جاوید رحمان: ایران درباره بازداشت کارگران معترض و وکلا توضیح دهد
جاوید رحمان گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران از جمهوری اسلامی خواست که اجازه سفر او به ایران کشور را بدهد.
او در نشست روز دوشنبه ۲۰ اسفندماه با اشاره به بازداشت و «شکنجه» فعالان سیاسی، کارگری و وکلا خواهان آزادی سریع این افراد شد. رحمان به طور ویژه از سپیده قلیان و اسماعیل بخشی دو فعال کارگری زندانی نام برد و از جمهوری اسلامی خواست که اجازه تجمعهای مسالمتآمیز را برای مردم فراهم کند.
اسماعیل بقایی هامانه سفیر ایران در ژنو که در نشست شرکت کرده بود اظهارات گزارشگر ویژه را غیرمنصفانه و دروغامیز خواند. بقایی هامانه گفت که نمایندگان ایران هفته گذشته با جاوید رحمان دیدار کردهاند تا درباره دستاوردهای حقوقبشری جمهوری اسلامی برای او توضیح دهند.
در ادامه این نشست، نماینده اتحادیه اروپا، اسراییل، بریتانیا، بلژیک، آلمان و چک نیز درباره وضعیت حقوق بشر ایران صحبت کردند. نگرانی نسبت به سرکوب تجمعهای مسالمتآمیز،
جاوید رحمان، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور ایران:
- سپیده قلیان و اسماعیل بخشی در زندان مورد آزار قرار گرفتهاند. من از ایران میخواهم این افراد را آزاد کند و اجازه تجمع مسالمتآمیز به مردم بدهد.
- دستگیری وکلا و بقیه فعالان در ایران بسیار نگرانکننده است. دسترسی وکلا به پرونده موکلانشان در مرحله تحقیق اولیه غیر ممکن است و گزارشهای زیادی در دست است که افراد در مراحل مقدماتی پروندهشان مورد شکنجه قرار گرفتهاند.
- ما به یاد میآوریم بسیاری از فعالان مدنی که به دلیل مخالفت با حجاب اجباری زندانی شدند.
- من نگران دسترسی حق مردم ایران به حق زندگی خوب به دلیل تحریمهای آمریکا هستم که دسترسی به دارو و مواد غذایی را مشکل کرده است.
- یکی از مسائلی که در گزارش من به آن اشاره شده، این است که قوانین ایران اجازه میدهد دختران ۹ ساله و پسران ۱۵ ساله برای ارتکاب به جرم به اعدام محکوم شوند.
- حکم اعدام در مورد افرادی که از نظر مالی در مضیقهاند مشکلات زیادی ایجاد کرده است.
اسماعیل بقایی هامانه سفیر ایران در ژنو:
- گزارشی که گزارشگر حقوق بشر میدهد نامنصافانه است و همیشه از یک کلیشههایی علیه کشور ما استفاده میشود. حمایت از حقوقبشر یکی از دستاوردهای بزرگ نظام ما است.
- ما همیشه قربانی تروریسم بودیم. ما مورد تهاجم تحریمهای آمریکا بودیم که همه افراد را مورد هدف قرار داده است. حمایت و گسترش حقوق بشر یک هدف مشترک است.
- ما تعامل خود را با کمیساریای عالی حقوق بشر ادامه میدهیم و از کمیساریا دعوت میکنیم به تهران بیایند. من باید به مشکلات ساختاری گزارش جاوید رحمان اشاره کنم.
- هفته پیش نمایندگان ما با ایشان دیدار کردند تا درباره دروغهایی که در گزارششان آمده توضیح دهند.
واکنش نماینده اتحادیه اروپا درباره حقوقبشر ایران:
- ما اعدام بزهکاران نوجوان در ایران را محکوم میکنیم. ما گزارش جاوید رحمان را ملاحظه کردیم که افراد بسیار زیادی به خاطر تجمع مسالمت آمیز بازداشت شدند و حقوقشان تضییع شده است.
- ما از ایران میخواهیم که کودک همسری در ایران را منع کند.
واکنش دانمارک به وضعیت حقوقبشر ایران:
- حکم اعدام در ایران برای ما بسیار نگران کننده است. همینطور گزارشها درباره آزار و شکنجه بازداشتشدگان نگران کننده است. نقض حقوق مدنی و دستگیری افراد دوتابعیتی هم برای ما نگرانی برانگیز است.
- ما امیدوارم که ایران به گزارشگر ویژه اجازه بازدید از ایران بدهد.
واکنش اسراییل به وضعیت حقوقبشر ایران:
- ایران توانایی موشکیاش را افزایش میدهد و همه گروههای شبهنظامی تروریستی را حمایت میکند.
- همینچند روز علی شمخانی، اسراییل را تهدید به نابودی با موشک کرد. ایران از طریق گروههای نیابتی به جنگ ادامه میدهد.
- نقض حقوق اقلیتها و زنان نشاننگر ماهیت حکومت ایران است.
- چهل سال از انقلاب ایران میگذرد و جمهوری اسلامی افتخار میکند به این که زندگی مردم ایران را هدر داده است.
واکنش بریتانیا به وضعیت حقوقبشر ایران:
- ما بسیار نگران وضعیت حقوق بشر در ایران هستیم. ما از ایران میخواهیم حکم اعدام به ویژه اعدام کودکان را متوقف کند. ما به طور ویژه نگران نقض حق کردها و بهاییها هستیم.
- ما از ایران میخواهیم که از اذیت و آزار کارکنان بیبیسی دست بردارد. ما همچنین
- خواهان توقف بازداشتهای خودسرانه هستیم.
واکنش آلمان به وضعیت حقوقبشر ایران:
- ما از دولت ایران میخواهیم با گزارشگر ویژه حقوق بشر همکار کند. مساله حقوق بشر در ایران بسیار جدی است. مساله ابزار عقیده و تجمع بسیار اهمیت دارد. ما از این که متهمان سیاسی حق دسترسی به وکیل ندارند بسیار نگرانیم.