توییت ترامپ؛ طعنه یا پیغام آشتی
انتشار تصاویر ماهوارهای از مرکز فضایی امام خمینی ایران، روز پنجشنبه ۸ شهریورماه، از شکست این کشور در ارسال ماهواره به مدار زمین برای برای بار سوم، حکایت داشت. اما انتشار توئیتی از سوی دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا، بههمراه یک تصویر با وضوح بیشتر از مرکز فضایی که از وقوع انفجاری احتمالی در این مرکز خبر میداد، به گمانهزنیها در ارتباط با دست داشتن آمریکا در این رویداد، دامن زد.
تصاویر اولیه منتشرشده از این مرکز فضایی که توسط یک ماهواره تجاری گرفته شده بود، هالهای از دود را در اطراف موشک ماهوارهبر نشان میدهد. اما ترامپ چند ساعت بعد از آن، با انتشار تصویری با کیفیت و وضوح بیشتر در حساب توییتری خود، هرگونه دخالت آمریکا در این حادثه را رد کرد. این توییت همچنین حاوی آرزوی موفقیت ترامپ برای ایران در یافتن سرنخی در مورد چگونگی این حادثه بود که البته با ادبیاتی طعنهآمیز نوشته شده بود.
هرچند که انتشار چنین پیامی عادی نیست، با این وجود، دولت جمهوری اسلامی ایران تاکنون واکنش مستقیمی به این موضوع نشان نداده است.
البته این اقدام رییس جمهوری آمریکا، اقدام جدیدی از این نوع نبود و مسبوق به سابقه است. جان اف کندی، رییس جمهوری پیشین آمریکا، در سال ۱۹۶۲ میلادی، در بحبوحه بحران موشکی کوبا، تصاویری از سایتهای موشکی شوروی سابق افشا کرده و جورج دبلیو بوش هم در سال ۲۰۰۳ تصاویری از عراق در حمایت از ادعای آمریکا مبنیبر تلاش صدام برای ساخت تسلیحات شیمیایی و هستهای منتشر کرده بود.
اما تصویر با کیفیت و وضوح بالایی که ترامپ در توییتر منتشر کرده، این سوال را برمیانگیزد که آیا این تصویر در جلسه اطلاعاتی صبحگاهی کاخ سفید به او داده شده و محرمانه بوده است، یا خیر؟
دونالد ترامپ جمعه شب در راه کمپ دیوید، استراحتگاه ریاست جمهوری آمریکا، ابهامها در این زمینه را برطرف کرد و گفت: «ما این عکس را در اختیار داشتیم و من آن را منتشر کردم، که مسلما حق انجام آن را داشتهام.»
البته هدف ترامپ از انتشار این تصویر، روشن نیست. آیا قصد او نشان دادن تلاشهای جمهوری اسلامی ایران برای ادامه برنامههای اتمی و تسلیحاتی خود است!؟
این توییت ترامپ چند روز پس از برگزاری نشست ۷ کشور صنعتی در بیاریتز فرانسه منتشر شد که همزمان با آن، پاریس برای زمینهسازی مذاکره و گفتوگو میان حسن روحانی، رییس جمهوری ایران و دونالد ترامپ به تلاشهایی دست زد. البته نشانههایی حاکی از چرخش در رویکرد واشینگتن و تهران نیز دیده شد، اما با این وجود، مقامهای ایرانی از جمله عباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران، مذاکره و گفتوگو با آمریکا در شرایط فعلی را غیرممکن و آن را به منزله شکست دانستند.
بازگشت آمریکا به برجام، شرط ایران برای ازسرگیری مذاکرات با آمریکاست. شاید ترامپ با انتشار این توییت، تلاش کرده است تا پیامی مبنیبر عدم دخالت آمریکا در این رخداد، به تهران بفرستد که تلاشهای فرانسه و روند موجود از مسیر عادی خود خارج نشود.