی و بینالملل وزارت امور خارجه ایران، سهشنبه ۱۷ تیر در گفتوگو با خبرگزاری میزان در اینباره گفت: «هر کشوری که در این موضوع بخواهد شیطنت انجام دهد به ضرر خودش تمام میشود. ما قبلا با حسن نیت و به درخواست اوکراین موافقت کردیم که جعبه سیاه هواپیما به اوکراین منتقل شود.»
او درباره اختلاف نظرها درباره ارسال جعبه سیاه افزود: «به هر حال گاهی حسن نیت زیاد باعث سوءتفاهم طرف مقابل میشود.»
بهاروند بدون هیچگونه توضیحی در مورد جزئیات، اشاره کرد تهران پیشنویسی در ارتباط با بازخوانی جعبه سیاه به اوکراین ارائه کرد که، به گفته او، اوکراین وارد آن نشد.
این مقام وزارت امور خارجه ایران در ادامه افزود به دلایلی، از جمله «عدم توانایی خوانش جعبه سیاه»، «احتمال انتقال آن به کشور ثالث» و «تلف کردن وقت» از سوی اوکراین، ایران تصمیم گرفت جعبه سیاه را به فرانسه بفرستد.
به گفته بهاروند، قرار است جعبه سیاه در روز ۳۰ تیرماه به فرانسه منتقل شود.
بهاروند همچنین موضوع توافق درباره پرداخت غرامت به خانوادههای کشتهشدگان خارجی این هواپیما را رد کرد. روز پنجشنبه، آن لینده، وزیر خارجه سوئد، اعلام کرده بود تهران پذیرفته است به خانواده قربانیان خارجی این حادثه غرامت بپردازد.
معاون حقوقی وزارت امور خارجه در ادامه فایل صوتی منتسب به گفتوگوی یک مقام ارشد ایرانی با خانواده یکی از کشتهشدگان درباره شب حمله به پایگاه نظامی آمریکا در عراق و شلیک به هواپیما را فاقد «وجاهت و سندیت» عنوان کرد.
شبکه سیبیسی کانادا پیشتر اعلام کرده بود بر اساس یک فایل صوتی منتشرشده، بالاترین مقامهای جمهوری اسلامی برای فاش نشدن برنامه حمله به پایگاه آمریکا در عراق در حین فعالیتهای شدید نظامی، به هواپیماهای مسافربری اجازه پرواز دادند که در نتیجه آن، به پرواز ۷۵۲ شلیک شد و ۱۷۶ سرنشین آن جان باختند.
اوکراین: ایران به چهار درخواست مذاکره پاسخ نداد
در حالی که بهاروند از تعلل طرف اوکراینی در مذاکره درباره این پرونده سخن گفته است، یوین ینین، معاون وزیر خارجه اوکراین، میگوید این طرف ایرانی بوده است که با وجود چهار درخواست «مذاکره در اولین فرصت ممکن»، هنوز پاسخی نداده است و تمایل به مذاکره را فقط در مصاحبهها اعلام میکند.
معاون وزیر خارجه اوکراین در همین زمینه گفت: «از روز اول، میدانستیم که دیر یا زود باید به دادگاه سازمان ملل متحد برویم.»
او که پیشتر نیز درباره شکایت بینالمللی از تهران در همین پرونده هشدار داده بود، در ادامه افزود اوکراین در این زمینه نیاز دارد یک «تیم قوی وکلا» استخدام کند.
ینین گفت ایران را در صورت تشکیل پایه شواهد مناسب، میتوان به «حلوفصل پیش از موعد» وادار کرد. به گفته این مقام وزارت خارجه اوکراین، «در صورتی که این پایه قویتر باشد، بخت رسیدن به توافق بیشتر خواهد بود».
او اشاره کرد اگر در نهایت تصمیم بر شکایت به دیوان کیفری بینالمللی باشد، اوکراین این کار را از طریق شورای سازمان بینالمللی هوانوردی و بر اساس مفاد کنوانسیون شیکاگو، که صلاحیت این دادگاه را تصریح میکند، انجام خواهد دا و در ادامه افزود در صورت شکایت، این روند طولانی خواهد بود.
ینین گفت: «اوکراین باید ارزیابی شورای ایكائو را تامین کند تا بعد، بر اساس کنوانسیون شیکاگو، بتواند به دادگاه سازمان ملل متحد مراجعه كند.»
پیش از این نیز یک بار دیگر موضوع بررسی پرونده این هواپیما به تقابل این دو مقام دیپلماتیک تهران و کییف تبدیل شده بود.
در خردادماه سال جاری، در پی سخنان بهاروند مبنی بر «اتمام تقریبی تحقیقات» درباره هواپیمای اوکراین، ینین این ادعا را «نادرست» خوانده و بر لزوم بازخوانی جعبه سیاه تاکید کرده بود.