حذف پیامرسان سیگنال به دستور کمیته فیلترینگ از فروشگاههای آنلاین نرمافزار در ایران
پیامرسان سیگنال که طی روزهای اخیر و پس از تغییر سیاست واتساپ در مورد حریم خصوصی، مورد استقبال کاربران از جمله کاربران ایرانی قرار گرفته بود، از مارکتهای ایران حذف شد.
دلیل حذف سیگنال، دستور کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه یا همان کارگروه فیلترینگ عنوان شده است. به دنبال حذف پیامرسان سیگنال از مارکتهای ایران از جمله کافه بازار و مایکت، کاربران ایرانی به هنگام تلاش برای دسترسی و دانلود آن با این پیام مواجه شدند که «این اپلیکیشن به دستور کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه از حالت انتشار خارج شده است.»
مارکتهای ایران در ادامه این پیام خود را در حذف پیام رسان سیگنال تابع دستور همین کارگروه، یعنی کارگروه فیلترینگ، عنوان کرده و خطاب به کاربران افزودند: «از اینکه محدودیتهای ما را درک میکنید، سپاسگزاریم».
واتساپ روز ۱۵ دیماه اعلام کرد که قصد دارد با هدف کمک به افزایش درآمدزایی بیشتر فیسبوک و همچنین تبلیغات بیشتر کسبوکارها، بهروزرسانیهای جدیدی را اعمال کند. در همین راستا، این شرکت از امکان به اشتراکگذاری میزان بیشتری از اطلاعات کاربران با فیسبوک خبر داد. پس از اعلام این تغییرات از سوی واتساپ، بسیاری از کاربران در جهان از جمله در ایران طی روزهای گذشته در پیامرسان «سیگنال» حساب کاربری ایجاد کردهاند.
پیشتر فیلتر پیامرسان تلگرام در ایران، آمار محبوبیت «واتساپ» را با حدود ۵۰ میلیون کاربر بالاتر برد اما تصمیم جدید این پیامرسان در تغییر سیاستهای مربوط حریم خصوصی کاربران منجر به کوچ بخشی از کاربران به سیگنال شده است.
با وجود حذف پیامرسان سیگنال از مارکتهای ایران، با این حال بسیاری از کاربران ایرانی گفتند که از طریق گوگل پلی به آن دسترسی پیدا کرده و این پیام رسان را دانلود میکنند. شماری از کاربران ایرانی در واکنش به اقدام کمیته فیلترینگ در حذف پیام رسان سیگنال، گفتند که هدف از این اقدام آن است که «شمار کاربران ایرانی عضو سیگنال بالا نرود و تبدیل به یک تلگرام دیگر نشود».
اقدام نهادهای حکومتی در حذف پیام رسان سیگنال از مارکتهای ایران و ایجاد محدودیت در دسترسی کاربران ایرانی به آن، درحالی انجام شده است که جمهوری اسلامی تاکنون اغلب پیامرسانها چون تلگرام و شبکههای اجتماعی از جمله توییتر و فیسبوک را فیلتر کرده است.
یک هفته قبل نیز روزنامه همشهری به استناد سخنان و تاکید مجتبی رضاخواه و محمدصالح جوكار، دو نماینده مجلس، درباره ایجاد محدودیت بیشتر برای رسانههای اجتماعی خارجی، گزارش داد که «گروهی خاص» اجرای «طرح بدل فيلترينگ برای اينستاگرام» و فیلتر این رسانه اجتماعی با روشی جدید را دنبال میکنند.
این روزنامه نوشت که گروهی از نمایندگان و دستگاههای حکومتی در «طرح بدل فيلترينگ برای اينستاگرام» قصد دارند با محدودیت پهنای باند رسانههای اجتماعی خارجی، دسترسی کاربران به اینستاگرام را سخت كنند.
به نوشته همشهری «از آنجایی که هیچ رسانه اجتماعی خارجی و پرکاربردی بهجز اینستاگرام در کشور از تیغ فیلترینگ جان سالم به در نبرده، همه بحثهای کنونی درباره اینستاگرام و واتساپ» بوده است. اکنون و در کمتر از یک هفته اما با آغاز کوچ بخشی از کاربران ایرانی به سیگنال، دستگاههای حکومتی اقدامات فوری علیه این پیامرسان را نیز آغاز کردهاند.
فیلترینگ گسترده شبکههای برخط و شبکههای اجتماعی در ایران درحالی صورت میگیرد که مقامهای مختلف حکومتی از علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی تا روسای سه قوه، وزرا، فرماندهان سپاه پاسداران و حتی مدیران وزارت ارتباطات و مدیران مجری فیلترینگ خودشان در این شبکهها و از جمله توییتر حضور دارند.
محمدتقی نقدعلی، نماینده مجلس شورای اسلامی، روز پنجشنبه ۲۵ دی ماه در این به سایت انتخاب گفت که «ورود مسئولان به شبکههای اجتماعی در راستای اهداف نظام است.»
این نماینده مجلس گفت همان طور که «در یک خانواده محدودیت برای تمام اعضا یکسان نیست»، فیلترینگ برای مقامهای حکومتی و مردم یکسان نیست، چون «پدر خانواده رمز کارت بانکی خودش را در اختیار فرزند خردسالش قرار نمیدهد اما امکان دارد که همسر خانواده یا فرزند بالغ و بزرگتر خانواده این رمز بانکی را در اختیار داشته باشند.»