داستان اتاق دیدار خامنهای و الکاظمی چه بود؟
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، پس از بیش از پنج ماه که از زمان شیوع کرونا در قرنطینه بود، با مصطفی الکاظمی نخستوزیر عراق دیداری حضوری کرد. گرچه این دیدار از جهات مختلف دیپلماتیک اهمیت داشت، نکته دیگری توجه کاربران فضای مجازی را جلب کرد: اتاق محل دیدار.
این دیدار در سالنی با دیوارهای با رنگ روشن، موکت قهوهای کمرنگ و پروژکتورهای پرتعداد در سقف کاذب برگزار شد. برش بد موکت که در کنارهها ناصاف بود، سیاهی روی کولرهای گازی و بدرنگی مجموعه سالن و خالی بودن آن باعث شد گمانههای مختلفی درباره این اتاق در فضای مجازی مطرح شود. بهخصوص از آن جهت که همواره تئوریهای مختلف توطئه درباره مکانهای مخفی رهبران جمهوری اسلامی وجود دارد.
اما آیا واقعا این دیدار در اتاقی متفاوت از دیدارهای مختلف رهبر جمهوری اسلامی برگزار شده است؟
برای بررسی این موضوع کافی است سری به وبسایت رسمی علی خامنهای بزنیم. دیدارهای خامنهای بهنسبت تعداد شرکتکنندگان، موضوع دیدار، عمومی بودن یا نبودن، گفتوگو و یا سخنرانی بودن در فضاهای مختلفی برگزار میشود.
سخنرانیها یا دیدارهای با تعداد بالای شرکتکنندگان و همچنین جلسات درس خارج رهبر جمهوری اسلامی معمولا در سالنی بزرگ با پردهها و کفپوشهایی آبیرنگ و کاشیکاری روی دیوارها انجام میشود که موسوم به «حسینیه» است.
سالن کوچکتر دیگری هم وجود دارد که دیدارهای عمومی با جمعیت کم در آنجا برگزار میشود. این سالن کفپوشهایی شبیه به حسینیه دارد اما پرده پشت رهبر جمهوری اسلامی در آن سبزرنگ است.
در بیت رهبری اتاق کوچکی هم هست که مخصوص دیدار با سران کشورها و دیدارهایی با جمعیت کم است. این اتاق چند صندلی کرمرنگ با دستههای چوبی بهرنگ سیاه دارد. فضای اتاق فشرده و صندلیها به هم نزدیک است. علی خامنهای معمولا در این اتاق با رهبران خارجی دیدار میکند.
در دوران کرونا رهبر جمهوری اسلامی از اتاق جدیدی رونمایی کرد. محلی که بهنظر کتابخانه بیت رهبری میرسید. پشت سر خامنهای در این اتاق کتابخانهای فلزی (از همان نوعی که معمولا برای انباریها و کارگاهها استفاده میشود) وجود داشت و تعدادی کتاب و البته دو مبل راحتی کنار هم.
اما اتاق دیگری هم در بیت رهبری وجود دارد که از قدیم برای دیدارهای عمومی اما با مقامات مملکتی استفاده میشود. تصویر معمول این اتاق صندلیهای متعدد در کنار دیوار است. علی خامنهای معمولا در مرکز اتاق مینشیند و مقامات مملکتی کنار او و به ترتیب اولویت در نسبت دور و نزدیک با خامنهای مینشینند. این اتاق همان اتاق دیدار با الکاظمی است. تنها چیزی که تغییر کرده، خالی شدن سالن از صندلیهاست که مشکلات و نازیباییهای گوشه و کنار را نشان میدهد.
اینکه چرا علی خامنهای تصمیم گرفته در همین سالن با الکاظمی دیدار کند احتمالا به دلیل رعایت فاصلهگذاری اجتماعی بوده است. امری که بهدلیل کوچک بودن اتاق دیدار معمول با سران، امکانپذیر نبوده. ظاهرا اینبار رازی در اتاق رهبر جمهوری اسلامی وجود نداشت تا اینکه بعدها چه پیش آید.